Annonce
Odense

Energisk båddyst i blandet majvejr: 3000 glade gymnasieelever til regatta

For fjerde år i træk var byens gymnasier mødt talstærke op for at kæmpe om håneret til årets OS Regatta. Foto: Michael Bager
For fjerde år i træk løb den årlige OS Regatta i Odense Havn af stablen for byens fire gymnasier. På trods af en blandet vejroplevelse var der ingen sure miner i dysten om ære og håneret til årets største gymnasie-event.
Annonce

For anden gang i denne uge er Kongens Have fyldt op med mennesker. Skønt det ikke er arbejderklassen, der fejrer kampdag, er der stadig kampgejst at spore blandt den betydeligt yngre menneskeskare.

Elever fra Mulernes Legatskole, Odense Katedralskole, Tornbjerg Gymnasium og Sct. Knuds Gymnasium er mødt talstærke op i skolernes respektive farver for at støtte deres gymnasium og kæmpe om sejr og hæder. Det er nemlig i dag, at den fjerde årlige OS Regatta løber løbsk i Odense Havn, hvor rivaler mødes, venskaber blomstrer og vindere og tabere kåres.

Med inspirerende ord fra dagens kommentator - TV2's Morten Ankerdal - bliver horden af spændte gymnasieelever guidet mod Byens Ø på havnen med toner fra det marcherende band, mens gymnasiernes bannere blafrer i vinden.

Ud af det blå åbner himlens sluser sig på vej ud mod havnen, og himmel og hav står i et. Små kolde hagl slår ned mod de unge mennesker, som var det Poseidon selv, der ikke ville have sit våde domæne betrådt i havnen.

Lige så hurtigt som bygen rammer, lige så hurtigt er den væk igen. Med solens stråler atter lysende på eleverne, er stemningen urokkelig, og de er klar til årets største gymnasie-event i byen.

OS Regatta

OS Regatta en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor mere end 3000 elever og ansatte fra Odenses fire almene gymnasier mødes til en festlig kappestrid om hæder og håneret.

Til selve Regattaen dyster de fire gymnasier i dragebådsejlads over 175,6 meter. Det foregår i bassinet mellem Byens Ø og Promenadebyen på Odense Havn.

Der dystes i fire kategorier: drenge, piger, 1. års mix og personale.

Udover dragebådsejlads konkurrerer skolerne i en række idrætsaktiviteter rundt omkring på havneområdet, bl.a. fodbold, petanque, beachvolley, minigolf, padle, streetbasket og tovtrækning.

Der er sædvanligvis mad og drikke at købe i diverse salgsboder, som gymnasiernes 1. års elever driver. Indtægterne går til studieture og andre fælles oplevelser.

Annonce

Som at være på festival

For nogle er dette deres første bekendtskab med den fire-årige gymnasietradition, for andre er det et glædeligt gensyn.

Lauge Svarre Rosendahl fra 3.c på Odense Katedralskole sejler i år for tredje gang. For ham er OS Regattaen meget mere end blot en konkurrence.

- Jeg kan simpelhen ikke få nok af det her. Det er så intens en følelse at sejle båden foran alle de mennesker. Stemningen er fed, og det er en sjov måde at mødes på. Det er det eneste event af sin slags, der lader os møde de andre gymnasier på den her måde, fortæller han. Han har også oplevet, at hvor man før så på de andre gymnasier med fordomme og nemt satte folk i kasser, så er regattaen med til at bryde barriererne mellem gymnasierne.

På trods af at arrangementet er 100 procent alkoholfrit, er det for Lauge Svarre Rosendahl ikke svært at finde noget at sammenligne stemningen i dag med.

- Det er jo næsten ligesom at være på festival - den gode stemning, de mange konkurrencer og det høje humør, uanset hvordan vejret er, griner den unge 3.g'er.

Annonce

Målrettet debutant

Blandt de mange forventningsfulde gymnasie-elever, står særligt én person og forsøger at få styr på nerverne.

Line Wendorff Jensen fra 1.i på Tornbjerg Gymnasium står få minutter fra at skulle sætte sig i dragebåden for første gang.

- Jeg er spændt og meget nervøs. Det er min første regatta, der er mange mennesker, der kigger med, så du kan tro, der er nerver på, lyder det fra den unge nybegynder.

Tornbjerg-eleven er på trods af nerverne begejstret over den stemning og det sammenhold, hun oplever under dagens kappestrid. Selvom hun er kommet for at vinde, kan hun sagtens sætte pris på regattaens egentlige mål.

- Det er stort, at vi kan samles alle skolerne sammen og få skabt et sammenhold på tværs. Man møder også mange nye, dejlige mennesker - så det er et fedt arrangement.

Efter at have vundet over deres lærerhold under træningen, tror Line Wendorff Jensen på sit holds vinderchancer.

Lauge Svarre Rosendahl fra Odense Katedralskole var ikldt sit bedste Braveheart outfit og sportede også skolens farver, da han for tredje år i træk var i robåden for sit gymnasium. Foto: Victor Juul Grønbæk
Annonce

Hænger ikke med Mulerne

Ved det årlige studieregatta bliver fårene skilt fra bukkene. I samme ombæring forlader gymnasierne også Byens Ø som enten vindere eller tabere. Særligt Mulernes Legatskole synes forbandede, eftersom det endnu ikke er lykkedes dem at komme hjem med en pokal gennem de seneste tre år.

I år skal forbandelsen imidlertid brydes. På Mulernes facebook-side har de blandt andet skrevet, at de er hævntørstige og vil kæmpe til sidste blodsdråbe.

På trods af den krigserklæring er rektor på Mulernes Legatskole, Torben Jakobsen, mere afslappet omkring det hele. På trods af et nederlag ved personaleræset, er han stadig ved godt mod.

- Jeg tager det ikke så tungt. Selvom vi kæmper for at vinde, så er det vigtigste jo, at vi er fælles om dagen i dag. Vi joker også med, at hvis vi ikke kan være vindere, så må vi være de bedste tabere, fortæller Torben Jakobsen.

Rektoren afslører alligevel, at han håber på at få lidt at drille de andre rektorer med til næste OS-møde. Det ville en sejr til Mulerne kunne bidrage til.

Lise Rejnhold fra Odense Katedralskole hepper på skolens hold. Foto: Michael Bager
Annonce

Resultaterne

Efter en hel dag med spænding og vekslende vejr blev vinderne kårret.

Resultaterne var som følger:

OS Regatta

Personale:

Vinder: Sct. Knuds Gymnasium. 2. Plads: Tornbjerg Gymnasium

Piger:

Vinder: Tornbjerg Gymnasium. 2. Plads: Sct. Knuds Gymnasium

Drenge:

Vinder: Sct. Knuds Gymnasium. 2. Plads: Odense Katedralskole

Første års mix: Sct. Knuds Gymnasium. 2. Plads: Odense Katedralskole

Til trods for at de ingen sejre fik til vands, lykkedes det imidlertid Mulernes Legatskole at bryde forbandelsen, da de løb med pokalen i idrætskonkurrencen (fodbold, petanque, beachvolley, paddle tennis, og tovtrækning).

Tusindvis af elever og ansatte fra Odenses fire almene gymnasier mødes til en festlig kappestrid om hæder og håneret ved Byens Ø. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce