Annonce
Middelfart

Endnu en ny - og dyrere - affaldsordning med ni kategorier er på vej: Det vil den betyde for dig

Fra 2022 skal borgerne i alle danske kommuner sortere husstandsaffald i ni fraktioner. Nu har miljø- og energiudvalget i Middelfart Kommune peget på den model, man vil implementere på Nordvestfyn. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Miljø- og energiudvalget har godkendt en ny model for indsamling af borgernes affald. Noget vil være nyt, andet velkendt. Men prisen får et nøk op.

Nordvestfyn: Der er ændringer på vej for afhentning af affald i Middelfart Kommune.

Sidste år vedtog Folketinget en affaldsbekendtgørelse, der forpligter de danske kommuner til at afhente affald i ni forskellige fraktioner. Nu har et enigt miljø- og energiudvalg udpeget den model, som Middelfart Kommune vil gå med. Sagen skal herefter behandles i økonomiudvalget og i byrådet.

Modellen, som politikerne har valgt at gå med, og som vi giver dig et overblik over herunder, fortsætter en del af den affaldsordning, som kommunen implementerede i oktober 2020. Det har været en prioritet, fortæller formand for miljø- og energiudvalget Morten Weiss-Pedersen (K).

Annonce

- Vi har med den her løsning fundet den mest givende og gelinde løsning. Det smarte er, at folk ikke skal ud og have endnu flere kvadratmeter fyldt op med spande, siger han.

1 To spande består

I modellen, som udvalget har godkendt, vil hver husstand stadig have tre beholdere til affald. To af de beholdere, du i forvejen har stående, vil fortsætte med at være der, når den nye sorteringsmodel træder i kraft i 2022.

Beholderen til rest- og madaffald samt beholderen til glas og metal blev implementeret som en del af affaldsordningen fra oktober 2020, og dem bliver der ikke pillet ved.

2 Papirspand deles op

Det er i den tredje beholder, at der sker ændringer. Den er i dag beregnet til papir, men bliver med den nye model større - 370 liter - og den bliver delt i to rum.

Det ene rum er til pap og papir, mens det andet rum er til plastik, mademballage samt drikkekartoner fra for eksempel mælk og saftevand. Disse drikkekartoner er kommunen egentlig ikke forpligtet til at sortere, men vælger altså at gøre det alligevel, fortæller Morten Weiss-Pedersen.

- Det er typisk en fraktion (type af affald, red.), som indtil nu er røget i restaffald og blevet brændt af, siger udvalgsformanden.

Forvaltningen forventer, at der skal købes 14.600 nye beholdere, da de nuværende ikke er delt i to rum. Dertil skal der købes i omegnen af 45 nye kuber (eksempelvis de nedgravede beholdere i de områder, hvor der er fællesindsamling, red.).

3 Farligt affald og tekstil

Som noget nyt vil der blive indsamlet farligt affald og tekstil.

Husstandene vil få udleveret en rød kasse til farligt affald. Disse kasser vil blive afhentet sammen med beholderen til pap, papir, emballage og kartoner. Farligt affald ved sommerhuse vil dog ikke blive afhentet.

Tekstiler, der ikke afleveres i genbrugsforretninger eller containere, men skal smides ud, skal samles i plastikposer og lægges i eller på beholderen til papir m.m.

4 Prisen stiger

Den nye model for sortering af affald i 10 fraktioner koster penge, og det er forbrugerne, der skal betale.

Forvaltningen regner med en årlig taktsstigning på mellem 370 og 400 kroner per husstand fra 2022. Løsningen koster 21 millioner kroner i anlægsinvesteringer. Det, der særligt koster penge, er indkøb af de nye beholdere og indkøb af to nye renovationsbiler samt ombygning af flere eksisterende.

Til gengæld er løsningen billigere i drift end de to andre forslag, som forvaltningen har fremlagt for udvalget. Og økonomien var også en af de store argumenter for netop denne model, siger Morten Weiss-Pedersen.

- Vi vælger modellen af to årsager. Ét, det er den rareste og mest praktiske for borgerne, og to, driften er meget billigere end de to andre. Den er dyrere at etablere, til gengæld er den meget billigere driftsmæssigt, så det udligner sig meget hurtigt, siger udvalgsformanden.

Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce