Annonce
Odense

Enhedslisten beskyldt for sabotage og obstruktion: Nu skal byrådet samles til ekstraordinært møde

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) valgte på onsdagens byrådsmøde at indkalde til et ekstraordinært møde på mandag, efter Enhedslisten ifølge flere partiers opfattelse saboterede og obstruerede et dagsordenspunkt om en VVM-undersøgelse. Arkivfoto: Kim Rune
Mandag morgen skal byrådet samles til ekstraordinært byrådsmøde, efter Enhedslisten på onsdagens byrådsmøde afviste af behandle en Vollsmose-sag, de selv havde bedt om.

Det er obstruktion. Sabotage. Det rene drilleri. Virkelig ufint, dårlig stil og ikke et parti værdigt.

Enhedslisten blev mødt af kras kritik og for byrådssalen uvante ord, da de onsdag modsatte sig at tage diskussionen om en VVM-undersøgelse, der skal vurdere påvirkningen af miljøet, når nedrivningerne i Vollsmose tager fart.

Den undersøgelse skulle egentlig have været vedtaget i By- og Kulturudvalget tirsdag, men som modstandere af nedrivningerne brugte Enhedslisten deres såkaldte standsningsret og løftede sagen ind på et byrådsmøde. Bare ikke byrådsmødet onsdag.

- Debatten i By- og Kulturudvalget er ikke offentlig, og derfor vil vi gerne have den i byrådssalen, argumenterede Søren Freiesleben fra Enhedslisten. Og når det ikke duede allerede på onsdagens byrådsmøde skyldes det, at det ikke har fremgået af dagsordenen, og offentligheden derfor ikke har haft chance for at vide, at diskussionen ville blive taget netop dér.

- Det er mest demokratisk, at det er synligt for offentligheden, at vi har sagen på, sagde Freiesleben.

Annonce

Ude af proportioner

Men da alle interesserede har haft mulighed for at læse sagen på den åbne dagsorden til By- og Kulturudvalgets møde tirsdag, stillede flere partier sig helt uforstående over for, at det skulle være nødvendigt på den vis at forhale sagen ved at udsætte den til næste byrådsmøde om knap en måned.

- Vi skylder borgerne i Vollsmose ikke at trække det i langdrag, påpegede blandt andre Jane Jegind (V) og fremhævede, at et meget stort byrådsflertal står bag nedrivningerne af 1000 boliger i Vollsmose.

- Vi skal sikre den bedst mulige proces, og det bidrager I ikke til, sagde hun direkte henvendt til Enhedslisten.

Heller ikke borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ønskede at udsætte beslutningen i flere uger - omkostningerne vil være helt ude af proportioner, konstaterede han - og efter en halv times diskussion indkaldte han derfor til et ekstraordinært byrådsmøde på mandag med ét punkt på dagsordenen:

VVM-undersøgelsen i forbindelse med Vollsmose-nedrivningerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce