Annonce
Udland

Endnu et afrikansk land forlader ICC og smækker med døren

Regeringen i Gambia med præsident Yahya Jammeh i spidsen har besluttet at melde sig ud af Den Internationale Straffedomstol.

Gambia følger Burundi og Sydafrika og beskylder international straffedomstol for kun at gå efter afrikanere.

Annonce

Gambia vil udtræde af Den Internationale Straffedomstol, ICC.

Det meddeler regeringen i det vestafrikanske land tirsdag på stats-tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Regeringen i Gambia informerer hermed alle og enhver, om at Gambia træder ud af Den Internationale Straffedomstol, siger informationsminister Sheriff Bojang ifølge Reuters.

Gambia, der er det mindste land på det afrikanske kontinent, har taget beslutningen, i protest over at ICC kun synes at ville retsforfølge afrikanere.

Kun én af de i alt ti sager, som ICC har iværksat, er uden for Afrika.

- Denne beslutning er berettiget, fordi Den Internationale Straffedomstol på trods af sit navn i virkeligheden er Den Internationale Kaukasiske (hvide, red.) Straffedomstol med det formål at retsforfølge og ydmyge farvede folk, især afrikanerne, siger Sheriff Bojang.

Gambias præsident, Yahya Jammeh, har tidligere - uden held - opfordret ICC til at undersøge de mange dødsfald blandt afrikanske migranter i Middelhavet.

Sydafrika meddelte i sidste uge, at landet vil forlade ICC, fordi "landets pligter i forhold til at finde fredelige løsninger på konflikter til tider er uforenelige med den fortolkning, som Den Internationale Straffedomstol har".

Også Burundi har meddelt, at det ønsker at træde ud. Her lyder begrundelsen, at "ICC er et politisk redskab, der bliver brugt af stormagter til at fjerne, hvem de ønsker, fra magten på det afrikanske kontinent".

Den Internationale Straffedomstol er central i forhold til at rejse anklager om blandt andet folkemord og krigsforbrydelser.

Ud af domstolens 124 medlemmer er 34 afrikanske lande. Flere af dem har længe overvejet at forlade samarbejdet.

Der går ét år, før FN har modtaget en opsigelse, til at beslutningen træder i kraft.

FAKTA: Den Internationale Straffedomstol mister opbakning

Gambia vil trække sig ud af samarbejdet i Den Internationale Straffedomstol, ICC. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det lille vestafrikanske land vil blot være det tredje land, der melder sig ud efter Burundi og Sydafrika.

Her kan du læse mere om ICC:

* Den Internationale Straffedomstol efterforsker og efterprøver sager mod personer, der er blevet anklaget for de groveste kriminelle handlinger mod det internationale samfund.

* Domstolen er den første juridiske instans med permanent international hjemmel til at rejse anklager for folkemord, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

* ICC blev oprettet i 2002 og har 124 medlemslande.

* 12. oktober 2016 stemte et overvældende flertal i Burundis parlament for at forlade ICC som det første medlemsland nogensinde.

* 21. oktober 2016 gav Sydafrikas justitsminister FN's generalsekretær besked om, at landet vil ikke længere vil være med i ICC.

Kilde: ICC's hjemmeside og Reuters

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce