Annonce
Middelfart

Enestående vase ender på rette hylde i Middelfart

Fanny Gardes 44 cm høje unikavase i porcelæn fra år 1900, Bing & Grøndahl. Foto: Henrik Wichmann
Clay erhverver Fanny Garde-vase fra ikonisk verdensudstilling med penge fra Ny Carlsbergfondet.

Middelfart: Verdensudstillingen i Paris i 1900 har en særlig status i designhistorien - og ikke mindst for Bing & Grøndahl, der her høstede stor international opmærksom og anerkendelse for deres unikaporcelæn. Fabrikkens kunstneriske leder J. F. Willumsen havde op til udstillingen fået frie hænder til at udvikle en helt ny stil, og inspirerede fabrikkens dygtige kunstnere til at tænke anderledes og skabe skulpturelle genstande i kraftfulde farver.

En af datidens centrale skikkelser på fabrikken var Fanny Garde, som på Verdensudstillingen var repræsenteret med en smuk unikavase, der på alle måder afspejler den tydelige inspiration fra Willumsen. Da vasen for nyligt blev sat til salg hos Bruun Rasmussens Kunstauktioner, var der hos Clay's direktør Pia Wirnfeldt ingen tvivl om, at den burde være en del af Clay's samling. Museet rummer i forvejen museumssamlingen fra den hæderkronede danske porcelænsfabrik og har dermed allerede en del værker af Fanny Garde i sin samling.

- Jeg ser vasen som et absolut hovedværk i Fanny Gardes produktion. Vi kender den fra et gammelt foto af Bing & Grøndahls præsentation på Verdensudstillingen i år 1900. Her er det tydeligt, at den er tildelt en central placering sammen med andre monumentale unikavaser, hvoraf flere allerede befinder sig i Clay's samling i dag, fortæller hun.

Annonce

Ny Carlsbergfondet har betalt

Ønsket om at få vasen ”hjem” til de andre er nu gået i opfyldelse ved hjælp af en donation fra Ny Carlsbergfondet, der generøst tilkendegav, at de ville sponsere købet. - Vi er meget taknemmelige over, at Ny Carlsbergfondet kunne se vigtigheden af, at dette værk skulle til Clay. Vi har desværre selv begrænsede midler til opkøb og havde frygtet, at den smukke unikavase ville ende hos pengestærke, udenlandske privatsamlere af dansk skønvirke-keramik, siger Pia Wirnfeldt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce