Annonce
Fyn

Enhedslisten vil sende ministre til afkøling: Lov skal forbyde Lilleholt at gå direkte fra ministerjob til bestyrelse i fynsk affaldsgigant

Lars Chr. Lilleholt havde knap forladt ministerkontoret, før han intræder i bestyrelsen i den fynske affaldskoncern Marius Pedersen A/S. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tidligere klimaminister Lars Chr. Lilleholts indtræden i affaldsgiganten Marius Pedersens bestyrelse, får nu Enhedslisten til at stille forslag om afkølingsperiode, der hindrer direkte skift fra ministerpost til det private erhvervsliv.

Knap havde energi- forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) pakket flyttekasserne og forladt ministerkontoret, før det blev offentliggjort, at han indtræder i bestyrelsen i den fynske affaldsgigant Marius Pedersen A/S. Men sådan bør det ikke være, mener Enhedslisten, der nu vil stille forslag om en afkølingsperiode for afgående ministre.

- Vi vil undgå, at der kan opstå interessekonflikter. En række andre lande har også karensperioder, der hindrer afgående ministre i straks at beklæde poster i det private erhvervsliv inden for det felt, de har arbejdet med som ministre, siger Christian Juhl (EL).

Han var indtil folketingsvalget medlem af Folketingets præsidium og har tidligere som præsidiemedlem fremsat forslag om en arbejdsgruppe, der skal udarbejde regler for at blokere for overgangen fra ministerpost til private hverv med berøring til det tidligere ministerområde. Forslaget blev ifølge Christian Juhl støttet af et mindretal bestående af DF, SF og Alternativet.

- Men på baggrund af Lars Chr. Lilleholts ageren, vil vi nu genfremsætte forslaget, siger han.

Annonce

Fra ministerium til bestyrelse

Få dage efter at fynske Lars Christian Lilleholt (V) havde overdraget energi- forsyning- og klimaministeriet til Dan Jørgensen (S) tog den tidligere minister imod tilbuddet om en plads i bestyrelsen for affaldskoncernen Marius Pedersen, der har hovedsæde i Ferritslev på Fyn og beskæftiger 4.700 personer i Danmark, Tjekkiet og Slovakiet.

Lars Christian Lilleholts indtræden i Marius Pedersens bestyrelse har vakt opsigt flere steder. Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, har i Jyllands-Posten givet udtryk for, at ministre ikke bør få en magtfuld stilling efter endt periode i politik. Fra politisk side vil Enhedslisten nu stille et forslag, der hindrer direkte skift fra ministerpost til det private erhvervsliv

Lars Christian Lilleholt har tidligere haft flere bestyrelsesposter i mere eller mindre private energivirksomheder - blandt andet Energi Fyn, Fjernvarme Fyn og NGF Nature Energy Biogas (tidligere Naturgas Fyn). Da han i 2015 blev udnævnt til minister trådte han imidlertid tilbage fra alle posterne.

Behov for udvalg

Christian Juhl mener, at afkølingsperioden skal hindre en minister i at tænke i eller blive mistænkt for at tilgodese bestemte områder af hensyn til egne jobmuligheder eller lønnede poster efter tiden som minister.

- Desuden skal en karensperiode sikre, at en minister ikke i sin nye tilknytning til en virksomhed udnytter den viden, han har fået om for eksempel en konkurrerende virksomhed i tiden som minister, siger han.

Han påpeger, at den internationale økonomiske organisation OECD anbefaler sådanne karensperioder.

- Der er lande, der har fra et halvt år til tre års afkølingsperiode. Hvordan en dansk ordning skal skrues sammen, vil vi have et udvalg til at arbejde videre med, siger politikeren fra Enhedslisten.

Åbenhed om løn

Christian Juhl erkender, at det kan være en fordel, at politikerne på Christiansborg ikke kun lever deres liv på Borgen, men at de også har en tæt berøring med livet udenfor.

- Så jeg har intet imod, at folketingspolitikere har bestyrelsesposter i det private erhvervsliv. Problemet er den direkte overgang fra minister. Desuden skal der være fuldstændig åbenhed om, hvilke poster politikere har, og hvad de får for at bestride dem, siger Christian Juhl.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce