Annonce
Middelfart

Endnu en ny forklaring i vaccinesag i Middelfart: Først var der en liste, så var der ikke - og så var der alligevel

Kommunaldirektør i Middelfart Kommune Willy Feddersen går nu i rette med sidste uges udtalelser om, hvorvidt der var en liste over samfundskritiske funktioner eller ej. Arkivfoto: Søren Gylling
Kommunaldirektør i Middelfart Kommune Willy Feddersen udtalte i sidste uge til Fyens Stiftstidende, at der ikke har eksisteret en liste over samfundskritiske funktioner forud for starten på vaccineprogrammet. Det var ukorrekt, erkender han nu.

Nordvestfyn: Borgmester Johannes Lundsfryd (S) stod på en liste over personer ved kommunen i samfundskritiske funktioner, som blev indberettet til Statens Serum Institut (SSI) 23. december 2020 sammen med lister over plejehjemsbeboere og frontpersonale, inden vaccinationsindsatsen gik i gang.

Det skriver kommunaldirektør i Middelfart Kommune Willy Feddersen i en berigtigelse, han har sendt til byrådet, eftersom han i sidste uge fortalte Fyens Stiftstidende, at en sådan liste ikke havde eksisteret.

Den omtalte liste blev nævnt af social- og sundhedsdirektør Irene Ravn Rossavik i to artikler, da Fyens Stiftstidende afdækkede, at Johannes Lundsfryd var blevet vaccineret med en overskydende vaccine på vaccinationsprogrammets første dag 31. december 2020. Listen påvirkede ifølge Willy Feddersen ikke, hvem der blev vaccineret 31. december, men Irene Ravn Rossavik har tidligere fortalt avisen, at listen havde medvirket til, at man fandt borgmesteren relevant at vaccinere på dagen, og at man først senere fandt ud af, at borgmesteren ikke var blevet placeret i den rigtige kategori.

Annonce

Ændrede retningslinjer

Listen, som kommunaldirektøren nu alligevel bekræfter har eksisteret, indeholdt personer i samfundskritiske funktioner, herunder krisestaben, som tæller borgmesteren, samtlige i den kommunale direktion, en række afdelingschefer samt flere andre administrative medarbejdere i kommunen. Det var KL og sundhedsmyndighederne, der 15. december bad kommunerne om at indberette en sådan kreds af personer til vaccination, fortæller Willy Feddersen til avisen.

- Der indgår den her gruppe af samfundskritiske funktioner i de første (den første gruppe, red.), der skal vaccineres, siger han.

Senere i december ændrede Sundhedsstyrelsen retningslinjer. 22. december fik kommunerne en en ny melding om, at de samfundskritiske funktioner ikke var omfattet alligevel, forklarer kommunaldirektøren. Alligevel blev listen over samfundskritiske funktioner indberettet til SSI den 23. december. Det var ifølge kommunaldirektøren medarbejdere fra staben i kommunen, der mandag eftermiddag gjorde ham opmærksom på, at den var blevet indberettet alligevel.


Det her er mit ansvar, at der er blevet indberettet for mange til SSI.

Willy Feddersen, kommunaldirektør


I sin berigtigelse sendt til byrådet skriver Willy Feddersen, at han beklager at have udtalt sig ukorrekt til avisen, men at han udtalte, som han gjorde, "da jeg var af den opfattelse, at vi i december ikke afsendte/indberettede listen med kritiske funktioner til SSI".

Vi spurgte ikke ind til (hverken i interviewet med Willy Feddersen i sidste uge eller i vores aktindsigtanmodning, red.), om listen var indberettet, men ind til om den havde eksisteret. Og det havde den jo. Så hvorfor sagde du ikke det?

- Fordi i mit hoved og i min opfattelse er det en mellemregning undervejs i de mange aktiviteter, vi har foretaget undervejs det seneste år i forhold til at håndtere covid-19.

- Du kan jo se ud fra berigtigelsen, at vi bliver bedt om at afgrænse den her gruppe af samfundskritiske funktioner, og senere, 22. december, bliver kredsen snævret tydeligt ind til lige præcis plejehjemsbeboere og frontpersonale med borgerkontakt, siger han.

Annonce

For mange indberettet

Ifølge kommunaldirektøren fik kommunen altså den 22. december besked på kun at indberette plejehjemsbeboere og frontpersonale. Dagen efter indberetter man disse samt listen over samfundskritiske funktioner.

Hvordan kan du som kommunaldirektør være sikker på, at alle involverede har forstået, at den liste over samfundskritiske funktioner ikke skulle i spil?

- Det kan jeg ikke være sikker på. Det her er mit ansvar, at der er blevet indberettet for mange til SSI, siger Willy Feddersen og fortæller, at december var intens, og at der var mange meldinger fra myndighederne.

Du slår fast, at den her liste ikke har påvirket, hvem der fik vaccination 31. december. Hvordan kan du være sikker på det?

- Det kan jeg jo nok ikke være 100 procent sikker på, men det er mit indtryk og min vurdering på baggrund af de tilbagemeldinger, jeg har fået, om første vaccinationsdag.

Hvor mange fra krisestaben fik en vaccine på første vaccinationsdag?

- Det kan jeg ikke svare på, siger Willy Feddersen og begrunder det med, at vaccination er et privat anliggende.

Så heller ikke antallet?

- Nej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Kerteminde For abonnenter

Ejer af sportsbar peger på problemer ved nye restriktioner - vil ikke være en sur kælling: - Jeg synes, det er fuldstændig hul i hovedet

Annonce