Annonce
Odense

Energistyrelsen sår tvivl om lovligheden af fjernvarmesalg: - Vi må henvise til domstolene

Er salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn lovligt? Det sætter Energistyrelsen nu spørgsmålstegn ved og henviser til domstolene. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Salget af Fjernvarme Fyn kan være ulovligt, fremgår det af en udtalelse fra Energistyrelsen, som henviser til domstolene for en endelig afgørelse. Konservative og Enhedslisten forlanger, at det smalle røde flertal nu stopper fjernvarmesalget.
Annonce

Odense: Det omdiskuterede salg af Fjernvarme Fyn, som Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre med et smalt flertal står bag, kan være i strid med loven.

Det skriver Energistyrelsen i en såkaldt vejledende udtalelse, som Det Konservative Folkeparti har bedt om. Energistyrelsen understreger samtidig, at varmeforsyningslovens bestemmelse om forbrugernes forkøbsret til fjernvarmerørene - som er den juridiske strids omdrejningspunkt - er så uklar, at det skal afgøres i en retssal.

- Energistyrelsen anerkender, at bestemmelsen er uklart formuleret og vil derfor tage initiativ til at undersøge, om lovbestemmelsen bør ændres fremadrettet med
henblik på at afklare usikkerheder, skriver styrelsen i svaret:

- Indtil videre må Energistyrelsen derfor henvise til domstolene ved sager om forkøbsret.

Hos Det Konservative Folkeparti kræver rådmand Søren Windell, at Energistyrelsens ord nu får borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til at droppe salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

- Salget skal stoppes nu. Lige nu har vi en rigtig god sag, og vi fortsætter vores arbejde med at søge fri proces til en retssag, fortæller Windell, der også er formand for og en af initiativtagerne til den nystiftede forening Fionia Fjernvarme, hvis formål er netop at forhindre fjernvarmesalget - blandt andet ved at trække sagen i retten.

Annonce

Træk i nødbremsen

Men Søren Windell håber ikke, at det efter Energistyrelsens udtalelse er nødvendigt.

- Vi forventer da en reaktion fra borgmesteren. Han har tvunget os til at gå rettens vej for at forsvare borgernes rettigheder og stoppe det ulovlige salg. Nu må vi forlange, at han og det politiske flertal respekterer borgernes rettigheder og stopper salget, siger han.

Samme melding kommer fra Reza Javid fra Enhedslisten, der også er modstandere af fjernvarmsalget og del af bestyrelsen i Fionia Fjernvarme.

-  Enhedslisten mener, at det er klogt, at salgspartierne i Odense Byråd trækker i nødbremsen og stopper salget. En langvarig retssag vil koste skatteyderne uforholdsmæssigt mange penge og vil efter alt at dømme ende med, at salget bliver erklæret ugyldigt, siger Reza Javid.

- Min opfordring til vores venner i Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre er at stoppe op og tænke sig godt om, inden de går videre med et salg, som kan vise sig at være ulovligt.

For få uger siden fortalte Odense Kommunes forhandler i fjernvarmesalget, stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen, at de sidste ord og detaljer var ved at falde på plads i det, der efter planen skal være den endelige aftale om det kommunale salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Det har tirsdag endnu ikke været muligt at få en kommentar til, hvilken betydning Energistyrelsen udtalelse får for salget og den videre proces, men de tre partier bag fjernvarmesalget repræsenteret ved borgmester Peter Rahbæk Juel (S), rådmand Susanne Crawley Larsen (R) og rådmand Brian Dybro (SF) har indkaldt til pressemøde tirsdag eftermiddag.

Artiklen opdateres.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce