Annonce
Kerteminde

Enhedslisten vil have minimumsnormeringer: - Det er noget af det allervigtigste for os

Jutta Lundqvist Nielsen (EL) går til budgetforhandlingerne med et ønske om minimumsnormeringer. Arkivfoto: Kim Rune
Torsdag er der budgetforhandlinger i byrådet, og hvis det står til Enhedslisten, så bliver aftalen med minimumsnormeringer i daginstitutionerne, fortæller Jutta Lundqvist Nielsen (EL). Det er et af de allervigtigste punkter for partiet.

Kerteminde: Budgettet for 2020 er lige på trapperne, og direktionen er kommet med sit budgetforslag. Enhedslisten går til forhandlinger med ønske om minimumsnormeringer og bæredygtighed. Det fortæller Jutta Lundqvist Nielsen (EL), der sidder i økonomiudvalget.

- Vi vil have minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Vi ønsker tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne. Det er noget af det allervigtigste for os.

Jutta Lundqvist Nielsen ved godt, at det er et ultimativt krav, der kan blive svært at indfri.

- Jeg ved ikke, hvor realistisk det er, men vi vil ikke fravige. I dag er der 10 børn per voksen i daginstitutionerne i kommunen, så jeg ved godt, at det nok ikke bliver helt, som vi ønsker.

Annonce

Økologi, bæredygtighed og elbiler

Et andet af Enhedslisten fokusområder til budgetforhandlingerne er det grønne område.

- Vi vil have ført penge til det grønne område. Vi har nedsat et grønt råd, der har arbejdet i over et år. Vi skal lytte til dem og høre deres afrapportering, siger Jutta Lundqvist Nielsen.

Helt konkret har Enhedslisten et ønske om at lave energirenoveringer, vedvarende energikilder og anvende elbiler i kommunen.

Udover miljøet og minimumsnormeringerne ønsker Enhedslisten sig en borgerrådgiver, forklarer Jutta Lundqvist Nielsen.

- Vi fremsætter igen et forslag om en borgerrådgiver i kommunen. Der er for mange sager, der bliver anket, så vi kunne godt bruge et bindeled mellem borger og kommune.

Kan ikke spare en procent igen

Direktionen er kommet med deres budgetforslag, og der står, at der ligesom i 2019 skal spares en procent. Men det vil Jutta Lundqvist Nielsen ikke være med til.

- Det kan vi ikke en gang til. Vi lovede, at det var ét år. Det var en speciel situation i år, hvor vi skulle rette op på økonomien, og det har vi gjort. Vi kan ikke blive ved med at lave de her rammebesparelser.

I stedet vil Enhedslisten spare på budgetværnet - et område, borgmesteren har haft sine bekymringer om at spare væk.

- I stedet for et budgetværn på fem millioner kroner, vil vi have et budgetværn på tre millioner, så vi sparer to, siger Jutta Lundqvist Nielsen.

Hun er tryg ved at skære i budgetværnet, fordi direktionen har lagt midler ind i budgettet.

- De har lavet genopretninger og lagt midler ind, så de ekstra udgifter i 2019 dækkes i 2020.

Og så er hun optimistisk på byrådets vegne.

- Jeg tror, vi lander et forlig på fredag, lyder det fra Jutta Lundqvist Nielsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce