Annonce
Assens

Ensom i fællesskabet: En hård nød at knække

Inge Thorup fra Sund i Aarup, der er med, når vi holder Café Stiften i Aarup torsdag aften. Foto: Kim Rune
Det er en stor udfordring at få folk, der er ensomme, med i fællesskabet, mener Inge Thorup fra projektet Sund i Aarup. Torsdag kan Fyens Stiftstidendes abonnenter deltage i en Café Stiften, der handler om at styrke fællesskaber og forebygge af ensomhed.

Aarup: I en mellemstor by som Aarup er det alt for nemt at være ensom. Det oplever Inge Thorup, som er en af initiativtagerne til Sund i Aarup, et projekt mellem foreningslivet og Aarup Lokalråd.

- Jeg tror, at man i en lille landsby er mere opmærksomme på hinanden. I en by som Aarup kan ensomme bedre gemme sig, mener hun.

Sund i Aarups klare mål er at styrke fællesskabet i Aarup og dermed forebygge ensomhed. Det vil man blandt andet gøre ved fællesspisninger, fælles gåture og større synlighed omkring, hvad det lokale foreningsliv har at tilbyde.

I 2018 anslog Ældre Sagen, at 350.000 voksne danskere føler sig ensomme. Men det er en kæmpe udfordring at finde frem til de mange mennesker, som føler sig ensomme, oplever Inge Thorup.

- Det er alles udfordring. Vi kunne samarbejde med Assens Kommune, som kører på forebyggende hjemmebesøg, men de må ikke udlevere oplysningerne, siger hun.

Torsdag aften holder Fyens Stiftstidende sammen med Sund i Aarup et læserarrangement, som handler om at styrke fællesskabet i de fynske lokalsamfund. Her vil Sund i Aarup fortælle om arbejde med at gøre Aarup til Assens Kommunes sundeste by - særligt i den mentale forstand.

Annonce

Kommunen og avisen er med

Charlotte Kjær (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Assens Kommune, ser muligheder i at gøre Sund i Aarup, som så dagens lys for omkring et år siden, til et pilotprojekt, som kan inspirere andre lokalområder.

- Vi er inspireret af, at de har sat sig sammen på kryds og tværs for at sætte dagsordenen i deres lokalsamfund. At der er nogle gode kræfter, der vil gå forrest og samle aktørerne, udtalte hun forleden til Fyens Stiftstidende.

Charlotte Kjær deltager også i Café Stiften torsdag aften ligesom Fyens Stiftstidendes chefredaktør Poul Kjærgaard. Hver især vil de komme med bud på, hvordan henholdsvis kommunen og det lokale mediehus kan være med til at understøtte gode lokale initiativer, som spirer frem i det fynske.

Her kan du være med

Sund i Aarup modtog mandag aften 50.000 kroner fra Velliv Foreningen til en fællesspisning for alle interesserede, som finder sted i Aarup Hallen den 16. november.

Her vil Lindy Aldahl, kendt fra tv-programmet 'Rigtige mænd', tale om sundhed og om, hvordan fællesskaber kan give overskud og lyst til også at dyrke den fysiske sundhed.

Desuden inviterer Sund i Aarup hver dag i uge 41 på en gåtur med start fra Aarupskolen. Det udspringer i DGI's kampagne 'We walk'.

'We walk Aarup' mødes klokken 17 ved skolen alle hverdage og klokken 10 i weekenden, og alle er velkomne. Om mandagen har du mulighed for at følges med borgmester Søren Steen Andersen (V), og søndag serverer Sund i Aarup brunsviger for at forsøde gåturen.

Målet er at gå 4000 kilometer i fællesskab.

- Vi håber at gå så mange kilometer, at vi kan nå til Rom og tilbage igen, siger Inge Thorup.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce