Annonce
Danmark

Enhedslisten: Venstre tager folkesundhed som gidsel

Emil Helms/Ritzau Scanpix
Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, mener, at Venstre burde bakke op om hastelovning i mink-sag.
Annonce

En samlet blå blok - inklusive Venstre, der har skiftet holdning mandag morgen - vil ikke være med til at bruge hastelovgivning for at få slået alle mink i Danmark ned. Det mener Enhedslisten, er stærkt kritisabelt.

I sidste uge besluttede regeringen, at alle mink i Danmark skal aflives. Det skete, efter at muteret covid-19-virus fra mink var fundet i Danmark. Men der er ikke juridisk mulighed for at slå raske mink ned, når det er uden for Nordjylland.

Det er nemlig kun i Nordjylland, at de konstaterede mutationer blandt mink er fundet.

Derfor forsøger regeringen at gennemføre hastelovgivning, så samtlige omkring 15 millioner mink i Danmark kan aflives.

- Naturligvis er det utjekket, at regeringen kommer halsende med hastelovgivning på en ordre, som den har givet. Men den skal de have, så vi kan sikre vores samfund og leve op til vores internationale ansvar.

- Venstre tager simpelthen folkesundheden som gidsel i sit politiske spil med regeringen, skriver Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, i en kommentar.

Søndag skrev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, ellers i en mail til sin gruppe, at Venstre ville bakke op om hastelovgivningen. Ifølge Ekstra Bladet skrev han:

- Jeg ser ikke, at vi har andre muligheder end at stole på sundhedsmyndighedernes vurdering i en situation som denne.

Det mødte stor modstand i Venstre, og mandag morgen er formanden vendt 180 grader og vil ikke længere støtte hastelovgivning. Det falder ikke i Enhedslistens smag.

Peder Hvelplund kalder det problematisk, hvis regeringen har udstedt en instruks til minkfarme om at aflive deres dyr uden hjemmel i loven.

- Det skal vi selvfølgeligt se på efterfølgende. Men vi må holde fokus på prioriteterne. Vi står i en potentiel sundhedskrise, hvor vi bliver nødt til at handle også i forhold til vores internationale ansvar.

- Så må vi se på processen efterfølgende. Det skal vi have kigget på, det er klart, siger Peder Hvelplund.

Politisk leder for De Radikale Sofie Carsten Nielsen sagde tidligere om hastelovgivning og regeringens mulige lovbrud i og med, at der altså ikke er hjemmel i loven nu:

- Vi forholder os til fakta i øjeblikket, og de kommer løbende. Men vi synes, at de sundhedsfaglige indstillinger har været klare. Så det bakker vi op om.

- Men nu skal vi have klarhed.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Smittetallene i Vollsmose stiger igen i dag: Moské lukker og vil hjælpe med at bekæmpe corona

Debat

Debat: Batteri-drevne tog er fremtiden

Odense

Coronasmitten stiger stadig i Vollsmose: Politikere afviser at lukke bydelen helt ned

Annonce