Annonce
Fyn

Ens kommuneskat: Her er hvad tre fynske borgmestre mener

Fynske borgmestre som Kasper Ejsing Olesen (midt), Johannes Lundsfryd (th) og Tonni Hansen skal ifølge DF-kommunalordfører Jens Henrik Thulesen Dahl have indtægter fra en ens kommuneskat, hvis niveau fastsættes fra centralt hold. Nej tak, lyder det fra borgmestrene. Arkivfoto: Michael Bager
Tre fynske borgmestre dumper DFs forslag om ens kommuneskat opkrævet af staten
Annonce

Borgmester Søren Steen Andersen (V), Assens Kommune

Foto: Nils Svalebøg

Det lyder besnærende med ens skat og service, men så kunne vi lige så godt lave én stor kommune i Danmark. At lade staten styre mere er den værste vej af alle. Se hvordan det er gået med Skat. Når vi har et velfungerende samfund med stor tillid blandt borgerne, skyldes det en decentral struktur. Statslig styring giver gule veste og utilfredse borgere, der ikke kan forholde sig til de politiske beslutninger, fordi det bliver for fjernt. Vi skal udnytte lokale styrker. Et sted skal satses på turisme, et andet sted på erhverv og et tredje sted på noget andet. Afgørende er, at vi får en udligning, der lever op til loven om, at kommuner skal have nogenlunde ens økonomiske vilkår.

Borgmester Kasper Ejsing Olesen (S), Kerteminde Kommune

Foto: Michael Bager

Jeg vil godt være med til at drøfte et maksimum spænd mellem skatteprocenter, men der skal være plads til lokale forskelle og prioriteringer. Det er umuligt at lade embedsmænd i staten fordele penge til kommunerne for at skabe ens velfærd. For eksempel er det lettere på Frederiksberg at drive et billigt skolevæsen, fordi afstandene er små, og det er lettere at flytte rundt med elever for at skabe optimale klassestørrelser. Det kan vi i Kerteminde kun gøre ved at lukke skoler, og det tror jeg ikke, at borgerne ønsker. DFs forslag vil betyde, at nærdemokratiet lider et knæk.

Tonni Hansen (SF), Langeland Kommune

Foto: Katrine Becher Damkjær

Selv om vi har landets højeste skatteprocent, vil jeg betakke mig for ens kommuneskat. DFs forslag vil gøre kommunerne til administrative enheder uden lokal indflydelse på politikken og prioriteringerne. For eksempel var vi ramt af lave karakterer blandt eleverne og valgte at sætte skatten op for at kunne drive et mere moderne skolevæsen. Det er afgørende sammen med borgerne at kunne fastsætte serviceniveauet. DFs forslag vil sætte det lokale selvstyre ud af kraft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce