Annonce
Fyn

Engangshandsker i idrætstimerne: Gymnasier blæser til kamp mod fnatmiderne

Mulernes Legatskole er en af de mange skoler, der har tilfælde af fnat. Rektor Torben Jakobsen har derfor sendt en vejledning ud til alle elever, lærere og forældre, så de forhåbentligt kan komme miderne til livs. Arkivfoto: Kim Rune
Fnat er et problem for mange danskere, og især unge er ofte ramt af den kløende mide. Det betyder, at også gymnasierne døjer med det, og på blandt andet Mulernes Legatskole i Odense er de gået ind i kampen mod den kløende plage.
Annonce

ODENSE: Fnatmiderne kribler og kravler på mange af de fynske gymnasier.

Mulernes Legatskole er et af de skoler, hvor man nu tager et ekstra skridt for at få bugt med de irriterende fnatmider.

Mulernes Legatskole har elever, der har haft fnat, og derfor har rektor Torben Jakobsen sendt en mail rundt til alle på skolen for at gøre opmærksom på det og forebygge, at flere elever kan blive smittet. Rektoren har også været i kontakt med læger, så han er sikker på, at alle får den bedste og nyeste information.

- Vi har været i tæt kontakt med både Odense Universitetshospital og Sundshedsstyrelsen, så vi er sikre på, at vi gør det rigtige. Sundhedsstyrelsen har en fremragende vejledning, som jeg har sendt ud til alle elever, forældre og ansatte. Jeg har bedt dem tjekke vejledningen, så alle er opdateret med den nyeste viden, siger Torben Jakobsen.

I undervisningen har skolen også fundet frem til nogle forholdsregler for at bekæmpe miderne.

Hvis eleverne skal noget, der involverer at holde hinanden i hænderne i længere tid, så skal eleverne have engangshandsker på. Det gælder eksempelvis, hvis der skal danses i idrætstimerne.

Indtil videre gælder reglerne indtil juleferien, men det kan være, at engangshandskerne bliver fremme indtil vinterferien, hvis fnatmiderne stadig er der i det nye år.

Fnat

  • Fnat bliver også kaldt scabies og er en infektionssygdom.
  • En lille mide på 0,3-0,4 millimeter graver sig ned under huden, hvor den laver en lille midegang, man kan se som en lille, hvidlig streg i huden.
  • I midegangen lægger miden æg, som efter et par uger bliver til modne mider.
  • Symptomer på fnat er intens kløe, der bliver værre om natten. Man kan have udslæt, der ligner små knopper. Nogle kan også få små væskefyldte blærer.
  • Typisk ses fnat, hvor huden er tynd. Det kan være mellem fingre og tæer, på håndled, under armene, under brysterne, på kønsdele, på ballerne og omkring navlen.
  • Hos spædbørn kan det også findes på håndflader og fodsåler.
  • Den hyppigste måde, fnat smitter, er gennem hudkontakt, hvor miden kan kravle over på en anden person. I sjældnere tilfælde sker det også gennem kontakt med eksempelvis sengetøj, hvor der er mider.
  • Miden kan ikke "hoppe" fra person til person, og man kan heller ikke blive smittet gennem luften ved eksempelvis at indånde en mide.
Annonce

Dialog bekæmper tabu

Men Mulernes Legatskole er langt fra det eneste sted, hvor miderne løber rundt.

- Jeg kan høre på kolleger fra andre skoler, at alle døjer med fnat. Der er færre og færre, der fortæller mig, at de aldrig har oplevet fnat hos dem, siger Torben Jakobsen, rektor på Mulernes Legatskole.

Fyens Stiftstidende har tidligere omtalt, hvordan OUH har oplevet en stigning på hele 480 procent i antallet af patienter, der er blevet henvist med fnat mellem 2017 og 2019, fordi de har problemer med at slippe af med de små mider.

Klinisk sygeplejespecialist Nadja Trier Munk på OUH forklarede, at man ikke ved, hvad det øgede antal henvisninger skyldes, men man har en mistanke om, at det kan være på grund af øget resistens hos fnatmiderne. OUH er gået i gang med at undersøge den teori nærmere.

I anbefalingen, der er sendt rundt, opfordrer Torben Jakobsen alle elever om at søge læge, hvis de har mistanke om, at de har fnat. Der er også en anden grund til, at brevet nu ligger i e-boksen hos alle tilknyttet skolen. Det er blandt andet for at skabe opmærksomhed og dialog om emnet og sørge for, at det ikke bliver tabuiseret.

- Jeg synes faktisk, der er en god dialog på skolen om det. Jeg har blandt andet diskuteret det med elevrådet, og de er enige i, at det er det rigtige, vi gør, ved at tale om det på skolen. Det er ikke et tabu, siger Torben Jakobsen.

Annonce

Fnatfrit nyt år

For at undgå, at fnat spreder sig på skolen, er det også vigtigt, at man ikke bare møder op igen, så snart man har besøgt lægen. Man skal blive væk, indtil man er kommet i behandling og igen ikke er smittefri. Men så er det også bare med at hoppe tilbage på skolebænken så hurtigt som muligt.

- Jeg håber, vi er fnatfri efter juleferien. Skolen er selvfølgelig, fordi alle miderne, der kunne være på skolen, er døde til den tid, men spørgsmålet er så, om hjemmene også er det. Og det er grunden til, at jeg har skrevet ud om, at man skal være omhyggelig og opmærksom, siger Torben Jakobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Middelfart For abonnenter

Laveste pris er ikke altid vejen til succes: Vognmandsfirma laver rekordoverskud med gamle dyder som faglighed og fleksibilitet

Annonce