Annonce
Debat

Enhedslisten: Fattigdommen løber ingen vegne, bare fordi regeringen løber fra ansvaret

Victoria Velasquez

Vi oplever i disse uger og måneder en rekordlav ledighed i Danmark. Flere og flere kommer i arbejde, og heldigvis for det. For vi ved jo, hvor vigtigt det er for alle aspekter af livet at være med i arbejdsfællesskabet, hvis man har muligheden for det.

Men et spørgsmål byder sig mere og mere til: Er det nu, at regeringen og dens regnemaskine vågner op og forstår, at arbejdsløse kommer i arbejde af, at der er et arbejde at tage – og ikke fordi man bliver straffet økonomisk?

I årtier har der hersket en idé på Christiansborg om, at hvis man bare straffe ledige og syge nok, så kommer de i arbejde. Højrefløjen - og desværre også socialdemokratiske regeringer - har ført en politik siden nullerne, der har antaget, at alle ledige er dovne mennesker, der ikke gider arbejde. Uanset om man er syg, socialt udsat eller har behov for opkvalificering af sin uddannelse, så har blå blok og regeringens medicin været den samme: Mere straf.

Annonce

Det er på tide, at vi gør politisk op med det menneskesyn, der ligger bag. For virkeligheden er jo meget mere nuanceret, og vi kan se i ledighedsstatistikkerne, at også tallene giver os ret.

Når vi nu oplever en rekord lav arbejdsløshed, så ser vi også, at flere af dem, der har været længe på kontanthjælp, kommer i arbejde. Men dette er ikke noget nyt for regeringen, for det fremgår af en rapport fra maj 2021 udgivet af regeringens egen Ydelseskommission.

Uanset om man er syg, socialt udsat eller har behov for opkvalificering af sin uddannelse, så har blå blok og regeringens medicin været den samme: Mere straf.

Rapporten fastslår, at det afgørende for, om mange mennesker er på kontanthjælp, er, om der er et arbejde, som de kan varetage. Arbejdspladser opretter virksomheder flere af, når der er opsving i økonomien – og omvendt nedlægger virksomhederne arbejdspladserne, når krisen kradser. Derfor følger kontanthjælpsstatistikkerne de økonomiske nøgletal.

Vi har kontanthjælpen, fordi der i vores samfund er brug for et sikkerhedsnet, som holder hånden under alle borgere, hvis de skulle opleve arbejdsløshed, sygdom eller på anden måde skulle lide et knæk i tilværelsen.

Et godt kontanthjælpssystem er den grundlæggende garanti for at kunne få rimelig hjælp, hvis det helt store uheld er ude. Samtidig er der intet, der tyder på, at straf af mennesker i kontanthjælpssystemet skulle ”motivere” folk til at søge arbejde - eller omvendt at en mere rimelig hjælp til folk skulle ”demotivere” folk.

Det viser ikke bare vores rapport, regeringens rapport fra sidste år, men nu også en dugfrisk rapport fra VIVE. Her fremgår det, at det midlertidige børnetilskud ikke har betydet, at folk søger mindre arbejde. Der er faktisk flere, der angiver, at de har søgt mere arbejde, efter de er begyndt at modtage tilskuddet, end folk der angiver, at de har søgt mindre arbejde.

Det midlertidige børnetilskud – den første aftale vi med det øvrige parlamentariske grundlag SF og RV samt regeringen indgik. Det er en nødvendig, men som VIVE-rapporten også viser, helt utilstrækkelig håndsrækning til personer, som er ramt af Løkke-regeringens brutale kontanthjælpsloft og 225-timersregel.

Vi kæmper fortsat en indædt og ikke mindst langvarig kamp med regeringen om at få de fornedrende og fattiggørende regler afskaffet. Og vi har nu endnu en rapport til den efterhånden tårnhøje bunke, der viser, at straf ikke hjælper, men derimod bare ødelægger folks liv – og ødelægger fundamentet for vores velfærdssamfund. Så lad os få fattigdommen, værdigheden indført og velfærden styrket! Hvad venter vi på?

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Faaborg-Midtfyn

Noget var galt i lille Matheos barnevogn: - Det er simpelthen så bizart, og det gør mig utryg

Kultur For abonnenter

Kunstner bruger sin nøgne krop til at fortælle kontroversiel historie: - Det skete ofte, at danske mænd gjorde en grønlandsk kvinde gravid

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Erhverv

Vestfynsk vækstkomet køber mere jord: Fremrykker byggeri til trecifret millionbeløb

Annonce