Annonce
Rejser

Enebærodde – kystheden på Fyn

Enebærhede på den sydlige spids af odden. Foto: Frederik Ahm Krag
Tag med på en naturvandring, hvor skribenten i første omgang må vælge mellem to fristende ruter, og hvor en fynsk pige på forunderlig vis dukker op og hvisker ord i hans øre.
Annonce

"Lyt igen klokken 21.15."

Sådan lyder BBC Londons kodemeddelelse. Beskeden er signalet til den første engelske våbennedkastning på Fyn under anden verdenskrig. En håndfuld modige mænd fra Odense gør sig klar ude på Enebærodde. Kvart over ni om aftenen den 22. juli 1943 bliver de første syv containere kastet ned fra en engelsk flyver nær Martinegården på Enebærodde. Men operationen er højrisikabel. Kun fem kilometer væk, ude på spidsen af Enebærodde, har tyskerne forskanset sig med kanoner og antiluftskyts. Har tyskerne opdaget dem? Nej, heldigvis ikke. Operationen lykkes, modstandskampen styrkes, og mange succesrige nedkastninger følger på Fyn og Danmark i øvrigt.

Gå med solen

Der er virkelig godt fiskevand langs odden, ikke mindst på nordkysten og ude ved Gabet på spidsen. Især havørredfiskeri er populært her.

Råd: Gå hele vejen rundt om odden i stedet for blot at følge vejen langs sydkysten ud og hjem. Tag gerne den nordlige fine sandkyst på vej ud. Start på den lige efter Drejet (den tynde tange), og gå langs vejen på sydsiden tilbage. Dermed går du med solen og undgår udsigt til Lindø-kraner på vej tilbage. Tag mad og drikke med og hold pitstop ude på pynten ved fyret for enden af odden.

Annonce

Drejet

"Forvent mig tilbage ved 14:30 tiden," siger jeg til min kone, da jeg tager af sted mod Enebærodde en julidag i 2020. Den lange øde odde, langt fra landsbyer og gårde, som var oplagt til hemmelig våbennedkastning dengang, er i dag lige så velegnet til en herlig dag i sjælden fynsk natur. Som noget unikt på Fyn er her en næsten vestjysk natur med både hede og plantager. Alt sammen fordi jorden her ikke er klassik fynsk muld, men næringsfattige strandvolde af sten og grus.

Før jeg når så langt, skal jeg passere den måske smukkeste passage på hele turen, nemlig det smalle Drejet, hvor odden hænger fast på Fyn. Som en slank talje bøjer strandene sig på begge sider ind til få meter fra hinanden og derpå ud igen i skønne slanke former. Som jeg passerer taljen, vifter den fynske pige med herlighederne længere ude på odden. Er du til den øde, hvide sandstrandskyst med plantage ud til strandkanten mod nord? Eller er du måske mere til at følge vejen mod syd og nyde udsigten til kvægflokkene, som græsser på de blomsterdækkede strandenge mod fjorden? Det er også her, selve Enebærheden ligger, tæt på oddens spids. Jeg er i vildrede et øjeblik, begge er tillokkende. Men det bliver sandstranden mod nord.

Annonce

Sandstranden på nordkysten

Jeg forlader vejen og krydser over til nordsiden af odden, hvor en øde, hvid strand åbner sig. Høfter af træpæle i knæhøjde stå med jævne mellemrum ud langs odden. Kystsikring mod Kattegats bølger. Den spiselige strandkål gror flere steder på stranden. Martinegården dukker op inde til højre under træer og bruges i dag af spejdere og skoler. Ellers øde. Efter godt tre kvarter ser jeg en lille jolle i vandkanten med årerne stikkende op af båden. Først tæt på opdager jeg, at et par personer sidder længere inde på stranden i medbragte outdoor-stole blandt udstyr og grej. Scenen ligner skibbrudne, som er gået i land på Robinsons øde ø. Sådan føles det i hvert fald.

Den øde nordkyst af Enebærodde. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce

Enebærheden

Ude mod oddens spids åbner terrænet sig, og snart kommer fyret og fyrhusene som malerisk finale på odden. De vogter over Gabet, Odense Fjords smalle, dybe munding. Pludselig er der mange mennesker, kommet hertil ad sydvejen. Bænket ved frokostborde med medbragt mad og drikke. Herligt.

Syd for fyret begynder de første hedestrøg med enebær. Nogle kan ses fra vejen, men det er inde i området, at de flotteste enebær og lyngsektioner åbenbarer sig. Går rundt i den lave lyng og brombærkrat og nyder de vindformede enebærprofiler. Smukt og vildsomt med strandenge og Odense Fjords vand som bagtæppe.

Vejen fortsætter langs oddens sydkyst. Her er åbne, brede strandenge og udsigt til fjorden og Lindøs gamle kraner, der står i horisonten som ståldinosaurer fra en svunden tid. Et kobbel sorte kreaturer græsser lyserødt engelskgræs, mens to grupper cyklister passerer forbi ud mod fyret. Der er højt til loftet, og luften er frisk og næsten berusende.

Så snævrer odden ind på ny, og Drejets talje viser sig igen. Smukt og inciterende. Den fynske pige smiler og hvisker mig øret: "Nå, hvad synes du så?"

Jeg smiler tilbage: "Herligt, og tak for oplevelsen."

Jeg går lidt videre, stopper op og kigger tilbage mod Drejet. Smiler ved mig selv: Jeg skulle i virkeligheden slet ikke vælge – Enebærodde giver dig det hele – du skal blot beslutte i hvilken rækkefølge.

Enebærhede lige syd for fyret på oddens spids. Foto: Frederik Ahm Krag
Den smukke sydkyst med udsigt til strandenge, græssende kvæg og fjorden. Foto: Frederik Ahm Krag
Langs nordkysten er der gærde af træpæle til kystsikring. Foto: Frederik Ahm Krag
Fyrtårn og fyrhus på Enebæroddens spids. Foto: Frederik Ahm Krag
Drejet er Enebæroddes smalle talje, hvor den hænger fast på Fyn. Foto: Frederik Ahm Krag
Den lyse sandstrand på oddens nordkyst. Foto: Frederik Ahm Krag
Oddens indre har junglepræg. Foto: Frederik Ahm Krag
Spiselig strandkål gror mange steder på oddens nordkyst. Foto: Frederik Ahm Krag
Skibbrudne går i land på Robinsons øde ø. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce