Annonce
Odense

Enhedslisten vil åbne dørene til byrådsdebat om plejehjemslukning

Onsdag skal politikerne i byrådet sige ja eller nej til en udskældt og omdiskuteret lukning af Hjallese Plejecenter, og det skal ske for åbne døre, mener Enhedslisten. Foto: Michael Bager

Når byrådet onsdag skal tage en endelig beslutning i sagen om det lukningstruede Hjallese Plejecenter, skal det ikke ske som et lukket punkt på dagsordenen, men for åbne døre og med borgere på tilhørerpladserne. Det foreslår Enhedslisten, og ældre- og handicaprådmanden bakker op.

Alle interesserede ører skal have mulighed for at lytte med, når politikerne i byrådet onsdag skal diskutere den foreslåede lukning af Hjallese Plejecenter og give deres endelige ja eller nej.

Det mener Enhedslisten, der derfor foreslår, at det, der på dagsordenen lige nu er et lukket punkt uden adgang for tilhørere, skal ændres til et i hvert fald delvist åbent punkt med chance for at sætte sig på tilhørerpladserne eller se med på den direkte tv-sending på web og Facebook.

- Sagen om Hjallese Plejecenter vigtig, og der er meget på spil, siger Enhedslistens Reza Javid.

- Borgerne har ret til at vide, hvad baggrunden for beslutningen er, og de skal have en chance for at høre diskussionen og argumenterne fra de forskellige partier, mener han.

Forud for mødet tegner der sig et billede af et stort politisk flertal for at lukke plejecentret, men Enhedslisten stemmer imod, understreger Reza Javid.

- Vi må prøve at finde andre løsninger og skal have alle kreative idéer på bordet for at undgå, at de ældre kommer i vanskeligheder, siger han og nævner for eksempel aflastningspladser, boliger til autister og som minimum en længere udfasning af plejecentret, end planen lyder nu:

- Og så må vi finde pengene ved budgetforhandlingerne.

Annonce

Sagen kort

1. marts åbner et friplejehjem i Tornbjerg med 60 pladser, og det udvider Odenses plejecenter-kapacitet i en sådan grad, at det er nødvendigt at nedlægge kommunale pladser. Ellers vil kommunen ifølge Ældre- og Handicapforvaltningen stå tilbage med en ekstraregning på 12 millioner kroner om året.Når det er Hjallese Plejecenter, forvaltningen foreslår at lukke, hænger det ifølge rådmand Søren Windell blandt andet sammen med bygningernes størrelse, at de ikke er dementegnede, og at plejecentret i en salgssituation har en attraktiv beliggenhed.

De 68 beboere og cirka 50 medarbejdere på Hjallese Plejecenter blev 8. januar informeret om lukkeplanerne. Tirsdag den 22. januar skal sagen behandles i Ældre- og Handicapudvalget, mens byrådet 23. januar tager endelig stilling til lukningen, der ifølge planen skal ske 1. juli.

Byrådet bestemmer

Det er byrådet, der bestemmer, hvilke dagsordenpunkter der skal behandles bag henholdvis lukkede og åbne offentlighedsdøre.

Byrådet gør det på baggrund af forslag fra embedsfolkene, og når punktet om Hjallese Plejecenter på den udsendte dagsorden som udgangspunkt er lukket, hænger det sammen med, at sagen også indeholder et eventuelt salg af plejecentrets bygninger.

Men ifølge Karina Elbrønd, juridisk chef i Borgmesterforvaltningen, kan det ikke afvises, at det er muligt at dele punktet op i to.

Én del, der handler om selve nedlæggelsen af plejepladser, og som kan være åbent.

Og så en anden del, der handler om salget af bygningerne, der kan diskuteres bag lukkede døre.

Rådmand er med

Den idé tager ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K) umiddelbart godt imod.

- Jeg taler gerne åbent om sagen, og jo færre lukkede punkter, vi har på vores dagsordener, jo bedre, mener han.

- Vi er som byrådspolitikere nødt til at tage det ansvar, der følger med, og jeg står gerne ved min beslutning.

Planen om en lukning af Hjallese Plejecenter har allerede været genstand for masser af debat, kritik og store mængder af læserbreve, så også af den grund hilser Windell en åben byrådsdiskussion velkommen.

De 76 pladser på Hjallese Plejecenter bliver ifølge Ældre- og Handicapforvaltningen i overskud, når der 1. marts åbner et nyt friplejecenter i det sydlige Odense.

- Folk bliver mere individualiserede og får flere penge mellem hænderne, så vi kommer til at se flere private plejecentre med forskellige temaer - religion, mad, kreativitet, musik. Det er en udvikling, vi vil se mere af, så det er på mange måder rigtig fint at få det debatteret, konstaterer Søren Windell.

Partierne skal på selve byrådsmødet onsdag tage stilling til Enhedslistens forslag om åbne døre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce