Annonce
Erhverv

185 millioner til fynske robotter: Store investorer skyder mere i Onrobot

Onrobot producerer det udstyr, der sidder for enden af en robotarm - ofte kaldet gribere. På billedet ses det i højre side under brug hos en amerikansk producent af maskinudstyr, Tomenson Machine Works i Chicago. Her er det monteret på en robot fra Universal Robots i Odense. PR-foto: Onrobot
Væksten skal være endnu kraftigere i Odense-virksomheden Onrobot, og derfor har nogle af virksomhedens største investorer skudt yderligere 185 millioner kroner ind i virksomheden

Odense: Der bliver brugt rigtig mange penge i erhvervskvarteret ved Nyborgvej i Odense, hvor virksomheden Onrobot efter nytår rykker ind i en helt ny bygning og dermed får plads til at udvide produktionen otte gange.

Ud over det nye produktionsudstyr bliver pengene brugt til udvikling af nye produkter og ikke mindst til opbygning af en salgsstyrke verden over. De mange udgifter betød, at Onrobot i 2019 fik et underskud på 230 millioner kroner - det næststørste blandt alle virksomheder på Fyn. Og i år vil også ende med et stort minus.

Produktionen af Onrobots gribere og andet udstyr er på vej til at blive sat kraftigt i vejret, når virksomheden efter nytår tager en helt ny bygning i brug. Arkivfoto: Michael Bager

Derfor er det nødvendigt at få flere penge i kassen, og det er lykkedes for den unge virksomhed. Tirsdag offentliggjorde den, at investorer har skudt yderligere 185 millioner kroner i firmaet.

Underskud bekymrer ikke

Det er nogenlunde samme beløb som de 194 millioner kroner, Onrobot modtog på samme tid lige før jul sidste år, og det er den fjerde store tilførsel af kapital, siden virksomheden blev stiftet for fem år siden.

I alt har investorer skudt 814 millioner kroner ind - langt de fleste penge er kommet ved fire store runder - to i sommeren 2018, en i december 2019 og så den aktuelle.

Onrobots ejere

  • Vækstfonden: 30-40 pct.
  • Summit Partners: 5-10 pct.
  • Enrico Krog Iversen: 5-10 pct.
  • Birgitte Krog-Iversen: 5-10 pct.
  • Derudover en lang række mindre investorer blandt andre tobaksfamilien Gundersen fra Assens og Orifarm-ejer Hans Bøgh-Sørensen, Odense.

Selv om Onrobot har tabt i alt 331 millioner kroner i selskabets tilværelse, har det ikke bekymret investorerne, som har vurderet virksomheden til at have en værdi på 724 millioner kroner.

- Underskuddet er helt som planlagt, og vores investorer har været helt klar over det på forhånd, siger administrerende direktør Enrico Krog Iversen.

Virksomhedens vækstplaner blev bremset af coronaen tidligere på året, men i efteråret er der hver måned blevet solgt dobbelt så meget som i samme måned året før. Det bliver til en vækst for hele året på omkring 50 procent, fortæller direktøren.

Til gengæld bliver underskuddet mindre end forventet.

Statspenge

Den store årlige sum er denne gang kommet fra nogle af de samme investorer, som for et år siden. De to meget solide og eftertragtede navne, statens Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsbank, har skudt det største beløb ind. Pengene er en del af et investeringssamarbejde fra 2019, som skal være med til at sikre kapital til virksomheder med stort vækstpotentiale.

- Jeg tror på, at Onrobot vil blive en af de helt store spillere inden for automation, og dermed at Onrobot kan bidrage til fremtidens vækst og udvikling i Danmark, siger Lars Rønn, der er partner i Vækstfondens afdeling for direkte investeringer ifølge en pressemeddelelse.


Det har ikke været voldsomt svært at tiltrække kapital. Det bliver meget lettere af at både Vækstfonden, jeg selv og andre eksisterende aktionærer også skyder penge ind

Enrico Krog Iversen, administrerende direktør, Onrobot


Vækstfonden har haft et tæt samarbejde med direktør Enrico Krog Iversen, siden den indsatte ham som direktør i Universal Robots, hvor han senere skaffede fonden en kæmpegevinst ved salget af virksomheden.

Direktøren investerer mere

De fleste af de nye penge kommer fra en lang række mindre aktionærer. Deriblandt 35 nye investorer, der har investeret via det københavnske investeringsfirma North Finance. Også eksisterende aktionærer - blandt andet Enrico Krog Iversen selv og hans mor Birgitte Krog-Iversen - har øget deres investering. Der er ikke sat navne på andre.

- Det er store, private investorer - familier der investerer deres formue, virksomhedsejere - og en del, der kender mig fra Universal Robots-tiden og håber, at vi kan være heldige igen, siger Enrico Krog Iversen.

Onrobots direktør, Enrico Krog Iversen, har selv investeret mange penge i virksomheden. Pengene kommer især fra hans vellykkede salg af Universal Robots, hvor han tidligere var direktør. PR-foto: Nils Lund Pedersen, Onrobot

Kontakterne til de nye aktionærer bliver ofte skabt gennem dem, der allerede er investorer eller ved at bestyrelsesmedlemmer kender nogle interesserede. Det er direktørens opgave at rejse rundt og fortælle om virksomhedens planer - enten en til en, over for en gruppe eller på videokonference.

- Det har ikke været voldsomt svært, for der er god interesse for virksomheden. Det bliver meget lettere af at både Vækstfonden, jeg selv og andre eksisterende aktionærer også skyder penge ind, siger Enrico Krog Iversen.

Skruetrækker til robotten

Onrobot laver ikke selv robotter men har specialiseret sig i at fremstille et meget stort udvalg af de redskaber, der sættes for enden af robottens arm. Det er ofte gribere eller løftere, som tager fat i produkter på forskellig måde, det kan også for eksempel være en sliber eller en skruetrækker.

Værktøjerne er særligt populære til de fynske robotarme fra Universal Robots, men de findes i udgaver til en lang række af de store robotmærker.

Virksomheden er vokset hurtigt blandt andet ved at opkøbe andre. Det gælder blandt andet ungarske Optoforce, amerikanske Perception Robotics, fynske Purple Robotics og Blue Workforce i Aalborg.

Målet er kort sagt at erobre hele verden og at få den globale førertrøje på sit område. Den har allerede kontorer i Los Angeles, Dallas, Soest (Tyskland), Barcelona, Warszawa, Shanghai, Tokyo, Seoul, Singapore og Budapest.

Navne For abonnenter

Dødsfald: Nu må Spacemakers og håndboldkvinderne klare sig uden Odense-advokaten Jørn Bonnesen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Sport

Chris Ankers enke: Savnet er ubeskriveligt stort

Erhverv For abonnenter

Vokser efter satsning: Snedkerfirma har succes med specialproducerede køkkener

Kerteminde

Årets gode nyhed: Skatten sættes ned i 2022

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Sport

FC Helsingør har tromlet alle ned før pokalmødet med OB: Kronborgs helte har fået hjælp fra New Zealand

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Middelfart For abonnenter

Landsbyboere nørkler med ambitiøs butiksdrøm: - Derfor vil jeg ikke dømme den ude endnu

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen