Annonce
Odense

Energi Fyn er ikke skræmt af ny fjernvarmeforening: - Vores interesse er usvækket

- Vi både kan og vil fortsat købe Fjernvarme Fyn, siger Søren Thorsager, formand for Energi Fyn, efter en ny forening er stiftet med det formål at forhindre fjernvarmesalget. Foto: Michael Bager
En nystiftet forening, der med en retssag vil forhindre salget af Fjernvarme Fyn, ændrer ikke på Energi Fyns interesse i at købe fjernvarmen, understreger Energi Fyns formand Søren Thorsager.
Annonce

Odense: Han vil ikke forholde sig direkte til den nystiftede forening Fionia Fjernvarme, hvis formål er at forhindre salget af Fjernvarme Fyn og hive Odense Kommune i retten for at afprøve lovligheden af salget.

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Men Søren Thorsager, formand for Energi Fyn, understreger, at den nye forening ikke ændrer på Energi Fyns ambition om at betale 900 millioner kroner for at blive nye ejere af fjernvarmen.

- Vi både kan og vil fortsat købe Fjernvarme Fyn, siger han.

- Det her gør ingen forskel for vores interesse. Den er usvækket.

Det er på initiativ af Det Konservative Folkeparti, at Fionia Fjernvarme nu er blevet stiftet, og det er fortolkningen af varmeforsyningslovens paragraf 23f, foreningen håber at kunne få prøvet ved en domstol - hvis foreningen altså når op mod 10.000 medlemmer.

1300 har meldt sig ind

Sidst på eftermiddagen torsdag havde 1300 odenseanere meldt sig ind i den nystiftede forening Fionia Fjernvarme, hvis formål er at forhindre salget af Fjernvarme Fyn.

Det oplyser Søren Windell (K), der er formand for foreningen.

- 1300 er et sindssygt flot tal på det første døgn, og jeg er fuld af fortrøstning, siger han.

Målet er op mod 10.000 medlemmer. Det er gratis at blive medlem af foreningen.

Ifølge paragraffen har forbrugerne - altså varmekunderne - forkøbsret til ledningsnettet, der sender varmen hjem i radiatorerne, men forbrugerne er ikke blevet spurgt, inden et smalt politisk flertal sagde ja til at sælge hele Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Horten Advokatpartnerskab, der er Odense Kommunes juridiske rådgiver i forbindelse med salget, har understreget, at salget af Fjernvarme Fyn ikke er omfattet af reglerne for forkøbsret, fordi fjernvarmen sælges som ét stort holdingselskab.

Annonce

Ren spekulation

Men på den anden side står advokat Pernille Aagaard Truelsen fra advokatfirmaet Energi & Miljø i Aarhus med en vurdering af, at fjernvarmeanlægget ikke bare kan sælges uden at høre forbrugerne. Og også Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet, sætter spørgsmålstegn ved, om kommunens rådgivere har ret.

Hos Energi Fyn vil Søren Thorsager ikke give svar på, hvorvidt Energi Fyns interesse i fjernvarmesalget også vil stå usvækket, hvis en retssag viser, at forbrugerne har ret til at købe varmerørene - og de også vælger at gøre det. Er Energi Fyn så interesseret i at købe resten af Fjernvarme Fyn?

- Det er spekulativt, og det vil jeg slet ikke gå ind i, siger Søren Thorsager.

Til gengæld er han godt tilfreds med, at Odense Kommune har bedt Energistyrelsen om en vejledende udtalelse om Hortens fortolkning af paragraf 23f.

- Det er rigtig fornuftigt, for man kan aldrig være for sikker.


Vi både kan og vil fortsat købe Fjernvarme Fyn.

Søren Thorsager, formand for Energi Fyn


Efter Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre i midten af september enedes om fjernvarmesalget, er der siden sat en såkaldt due diligence i gang, hvor blandt andet juridiske dokumenter og den finansielle situation skal gennemgås, ligesom en række myndigheder skal sige god for salget. Det samme skal både byrådet i Odense og Nordfyns Kommune - sidstnævnte ejer tre procent af Fjernvarme Fyn.

Går alt efter planen i købsaftalen, kan den endelige overdragelse af fjernvarmen til Energi Fyn ske inden nytår.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce