Annonce
Odense

Enigt byråd kræver svar: Odeons ledelse skal forklare sig om aflyst danseshow

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S), rådmand Susanne Crawley Larsen (R) og resten af byrådes enedes onsdag aften om, at Odeons ledelse nu skal kaldes til møde for at forklare, hvad der er op og ned i sagen om det aflyste danseshow Shen Yun. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Enhver tvivl og mistanke om selvcensur skal fjernes, mener et enigt byråd, der forlanger en forklaring fra Odeons ledelse, efter et Kinakritisk dansehow pludselig blev aflyst.

Stadsdirektøren skal nu indkalde Odeon til møde. Derefter skal han orientere byrådet, som så skal tage stilling til, hvorvidt der er brug for yderligere skridt.

Det er status, efter byrådet onsdag - på Enhedslistens initiativ - diskuterede sagen om det Kinakritiske danseshow Shen Yun, som Odeon pludselig aflyste.

En aflysning, Odeon efterfølgende har givet skiftende forklaringer på. Og som blandt andre Enhedslisten derfor er bekymret for kan bunde i selvcensur, diskrimination og krænkelse af lighedsprincippet.

- Det er en meget mystisk sag, den er alvorlig og principiel, og vi ønsker at få den undersøgt for at fjerne enhver tvivl, understregede Enhedslistens Reza Javid.

Det ønske delte et samlet byråd, og mens Odense Kommune ikke juridisk kan bede en privat virksomhed som Odeon om en redegørelse af forløbet, så kan der gennem partnerskabsaftalen mellem kommunen og Odeon indkaldes til møde med det ene punkt på dagsordenen: at få Odeons ledelse til at forklare sig.

- Odense Byråd noterer sig med beklagelse, at det samlede forløb af en mulig booking af det kinesiske show Shen Yun har haft en karakter, hvor det potentielt kan skade både Odeons og Odenses omdømme, lyder ordene blandt andet i byrådets beslutning:

- Odense Byråd forventer, at sagens forløb har givet Odeon anledning til en række refleksioner, og at denne læring betyder, at Odeon fremover vil håndtere lignede situationer hensigtsmæssigt til glæde og gavn for de fælles ambitioner for Odeon. Odeon er en vigtig satsning for hele Odense og skal være et central kulturelt samlingspunkt i byen og understøtte vækst og udvikling ved at tiltrække gæster til kulturelle og kunstneriske arrangementer, møder og konferencer.

Annonce

Det vedtog byrådet også

  1. Risingskolens lokaler til lærerforberedelse er ulovlige og lever ikke op til kravene om blandt andet flugtveje og dagslys. Der er skimmel i faglokaler, der er brug for flere toiletter, og der skal findes en blivende løsning på sfo-lokaler. Det fik alt sammen et byrådsflertal til i første omgang at afsætte 8,1 millioner kroner til ombygning af skolen. Venstre, Konservative og Enhedslisten stemte imod finansieringen, fordi der blandt andet findes penge i puljen til vedligehold af kommunale bygninger, og det vil gøre det i forvejen store efterslæb endnu større.
  2. Et rødt flertal enedes om næste år at bruge 3,7 millioner kroner fra skattestigningen på at gøre to pilotprojekter med lokalt tilberedt mad på plejecentrene Ærtebjerghaven og Albanigade permanente. Venstre og Konservative havde i Ældre- og Handicapudvalget i stedet foreslået at lade pengene komme alle byens plejecenter-beboere til gode med eksempelvis gæstekokke, men det kunne de altså ikke samle flertal for.
  3. Det bliver en smule billigere for odenseanerne at komme af med spildevandet. Byrådet sagde god for, at VandCenter Syd næste år sænker prisen, så en gennemsnitlig husstand med et forbrug på 120 kubikmeter slipper 75 kroner billigere årligt. Prisen for det rene vand, målerafgiften og det faste bidrag er der ingen ændringer i.
  4. Det bliver til gengæld lidt dyrere at tænde for varmen. Byrådet godkendte Fjernvarme Fyns ønske om at hæve energibidraget, og for et standard parcelhus resulterer det i en årlig stigning på 163 kroner. Trods prisstigningen vil fjernevarmeprisen i Odense fortsat høre til blandt de laveste.

Red trådene ud

- Det er en træls sag for alle parter, sagde Konservatives Søren Windell i byrådssalen.

