Annonce
Fyn

Enhedslisten vil sende ministre til afkøling: Lov skal forbyde Lilleholt at gå direkte fra ministerjob til bestyrelse i fynsk affaldsgigant

Lars Chr. Lilleholt havde knap forladt ministerkontoret, før han intræder i bestyrelsen i den fynske affaldskoncern Marius Pedersen A/S. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Tidligere klimaminister Lars Chr. Lilleholts indtræden i affaldsgiganten Marius Pedersens bestyrelse, får nu Enhedslisten til at stille forslag om afkølingsperiode, der hindrer direkte skift fra ministerpost til det private erhvervsliv.

Knap havde energi- forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) pakket flyttekasserne og forladt ministerkontoret, før det blev offentliggjort, at han indtræder i bestyrelsen i den fynske affaldsgigant Marius Pedersen A/S. Men sådan bør det ikke være, mener Enhedslisten, der nu vil stille forslag om en afkølingsperiode for afgående ministre.

- Vi vil undgå, at der kan opstå interessekonflikter. En række andre lande har også karensperioder, der hindrer afgående ministre i straks at beklæde poster i det private erhvervsliv inden for det felt, de har arbejdet med som ministre, siger Christian Juhl (EL).

Han var indtil folketingsvalget medlem af Folketingets præsidium og har tidligere som præsidiemedlem fremsat forslag om en arbejdsgruppe, der skal udarbejde regler for at blokere for overgangen fra ministerpost til private hverv med berøring til det tidligere ministerområde. Forslaget blev ifølge Christian Juhl støttet af et mindretal bestående af DF, SF og Alternativet.

- Men på baggrund af Lars Chr. Lilleholts ageren, vil vi nu genfremsætte forslaget, siger han.

Annonce

Fra ministerium til bestyrelse

Få dage efter at fynske Lars Christian Lilleholt (V) havde overdraget energi- forsyning- og klimaministeriet til Dan Jørgensen (S) tog den tidligere minister imod tilbuddet om en plads i bestyrelsen for affaldskoncernen Marius Pedersen, der har hovedsæde i Ferritslev på Fyn og beskæftiger 4.700 personer i Danmark, Tjekkiet og Slovakiet.

Lars Christian Lilleholts indtræden i Marius Pedersens bestyrelse har vakt opsigt flere steder. Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, har i Jyllands-Posten givet udtryk for, at ministre ikke bør få en magtfuld stilling efter endt periode i politik. Fra politisk side vil Enhedslisten nu stille et forslag, der hindrer direkte skift fra ministerpost til det private erhvervsliv

Lars Christian Lilleholt har tidligere haft flere bestyrelsesposter i mere eller mindre private energivirksomheder - blandt andet Energi Fyn, Fjernvarme Fyn og NGF Nature Energy Biogas (tidligere Naturgas Fyn). Da han i 2015 blev udnævnt til minister trådte han imidlertid tilbage fra alle posterne.

Behov for udvalg

Christian Juhl mener, at afkølingsperioden skal hindre en minister i at tænke i eller blive mistænkt for at tilgodese bestemte områder af hensyn til egne jobmuligheder eller lønnede poster efter tiden som minister.

- Desuden skal en karensperiode sikre, at en minister ikke i sin nye tilknytning til en virksomhed udnytter den viden, han har fået om for eksempel en konkurrerende virksomhed i tiden som minister, siger han.

Han påpeger, at den internationale økonomiske organisation OECD anbefaler sådanne karensperioder.

- Der er lande, der har fra et halvt år til tre års afkølingsperiode. Hvordan en dansk ordning skal skrues sammen, vil vi have et udvalg til at arbejde videre med, siger politikeren fra Enhedslisten.

Åbenhed om løn

Christian Juhl erkender, at det kan være en fordel, at politikerne på Christiansborg ikke kun lever deres liv på Borgen, men at de også har en tæt berøring med livet udenfor.

- Så jeg har intet imod, at folketingspolitikere har bestyrelsesposter i det private erhvervsliv. Problemet er den direkte overgang fra minister. Desuden skal der være fuldstændig åbenhed om, hvilke poster politikere har, og hvad de får for at bestride dem, siger Christian Juhl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce