Odense: 524 millioner kroner.
Det bliver den kontante gevinst for Odense Kommune, hvis et politisk flertal beslutter at sige ja tak til det købstilbud, der - med et par måneders forsinkelse - nu er landet fra Energi Fyn.
Energi Fyn er interesseret i at købe Fjernvarme Fyn for 900 millioner kroner, og når der er afleveret de lovpligtige 40 procent til staten, og Nordfyns Kommune har fået deres ejerandel på tre procent, er der altså over en halv milliard kroner at lægge i Odenses kommunekasse.
- Det er et fornuftigt tilbud, mener borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
Med købstilbuddet lover Energi Fyn, at fjernvarmepriserne fortsat skal være blandt de laveste sammenlignet med tilsvarende fjernvarmeværker. De ønsker også hurtigt at gennemføre den grønne omstilling, der blandt andet udfaser kullet på Fynsværket, og skulle Energi Fyn på et tidspunkt få lyst til at videresælge fjernvarmen, skal Odense Kommune godkende salget. Det er alt sammen betingelser, som borgmester og rådmændene i Økonomiudvalget har stillet til et salg.
- Og vi kan sætte flueben ved dem alle sammen, konstaterer Rahbæk Juel, men understreger samtidig, at der endnu ikke er truffet nogen beslutning om at sælge.
- Vi skal først have en demokratisk samtale med byen, og den samtale skal kredse om ét spørgsmål: Er det nu, vi skal flytte fællesskabets værdier fra fjernvarme til velfærd.
Politisk uenighed
Det var i forbindelse med sidste års budgetforlig, at et byrådsflertal enedes om at undersøge muligheden for et eventuelt salg af fjernvarmen - men kun til Energi Fyn for på den vis at skabe ét stort, lokalt og forbrugerejet forsyningsselskab.
Allerede i budgetforliget blev der skrevet en forventning ind om, at et sådant salg vil give "et væsentligt trecifret millionbeløb", og at kronerne skal investeres i renovering og modernisering af blandt andet slidte folkeskoler og idrætsanlæg og nybyggeri af flere daginstitutioner og ældreboliger til det stigende antal børn og ældre.
Bliv klogere på fjernvarmesalget
Vil du gerne vide mere om, hvorfor Odense Kommune overvejer at sælge Fjernvarme Fyn? Og hvorfor Energi Fyn har givet et købstilbud? Så er muligheden der de kommende uger, når kommunen og Energi Fyn inviterer til fire borgermøder:
- 26. august: To møder på Hunderupskolen i tidsrummet 17.30 til 22.10
- 31. august: Risingskolen klokken 19-21.10
- 7. september: Dalumhallen klokken 19-21.10
På grund af corona-restriktioner må der højst være 100 mennesker til hvert møde - inklusiv panel og ordstyrer - og det er derfor nødvendigt at tilmelde sig. Tilmelding sker via Odense Kommunes hjemmeside www.odense.dk.
Ud over borgermøderne bliver det også muligt i et elektronisk kommentarfelt på odense.dk at få svar på faktuelle spørgsmål om det eventuelle fjernvarmesalg.
Kort før sommerferien underskrev alle byrådspartier en politisk aftale om, at der over en 10-årig periode skal investeres 1,8 milliarder kroner i en samlet bygge- og renoveringsplan på velfærdsområdet.
For nogle partier er salget af Fjernvarme Fyn en afgørende finansiering af den plan, mens andre er både kritiske og afventende.
Enhedslisten er ingen fortaler for et fjernvarmesalg, mens Det Konservative Folkeparti har kritiseret, at henvendelser fra andre mulige - og interesserede - købere end ikke er blevet undersøgt. Den strid kulminerede i maj, hvor Det Konservative Folkeparti røg ud af budgetforliget.
Konservative ønskede flere mulige købere i spil for blandt andet at lande en rigtig markedspris, men det er ifølge Odense Kommune sikret på anden vis.
Fjernvarme Fyn
Danmarks tredjestørste fjernvarmeselskab
Ejet af Odense (97 pct.) og Nordfyns Kommune (3 pct.)
Dækker 97 pct. af varmeforbruget i Odense og omegn
35 pct. af varmen kommer fra afbrænding af kul, 33 pct. fra affald, 18 pct. fra halm, 10 pct. fra træ, resten fra gas- og oliefyrede lokale varmecentraler samt fra industrien.
Landets tredjebilligste fjernvarme (efter Holstebro og Esbjerg) blandt de 20 største selskaber.
Omsatte i 2019 for 1,4 milliarder kr. Overskud før skat var 157 millioner kr.
Koncernen har 280 ansatte og 2.250 km. rør. Forsyner 100.000 boliger, virksomheder og institutioner.
Både kommunen som sælger og Energi Fyn som køber har økonomiske rådgivere knyttet til forhandlingerne - det er henholdsvis revisions- og konsulentvirksomhederne PWC og Ernst & Young - og med en såkaldt fairness opinion står begge rådgivere inde for, at købstilbuddet rammer en rimelig markedspris.
Den slags regnestykker er komplekse og tager tid, og det er også baggrunden for, at Energi Fyn ikke som politisk håbet og ventet leverede et købstilbud inden sommerferien.
Salget er forsøgt før
Det er ikke første gang, der i Odense Byråd er politiske salgsambitioner med fjernvarmen. I 2011 havde den daværende borgmester Anker Boye lignende planer, men han droppede salget, blandt andet fordi han ikke kunne samle noget bredt flertal.
Hvorvidt det lykkes Peter Rahbæk Juel, vil de kommende uger vise. Men inden de politiske forhandlinger for alvor tager fart, bliver odenseanerne hørt.
Det sker ved fire borgermøder, hvor både byrådspartierne og Energi Fyn vil svare på spørgsmål og lytte til holdninger, ligesom det i et kommentarfelt på Odense Kommunes hjemmeside vil være muligt at få faktuelle, og ikke politiske, svar omkring det mulige fjernvarmesalg.
De 524 millioner kroner kan ikke bruges på én gang, men skal fordeles med 52,4 millioner årligt over 10 år.