- For os, for Odeon, for byens borgere og for kineserne, hvis det slet ikke har noget med dem at gøre. Odeon er vores alle sammens kulturhus, det er bygget for skatteborgernes penge, og derfor skal vi have en forklaring på, hvad der er op og ned.

Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre var enig:

- Jeg tror ikke, der har været kontakt fra kineserne, men jeg har svært ved at slippe min tvivl.

Hos Venstre pointerede Jane Jegind, at det ikke handler om at blande sig i en privat virksomheds ageren.

- Det er vores bys omdømme, og det er i alles interesse at få redt trådene ud, sagde hun.

Husk armslængden

Brian Dybro, SF, bad på byrådsmødet om at få undersøgt muligheden for, at dansetruppen Shen Yun kan få lov at optræde i Odeon på nogle af de dage, Odense Kommune hvert år råder over.

- Rigtig god idé. Det vil vi støtte, lød reaktionen hurtigt fra Reza Javid og Enhedslisten, mens Susanne Crawley Larsen var mere forbeholden.

- Vi skal tænke os rigtig grundigt om, før vi som byråd går ind og beslutter, hvilken kultur der skal være i et kulturhus. Der kan være armslængdeprincipper og kontraktlige forhold, vi overskrider, mindede hun om.

Foreløbig skal der altså nu være et eller flere møder i det, der kaldes partnerskabsgruppen.

Odense Kommune ejer en del af Odeon, som er forpagtet til H.C. Andersen Kongrescenter efter en aftale om at drive stedet med kulturarrangementer, konferencer og café.

I den sammenhæng ligger en partnerskabsaftale, der blandt andet rummer mindst ét årligt møde, hvor både den hidtidige og den fremtidige drift bliver drøftet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny hanløve er ankommet til Odense Zoo

Leder For abonnenter

Overvågning. Et nødvendigt onde

Avisen bragte i går en god nyhed fra Korsløkkeparken, der er et boligområde i Odense på den såkaldte ghettoliste. Efter opsætning af i alt 460 kameraer er området blevet markant fredeligere. Tidligere var Korsløkkeparken plaget af omfattende hashhandel, hærværk og anden kriminalitet, der gjorde bebeboerne utrygge. Men nu kan tillidsfolk for beboerne fortælle, at kameraerne har lagt en dæmper på de urolige elementer, som typisk er helt unge mennesker. De nye kameraer i Korsløkkeparken flugter således fint med regeringens planer om mulighed for mere markant overvågning i det offentlige rum. Dette forslag vil regeringen sandsynligvis komme igennem med, takket være støtte fra de blå partier, og det vil ikke mindst langt størsteparten af beboerne i større almene bebyggelser være glade for. Med god grund. Fredelige borgeres efterspørgsel af en tryg hverdag, hvor man ikke møder hashpushere i nedgangen til kælderen eller skal frygte hærværk mod sin parkerede bil, er forståelig og legitim. Men samtidig må man ikke se bort fra, at mere overvågning også indskrænker den frihed og ret til privatliv, som er grundlæggende for et åbent, demokratisk samfund. Folks behov for tryghed stritter altså imod nogle vigtige værdier, og dermed kan sammenstødet overføres til modsætninger mellem på den ene side almindelige danskere, der tager afsæt i deres hverdag, og på den anden side organisationer, der henviser til undersøgelser og statistikker. Mens hr. og fru menigmand tager overvågningen ret afslappet, er for eksempel Advokatrådet og Det Kriminalpræventive Råd betænkelige. De efterlyser dokumentation for, at øget overvågning gør det nemmere for politiet at opklare alvorlige forbrydelser. Skeptikerne påpeger også, at regeringens lovforslag, om det bliver vedtaget, vil indskrænke borgernes ret til privatliv mere, end man forestiller sig. Det kan meget vel være rigtigt, at kameraovervågning kun har begrænset betydning, når det drejer sig om alvorlig kriminalitet. Men skønt gamle begreber som ro og orden ikke i dag er på mode blandt fagpersoner, har de alligevel fylde i befolkningen. Derfor er øget overvågning et nødvendigt onde. I hvert fald indtil forældre og SSP-folk har lært de unge uromagere reglerne for almindelig god opførsel. Det vil desværre nok tage en rum tid.

Annonce