Annonce
Kerteminde

Enigt byråd bag juleaften i september:  Et budget fyldt med gaver til borgerne, inklusiv en skattelettelse

Samtlige partier i byrådet står bag budgettet for 2021, og de var oven i købet alle sammen glade for det. Foto: Helle Kryger
De sidste mange års sparekataloger er i år afløst af et gavekatalog. Samtlige partier er gået med i et budgetforlig for 2021, der har fået plads til et gevaldigt løft til kommunen.
Annonce

Kerteminde: De ældre får, de handicappede får, bibliotekerne får, foreningslivet får, trafiksikkerheden får, erhvervslivet får, klimaet får.

Der blev råd til en stribe gode gaver i dette års budgetforlig, som samtlige partier i byrådet skrev under fredag den 18. september.

- Det er blevet noget lettere at lægge budget efter, at vi fik udligningsreformen, konstaterede borgmester Kasper Olesen (S), da han mandag eftermiddag sammen med en repræsentant for hver af partierne præsenterede det, der bliver budgettet for 2021.

Overskud på driften og penge i kassen

Budgetforliget, som alle partier i fællesskab har skrevet under på, dækker ikke blot over næste år, men giver også et overblik over de næste fire år.

Det overblik fortæller at:

  • Det årlige overskud på driften vil de næste fire år gennemsnitligt være på 89 millioner kroner.
  • Anlægsudgifterne vil gennemsnitligt være på 56 millioner kroner om året.
  • Den gennemsnitlige kassebeholdning vil være på 155 millioner kroner.
  • Gælden nedbringes med 140 millioner kroner henover de fire år.

Reformen har nemlig betydet, at der for en gangs skyld er penge at bruge. Efter mange års sparekataloger kunne de i år kaste sig over et gavekatalog. Og oven i alle gaverne har de fundet plads til at sætte skatten ned med 0,2%.

- Det kan vi gøre, fordi vi i de sidste mange år har betalt godt og grundigt af på gælden, således at vi om seks år skal betale syv millioner mindre i afdrag om året, fordi nogle lån så er betalt helt ud, fortalte Kasper Olesen.

- Der var flere ting, vi gerne havde brugt penge på. Det kan vi imidlertid ikke, fordi vi allerede har brugt otte millioner kroner mere, end vi må i forhold til den grænse, Folketinget har sat (servicerammen). Så derfor sætter vi skatten ned, for vi vil ikke opkræve flere penge, end der er brug for. Det giver otte millioner kroner mere i borgernes hænder.

Annonce

En god tone

Kasper Olesen understregede, at dette års budgetlægning er foregået på en rigtig god måde.

- Når nogle har fremsat ønsker, er der blevet lyttet, og alle har arbejdet konstruktivt for at finde plads til at få ønsket opfyldt.

Det kunne alle andre bekræfte. Som Knud Skov Ahrnkiel (M) sagde: - Man siger, at når krybben er tom, så bides hestene. Det er nok rigtigt, for denne gang var krybben fuld, og tonen har været rigtig god.

Så god, at selv SF, der normalt ikke er et parti, der er varme fortalere for skattelettelser, i det her tilfælde tilsluttede sig.

- Det gør jeg blandt andet fordi, dem der har mindst, for mest ud af skattelettelsen, forklarede Jesper Hempler (SF)

Hans Luunbjerg (V) glædede sig helt naturligt over skattelettelsen. Venstre var netop ikke med  til budgetlægningen i 2018 på grund af en skattestigning.

- Jeg havde også håbet af få sat dækningsbidraget ned, men det må komme senere, sagde han.

Annonce

Anlægsbudget på 92 millioner

Ud over de mange gode gaver i budgettet, er der også afsat 92 millioner kroner til anlægsudgifter i 2021.

- Det er det største anlægsbudget overhovedet, og det giver også nogle arbejdspladser til dem, der er heldige, sagde han.


Der var flere ting, vi gerne havde brugt penge på. Det kan vi imidlertid ikke, fordi vi allerede har brugt otte millioner kroner mere, end vi må i forhold til den grænse, Folketinget har sat.

Kasper Olesen (S), Borgmester


Der var blot to dråber malurt i bægeret, og begge hang sammen med serviceloftet.

For det første blev det nødvendigt at spare lidt på skoleområdet. Det blev valgt som sparemålet, fordi der bliver 55 børn færre i skolen til næste år.

Trods besparelsen på skoleområdet, bliver servicerammen overskredet med otte millioner kroner.

- Nu får vi se, om vi får lov, sagde Kasper Olesen.

Hvis ikke, så skal Kerteminde betale strafafgift til staten for at bruge for mange penge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Odense

Kampen mod fjernvarmesalg fortsætter: Ny forening gør klar til at tage sagen i retten

Annonce