Annonce
Kerteminde

Endnu ukendte folk ridser ting ind i særlig bygning: Men hvorfor gør de det?

Dosseringen
Et hus på havnen i Kerteminde har i mange år været dækket af diskrete indgraveringer. Det har en læser bedt os undersøge nærmere, og forklaringen er en del af Kertemindes maritime historie.

Kerteminde: På Dosseringen i Kerteminde myldrer turister, fiskere og andre godtfolk dagligt forbi et vaskeægte stykke Kertemindehistorie.

Den opmærksomme forbipasserende vil nemlig se, at der på det gule murstenshus på Dosseringen 20 er ridset navne og skibstegninger i et stort virvar, og det har en læser bedt os undersøge.

- Hvorfor har mange folk igennem tiderne skrevet deres initialer eller andet på Dosseringen 20?, har Bo K. Stephensen, kort og godt, spurgt avisen.

Annonce

Hvem, der har været den første, fortaber sig i historiens tåger, tror jeg.

Kurt Risskov Sørensen, museumsinspektør, Østfyns Museer

Fra bindingsværk til café

I dag er huset på Dosseringen 20 privat ejet, men tidligere har det fungeret som café under navnet Café Matisse, og som selskabslokaler under navnet Havnehuset.

Og de tidligere forpagtere kunne også se charmen ved den gamle indgraveringer. De affotograferede indridsningerne og brugte dem til dekoration på baren.

Man kan få lang tid til at gå med at studere de gamle indgraveringer af navne og skibe på Dosseringen 20. Foto: Malena Rønnow

Men ristningernes oprindelse findes ikke på gadesiden af Dosseringen. Forklaringen på de gamle indgraveringer skal findes på de blå kuttere, der ligger og duver i Kertemindes havn.

- Det er jo fiskernes hus, eller det var det tidligere, og inskriptionerne er simpelthen fiskere, der har ridset deres navne og så videre ind der, fortæller Kurt Risskov Sørensen, der er museumsinspektør ved Østfyns Museer.

Det lave gule murstenshus er bygget i 1901 som erstatning for et bindingsværkshus, der tidligere lå samme sted. Det oprindelige hus blev bygget af Kerteminde Købstad i 1837, så de lokale fiskere havde et sted at opbevare deres redskaber og holde møder.

Men præcis hvorfor byens fiskere har dækket huset med navne og skibe igennem tiden, må både avisen og Kurt Risskov Sørensen blive Bo Stephensen svar skyldig.

- Hvem der har været den første, fortaber sig i historiens tåger, tror jeg. Men der er mange indridsninger, så det kunne tyde på, at det har været en tradition på et tidspunkt, at byens fiskere lige skulle sætte deres underskrift der, forklarer Kurt Risskov Sørensen.

Netop fordi huset er en del af Kertemindes maritime historie, bliver bevaringen af det også taget med og overvejet i en kommende kulturarvsmasterplan, som er under udarbejdelse.

Har du kendskab til, hvordan traditionen startede, og hvorfor den fortsættes? Er du velkommen til at kontakte redaktionen på kerteminde@fyens.dk

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julestjerner koster ekstraregning på 1,5 million for gartneri: Jeg starter hver morgen med at tjekke el- og gaspriserne

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

To nye forvaltninger på vej i Odense giver ekstra millionudgifter: Nu skal byrådspolitikere gå ned i løn

Nordfyn For abonnenter

Overbelastede kloakker sætter huse i Skamby under vand: I maj stod der 18 centimeter vand i kælderen hos Anders

Odense

E20: Væltet trailer spærrede motorvejen

Fyn

Vil styrke havmiljøet: Nationalpark i Lillebælt - slut med at trawle i Lillebælt, Storebælt og Langelandsbælt

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

GOG For abonnenter

GOG: Han er bedst når det hele brænder på

OB

Han er meget imponeret over Randers kontinuitet og kultur: OB's Mads Frøkjær: Mange kan lære meget af Randers

GOG

Kampen minut for minut: GOG mødte Mathias Gidsels barndomsklub fra Skjern på den store scene

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

Minister om trawlfri zone: En hjælp til fiskerne

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter fem års strid kan vandprisen nu halveres: - Der er kommet nye folk til uden de samme forstokkede idéer

Assens

Oles navn blev læst højt som det allersidste: Ildsjæl bag Ørsted Børnehus skal i byrådet

Annonce