Annonce
Nordfyn

Enebærodde i risiko for at blive Enebær-ø: - Det kan ikke blive ved på denne måde

Sådan var tilstanden på stien tirsdag formiddag. Foto: Betty Rasmussen

Oftere og oftere bliver stien ud til Enebærodde oversvømmet, så ejeren af jorden nu vil have etableret en mere holdbar løsning end reetablering. Men kystsikring er dyrt, og findes pengene ikke, kan odden blive svær at besøge.

Enebærodde: Langs den lange tange på Enebørodde har stormfloden 2. januar og det voldsomme vejr 8.-9. januar sat sit præg. Vandet tog store bider af den seks kilometer lange sti, så størstedelen nu skal reetableres.

Den slags arbejde med stien bliver hyppigere og hyppigere. Hvad der normalt skulle være et slemt vand- og vejrscenarie hvert 20. år, er nu oplevet tre gange siden 2006. Stiftelsen Hofmansgave, der ejer området Enebærodde, rækker ud efter hjælp fra kommunale kræfter, så Enebærodde ikke ender som Enebær-ø.

- Vi må jo bare konstatere, at det sker oftere og oftere, og det kan ikke blive ved på denne måde, lyder det fra Dennis Stentebjerg Hansen, som er inspektør hos Stiftelsen Hofmansgave og står for at reetablere stien.

Annonce

- Nu må vi vælge en vej. Enten skal vi sikre stien ordentligt, eller også må vi lade naturen gå sin gang.

Dennis Stentebjerg Hansen, inspektør hos Stiftelsen Hofmansgave
Nogle steder manglede der kun en lille meters penge, før hele stien havde været oversvømmet. Foto: Betty Rasmussen

At vælge en vej

Det er et omfattende arbejde at reparere stien. Selv ved små oversvømmelser tager det et par dage, og i dette tilfælde går der tre-fem dage, før stien over tangen er klar igen.

Nordfyns Kommune har de seneste gange hjulpet Stiftelsen Hofmansgave med at finansiere halvdelen af reetableringsbeløbet, men Dennis Stentebjerg Hansen vil gerne se på muligheden for en kystsikring langs hele ruten, så stien kommer til at opretholde sig selv.

- Nu må vi og kommunen vælge en vej. Enten skal vi sikre stien ordentligt, eller også må vi lade naturen gå sin gang, så stien ud til Enebærodde forsvinder, siger inspektøren.

Enebærodde er kendt for et anderledes rigt dyreliv end på resten af Fyn med for eksempel hugormen, sit 14-meter høje fyrtårn fra 1869 og områdets hestevognsture blandt enebærbuskene, så kommunen mister en lettilgængelig naturoplevelse for turister, hvis stien og Drejet forsvinder.

Siden området er fredet, bliver det ikke let at lave en kystsikring, som ikke bryder med de naturlige rammer.

- Man kan for eksempel ikke lave en betonvæg, der holder vandet væk. Det skal gøres på en ordentlig måde over for naturen og med den rette tilladelse, forklarer formand for Danmarks Naturfredsningforening Nordfyn, Leo Jensen.

Dyr kystsikring

Mogens Stougaard fra Det Nordfynske Kystsikrings-, Dige- og Pumpelag har arbejdet med kystsikring i mange år. Han foreslår en løsning i form af skråningsbeskyttelse, altså en sandskråning med nedgravet filt og et øvre lag af store sten.

- Det er selvfølgelig et indslag i naturen, men det har ingen miljømæssige konsekvenser, og det sørger for, at vandet ikke nedbryder stien. Sådan er der gjort ved mange andre kyster på Nordfyn, fortæller Mogens Stougaard.

En sådan holdbar løsning kommer dog til at koste en del.

- Hvis Hofmansgave går med den løsning, skyder jeg på, det vil koste mellem to og fem millioner at få etableret kystsikringen, alt efter hvor stor en del af arealet de vil sikre, tilføjer han.

Stien bliver klar

Inspektøren hos Stiftelsen Hofmansgave har dog svært ved at se, hvordan både han og kommunen skal finde så store beløb.

- Men nu må vi se, om vi ikke finder en løsning. Jeg tror, alle parter er interesserede i at slippe for de midlertidige løsninger og få lavet noget ordentligt, der holder, afslutter han.

- Den midlertidige løsning vælger vi dog i denne omgang.

For i øjeblikket brummer gravemaskine og traktor ude på Enebærodde for endnu en gang at få reetableret den fredede sti, så det igen er muligt at bevæge sig ud mod Fyns største sammenhængene hedeområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce