Annonce
Fyn

Enhedslisten: Nye veje må vige for varme hænder

Fem af seks byrådskandiater. Enhedslisten i Fredericia præsenterede fredag i Madsby Legepark sit valgprogram. Fra venstre Marc Hast Knudsen, Nangi Azizullah, Cecilie Roed Schultz (spidskandidat og eneste nuværende byrådsmedlem), Andreas Bjerring Tobiassen og Kirsten Cordtz. Fraværende var Marie Andreasen. Kandidaterne skriver hér under på at ville betale partiskat og forlade byrådet, hvis de forlader EL i en valgperiode. Foto: Morten Kiilerich

Partiet har præsenteret sit valgprogram i Fredericia. Dækningsafgift op hvis der stadig fattes penge.

Fredericia: Enhedslisten i Fredericia præsenterede fredag sit program til kommunalvalget 21. november.

Det er en blanding af værdier, partiet vil arbejde for, og konkrete ønsker om ikke mindst vældig meget mere velfærd. Økonomien i oplægget, der blev afsløret i Madsby Legepark, skal sikres ved omprioriteringer og hårdt arbejde i byrådssalen og udvalgene. Men først og fremmest i de årlige budgetforhandlinger, hvor EL ifølge sit enlige byrådsmedlem, Cecilie Roed Schultz, har fået "mange, mange gode ting" igennem i år og i de foregående tre års puslespil mellem partierne, som alle er endt med enstemmige forlig.

Uddannelse og opkvalificering skal være førstevalget i forhold til arbejdsløse - og ikke meningsløs aktivering

Kirsten Cordtz, 62, førtidspensionist, byrådskandidat for Enhedslisten i Fredericia

Partiskat og stopklods

I forbindelse med den politiske præsentation fredag skrev Enhedslistens kandidater til byrådsvalget i Fredericia også under på et papir.De lover at aflevere en tredjedel af de vederlag, de måtte få som folkevalgte, til partiet. Dog med visse undtagelser. For eksempel partiskattes de ikke af fri avis.

Og ønsker et indvalgt byrådsmedlem eller regionsrådsmedlem at forlade gruppen eller Enhedslisten i en valgperiode, skal han eller hun træde ud af byrådet eller regionsrådet og forlade andre hverv, vedkommende har i kraft af medlemskab af partiet, og lade en anden EL'er komme til.

Ikke højere kommuneskat

- Det er jo altid et kompromis, men for eksempel vil vi hellere have flere varme hænder i det kommunale end nye motorvejstilkørsler, slår Cecilie Roed Schultz fast:

- Og fattes der i sidste ende penge, mener vi, man kan sætte grundskylden - men i første omgang erhvervslivets dækningsafgift - op. Ikke kommuneskatten, da det skæve skatteloft efter vores mening betyder, at de bredeste skuldre betaler mere ved en højere dækningsafgift.

Enhedslisten har dog tidligere været med til at sætte afgiften ned i et af de omtalte kompromiser. Det lægger partiet ikke skjul på. Op må erhvervsskatten imidlertid gerne komme igen, hvis det er nødvendigt.

Bedre og billigere og - ifølge byrådskandidat Kirsten Cordtz - mere menneskelige måder at drive eksempelvis jobcenter på kan også skaffe penge til EL's velfærdsønsker. Lige som partiet hælder til at udskyde andre anlægsprojekter end motorvejsramper, hvis det betyder mere velfærd og flere grønne resultater.

Hvad med Henners liste?

Enhedslisten i Fredericia vurderer, at det er usikkert, hvor mange stemmer man eventuelt mister til nye partier og lister på venstrefløjen.Ikke mindst den nyligt ekskluderede EL'er Jørn Henner Pedersens Miljø- og velfærdslisten.

Byrådskandidat for Enhedslisten, Andreas Bjerring Tobiassen, mener dog, at den nye liste mest tiltrækker "Jørn Henners bekendte", som han formulerer det. Henner blev smidt ud af EL i juni efter længere tids uenighed om partiets retning lokalt.

Enhedslisten argumenterer, at partiet står stærkest - også i forhold til Alternativet - på rød fløj, fordi EL alt andet lige har været i byrådet de sidste fire år "og opnået mange, mange resultater", som Cecilie Roed Schultz peger på.

Annonce

Høring og ny skov

Sammen med det trykte program lancerede Enhedslisten i Fredericia også sin nye hjemmeside og en ny valgvideo.

Nogle hovedpunkter i valgkampen bliver: Folkeskolereformens længere skoledage skal kortes ned ved at slå den såkaldte understøttende undervisning sammen med den almindelige undervisning og på den måde samtidig sikre flere lærere og pædagoger end blot én i klasserne.

- Vi skal væk fra de megaklasser, vi har alt for mange af i Fredericia, siger byrådskandidat, Andreas Bjerring Tobiassen, der selv er skole- og fritidspædagog i en skole i vestbyen.

EL ønsker løftede normeringer på plejehjem og botilbud samt en høring om "de senere års besparelser på voksenområdet, som vi har set", fremfører Cecilie Roed Schultz, der i det civile er måltidskonsulent i Fredericia Kommunes pleje.

500 hektar ny fredskov skal der rejses, lige som Fredericia Kommune skal fortsætte med kystsikring i form af såkaldt sandfordring, peger byrådskandidat og skov- og naturtekniker, Marc Hast Knudsen, på.

Byrådskandidat og mekaniker, Nangi Azizullah, ønsker sig en fuldgod erstatning for de unges Orange Haller og generelt flere uddannelser og elevpladser i Fredericia.

Med på pressemødet fredag i legeparken var ikke den sjette kandidat, Marie "Rillo" Andreassen, studerende.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - Det er helt misforstået

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Faaborg-Midtfyn

Her er den bedste og dårligste skole: Se den komplette liste over karaktererne

Debat

Håbløst for gangbesværede at komme til Borgernes Hus i Odense

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Trekantområdet For abonnenter

Derfor opgiver landsby at skaffe penge til ny dagligvarebutik - har dog ikke opgivet discountkæder

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Annonce