Annonce
Nyborg

Enestående kommunalt budget: Ingen besparelser i fire år

Nyborgs byråd har i fuld enighed vedtaget et budget, der er blottet for besparelser de næste fire år. Politikerne har de penge, de skal bruge.

Nyborg: Den, der tier, samtykker, siger man jo.

Og sådan er det som regel også i politik, hvor det ofte er uenigheder og konflikter, der får tungen på gled.

Sådan var det imidlertid ikke tirsdag aften i byrådssalen på rådhuset i Nyborg.

Her var det snarere som om, de lokale politikere var blevet enige om omskrive den gode, gamle talemåde til et:

Den, der taler, samtykker.

For det vigtigste punkt på dagsordenen var den endelige vedtagelse af Nyborg Kommunes budget for 2020.

Og det var byrådsmedlemmerne så glade for, at de fleste af dem syntes, de skulle give det lidt mere end et par ord med på vejen.

Annonce

Usædvanligt budget

Det var da også et helt usædvanligt budget for 2020, byrådet vedtog efter en timelang debat i fuld enighed.

- Det er et budget i balance og et budget, hvor vi med det, vi ved i dag, ikke lægger op til besparelser de kommende år, som borgmester Kenneth Muhs (V) formulerede det.

Nyborg Kommune er efter flere års rettidig omhu med budgetterne stort set gældfri og har samtidig penge at bruge af.

Og det er baggrunden for, at byrådet i aftes kunne vedtage et budget, der ud over at være blottet for besparelser også kan dele rundhåndet ud af penge til store og små projekter og betydelige investeringer i kommunes fremtid.

- Det, der er helt særligt, er, at vi ikke skal spare, og at vi har de penge, vi skal bruge, fastslog SF's Suzette Frovin.

- Jeg synes, den aftale, vi har lavet, har nogle gode takter for, hvordan vi sammen sætter retningen de kommende år, tilføjede hun med henvisning til det budgetforlig, samtlige byrådets partier - Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF - står bag.

Gåture fjernet

Helt uden besparelser er budgettet for 2020 dog reelt ikke.

Det indeholder, som Socialdemokratiets gruppeformand, Sonja Marie Jensen, påpegede, en besparelse på ældreområdet, et flertal i byrådet vedtog tidligere på året.

Den koster blandt andet kommunes ældre de gåture, som de kunne visiteres til at få en ledsager med på.

Og det er Sonja Marie Jensen ked af.

- Vi er ærgerlige over, at det endnu engang er ældreområdet, der betaler prisen, fastslog hun.

Dansk Folkepartis Anne-Marie Palm-Johansen ærgrede sig også.

Hun var ganske vist tilfreds med, at en ellers planlagt besparelse på ekstra rengøring hos kommunes ældre fjernet.

Men ikke med besparelsen på de ældres gåture.

- Vi havde gerne set flere ældrebesparelser fjernet. Men vi er trods alt glade for vores aftryk på budgetforliget, tilføjede Anne-Marie Palm-Johansen.

Sjældent set

Og større var byrådets vilje til at komme malurt i bægeret så heller ikke.

Det var svært for medlemmerne at holde armene nede.

En glæde ved et budget med et i mere end én forstand overskud i, som Venstres Jakob Nilsson satte disse ord på:

- Det store velfærdsløft er måske i virkeligheden, at vi ikke skal spare. Det er sjældent eller måske endda aldrig set, at der ikke er noget sparebehov de næste fire år, sagde han.

Og så rundede byrådets nestor, tidligere borgmester Jørn Terndrup (V) ellers den lange debat i noget nær fuld enighed af med at uddele roser til hele forsamlingen.

- Jeg er så gammel, at jeg kan huske historien. Og det er ikke ret mange år siden, vi sad her og havde virkelig store udfordringer med at få økonomien til at hænge sammen. Så stor ros til jer, der har forhandlet budgetaftalen. Den er økonomisk ansvarlig og der er plads til både det ene og det andet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce