Annonce
Odense

Enhedslisten brød to aftaler for at få sin vilje: - Nu får vi indflydelse i magtfuldt udvalg

På Odense Rådhus sent tirsdag aften afviste Reza Javid (EL), at Enhedslisten endnu en gang har brudt en aftale ved at droppe en teknisk aftale med Venstre. I stedet stillede Enhedslisten sig alene og har nu fået en plads i Økonomiudvalget, som partiet har ønsket i flere år. Foto: Jon Bøge Gehlert
Enhedslisten har fået massiv kritik for at springe fra en politisk aftale i søndags, men sent tirsdag aften skete det igen, da partiet sagde farvel til Venstre. - Vi har opnået det, vi søgte: Politisk indflydelse, siger Reza Javid (EL).

Odense: Da borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kort før midnat præsenterede den nye konstituering på Odense Rådhus, var Enhedslistens to byrådsmedlemmer ingen steder at se.

Enhedslisten er ikke en del af konstitueringen, men bakker op om den, lød det fra Rahbæk Juel, mens Reza Javid (EL) og Søren Freiesleben (EL) var trukket uden for rådhuset.

Kort efter indfandt Reza Javid, partiets politiske ordfører, sig dog i rådhusets festsal. Det gjorde Venstres Christoffer Lilleholt til gengæld ikke. Han havde forladt rådhuset - blandt andet fordi Enhedslisten havde brudt den såkaldte tekniske aftale, som de to partier havde indgået i håb om at forhandle sig til mere indflydelse.

Annonce

I søndags sprang Enhedslisten fra den konstitueringsaftale, der var indgået morgenen efter valget, fordi partiet netop ønskede mere indflydelse.

Reza Javid, I har brudt aftalen med Venstre for at støtte den nye konstitueringsaftale. Hvorfor har I brudt endnu en aftale?

- Vi står alene nu i vores eget valgforbund, men vi har ikke brudt aftalen med Venstre.

Men reelt set har I jo ikke en aftale med Venstre længere?

- Nej, vi har ikke en aftale med Venstre, men i den aftale, vi havde, var der en mulighed for, at man kunne lave andre konstitueringer. Så vi har ikke brudt aftalen, men vi har brugt en mulighed i aftaleteksten og har nu konstitueret med os selv.

Og på den måde står I uden for selve konstitueringen, så I ikke skal være i en aftale sammen med Nye Borgerlige?

- Ja, vi undgår at stå sammen med Nye Borgerlige, for det vil vi ikke, og vi opnår det, vi søgte efter - nemlig politisk indflydelse. Det får vi ved at komme i Økonomiudvalget.

Men I søgte også en rådmandspost, og den får I ikke. Er det tilfredsstillende?

- Rådmandsposten var en platform til at få politisk indflydelse, og den har vi ikke fået, men vi har fået politisk indflydelse gennem det magtfulde økonomiudvalg.

Rådmandsposten ville havet givet en massiv platform for jer. Hvorfor er I gået med på de her vilkår?

- Fordi det er en forbedring af den første konstitueringsaftale. Vi har fået forbedringer med mere politisk indflydelse (i Økonomiudvalget, red.), og vi står uden for den konstituering, vi var utilfredse med (fordi Nye Borgerlige er med, red.). Og så kunne vi ikke overlade byen uden en aftale i endnu flere dage. Vi er den sidste kommune, som får en aftale.

Er du tilfreds med det resultat, I har opnået?

- Jeg er tilfreds, for vi gjorde en indsats for at ændre det, vi var utilfredse med i den første konstitueringsaftale. Og vi har fået en plads i Økonomiudvalget, som vi har stræbt efter i flere år.

I dag ude på gaden var der en person, der råbte til mig: "Det var godt det, du gjorde – så kan de andre lære det!"

Reza Javid, Enhedslisten

I sprang fra den første konstitueringsaftale efter valget, og Venstre mener, at I også er sprunget fra jeres fælles aftale. Hvordan vil du betrygge de andre partier i, at de kan regne med Enhedslisten fremover?

- Vi har har haft et godt samarbejde med de andre partier i tre år, og det med konstitueringen var en usædvanlig situation. Det skete (at Enhedslisten sprang fra aftalen, red.), fordi vi ikke gjorde det godt nok under selve konstitueringen. Det har vi erkendt.

Så I skulle have været dygtigere lige efter valget?

- Ja, og det har vi åbent erkendt og ikke forsøgt at bortforklare. Vi skulle have gjort det anderledes og stået mere fast.

I har fået voldsom skældud af de andre partier for at springe fra aftalen. Hvordan har det været?

- Det er vi selvfølgelig kede af, men vi prøver at være professionelle. Og når vi er overbeviste om, at det, vi gør, er det rigtige for vores vælgere, så gør vi det. Og vi tager kritikken til efterretning.

Har de andre partiers hårde ord rykket noget, så I nu støtter den nye aftale?

- Nej, det har det ikke. Vi har fået rigtig meget skæld ud, men også meget ros - både internt i partiet og på sociale medier. Og i dag ude på gaden var der en person, der råbte til mig: "Det var godt det, du gjorde – så kan de andre lære det!"

Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Odense For abonnenter

Overfald med peberspray, knive, golfkøller, støvsugerrør og en syl blev forhindret: Grupperinger i Vollsmose jagter stadig hinanden

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Middelfart

Helle giver en gastronomisk julehånd til trængte familier: - Nogle synes, det er rigtig flovt at bede om det

Annonce