Annonce
Odense

Endnu et spisested væk: Odense-café lukker efter dyr opstart

Vladimir Stanic er medejer af Café Venchi, der lukker 4. december, men som fortsætter som catering. Arkivfoto: Klaus Knakkergaard

Det er slut med at få serveret burgere med linsebøffer i den lille, veganske Café Venchi i Pantheonsgade. Caféen lukker 4. december efter et år, der har været hård ved omsætningen. Det bliver dog stadig muligt at få fat i den dyrefri mad, da folkene bag forsætter med catering.

For to år siden fik kæresteparret Vladimir Stanic og Elisa Bresson deres drømme opfyldt. De åbnede i Pantheonsgade en lille café, der er 100 procent vegansk. Kød, mælk, æg og ost er bandlyst. I stedet er der tofu, linser og bønner på menuen i Odenses første veganske restaurant: Café Venchi.

Men med få uger til jul er drømmene om den lille café brast. For 4. december lukker parret dørene til caféen for bestandigt.

- Det er ærgerligt, men det kan ikke betale sig at drive caféen længere. Der sker mindre og mindre i byen for hvert år, og vi kan ikke vente på, at vi går helt nedenom og hjem. Så nu lukker vi caféen, og ser om det kan løbe rundt med catering i stedet, siger Vladimir Stanic.

Annonce
Elisa Bresson er medejer, og selvom man ikke længere kommer til at kunne finde hende i køkkenet i caféen i Pantheonsgade, vil hun stadig lave vegansk mad, når Venchi fokuserer på catering. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Hos Venchi bliver der kun serveret vegansk mad. Den stil fortsætter, når caféen lukker, og Vladimir Stanic og Elisa Bresson udelukkende fortsætter med cateringfirma. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Besværligt vejarbejde

Det har været en for dyr fornøjelse at åbne Café Venchi. Som det er med mange spisesteder, havde Venchi et underskud under opstartsfasen. Et underskud, det ikke er lykkedes at vende, som tiden er gået.

Vejarbejde har besværliggjort arbejdet, og da den veganske Café Kosmos åbnede i Lottrups Gård i marts sidste år, blev kampen om de veganske kunder lidt hårdere. Og selvom Vladimir Stanic tror på, at der er plads til to veganske spisesteder i en by af Odenses størrelse, tror han ikke, det kan lade sig gøre, før mængden af vejarbejde i byen stilner af.

- Hvis forholdene havde været optimale, tror jeg ikke, to veganske caféer havde været for meget. Men vi arbejder under omstændigheder lige nu, hvor der er meget vejarbejde. Det gør, at det bliver sværere for kunderne at komme ind til os, og så længe det står på, vil det være for presset med to caféer. Der er simpelthen ikke nok kunder i centrum at slås om, mener han.

Ligesom det har været tilfældet for flere butikker rundt om i Odense, har ejerne af den kødfri café følt sig meget plaget af vejarbejdet i midtbyen.

- Vi har haft kunder, der bor udenfor byen, som har bestilt take-away. De kunne simpelthen ikke finde ind til os for alt det vejarbejde og måtte afbestille. Det er sket flere gange, fortæller Vladimir Stanic.

Fortsætter med catering

Sidste regnskabsår havde Café Venchi et underskud på knap 900.000 kroner. Det er det underskud, Vladimir Stanic og Elisa Bresson har opgivet at vende i caféen i Pantheonsgade. Men de har ikke givet helt op. Og er man vild med den dyrefri mad fra Venchi, kan man stadig få fingrene i det.

Fremover kommer parret nemlig til at levere mad ud af huset. Dog fra en anden adresse, hvor der kan spares penge på huslejen. Vladimir Stanic håber på, at den løsning kan vende skuden og holde Venchi i live.

- En stor del af det underskud, vi har haft, kommer fra caféen, så vi håber, cateringen kan give lidt overskud. Vi giver det et forsøg. Men lykkes det ikke, så må vi finde på noget nyt, siger han.

Fordi caféen fortsætter som cateringfirma, skal kunder, der har bestilt den veganske julemad ud af huset, ikke være nervøse. Alle aftaler er stadig gældende, men har man gavekort til caféen, opfordrer ejerne til, at de snart bruges.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce