Annonce
Fyn

Endnu en fynsk skole forbyder elever og lærere at ryge i skoletiden

- Vi ved fra undersøgelser blandt skolens elever, at de, der ikke ryger, vil sætte pris på et fuldstændigt rygeforbud. Så nu handler det om at hjælpe dem, der ryger, til at holde op, hvis de ønsker det, siger Lars Bregnehøj, direktør for Syddansk Erhvervsskole. Arkivfoto: Roland Petersen.
Fra næste skoleår må hverken elever eller lærere på Syddansk Erhvervsskole i Odense ryge i skoletiden. Rygerne får hjælp til at holde op, lover skolens direktør.

Odense: Når det ringer ind efter sommerferien næste år, bliver der ikke brug for at tømme askebægre eller fjerne cigaretskodder ved Syddansk Erhvervsskole i Odense. For hverken skolens elever eller deres lærere får lov til at ryge i skoletiden.

- Vi indfører totalt rygestop af hensyn til eleverne og ikke mindst de elever, der enten kan hjælpes til at stoppe med at ryge, eller dem, der kunne risikere at starte, fordi kammeraterne på skolen ryger, siger skolens direktør, Lars Bregnehøj.

- Vi ved, at det er svært at stoppe, hvis først man er startet. Nu gør vi det umuligt at ryge i skoletiden, siger Lars Bregnehøj.

Han er sikker på, at rygeforbuddet kan gennemføres på skolen, selvom det med Lars Bregnehøjs ord "selvfølgelig bliver nemmest for ikke-rygerne".

Skolens hovedsamarbejdsudvalg har diskuteret et rygeforbud flere gange - blandt andet for at få afklaret, om skolen er klar til at miste elever eller kursister, hvis skolen ender med at være et af få steder, hvor der ikke er rygeforbud. Udvalget har også diskuteret, om et rygeforbud også skulle gælde skolens medarbejdere - og det kommer det til.

- Vi ved fra undersøgelser blandt skolens elever, at de, der ikke ryger, vil sætte pris på et fuldstændigt rygeforbud. Så nu handler det om at hjælpe dem, der ryger, til at holde op, hvis de ønsker det, siger Lars Bregnehøj.

Annonce

FAKTA Flere uddannelsessteder har forbudt rygning

  • I Region Syddanmark har social- og sundhedsskolerne på Fyn samt i Aabenraa, Fredericia, Vejle og Horsens været røgfrie i et år, mens Handelsgymnasium Tietgen i Odense indførte totalt rygeforbud efter sommerferien i år.
  • Det er forbudt at ryge på gymnasierne i Nyborg og Svendborg.
  • I Vejle Kommune arbejder samtlige af kommunens ungdomsuddannelser hen imod et totalforbud i 2020.
  • 16 procent af Region Syddanmarks unge mellem 16 og 24 år er i dag rygere.

Kilde: Birte Navntoft, projektleder på Røgfri Ungdomuddannelse i Region Syddanmark.

- Det er jo ikke ulovligt at ryge

På Svendborg Gymnasium blev det fra 1. august i år forbudt for både elever og lærere at ryge i skoletiden - også selvom det sker uden for skolens område. Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier har også overvejet at forbyde rygning, men har endnu ikke taget beslutningen.

- Vi har rigtig mange voksenelever. Folk på 40 plus og også 50 plus. Det skal ikke forstås som en undskyldning, men det er sådan noget, der gør, at vi lige vender skråen en ekstra gang, for nu at bruge et dårligt udtryk, sagde skolernes direktør, Allan Kruse, til Fyns Amts Avis i juni.

- Rygning er ubetinget skadeligt, men på den anden side er der den personlige frihed, og det er jo ikke ulovligt at ryge, konstaterede Allan Kruse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce