Annonce
Odense

Ender i misbrug: Seksuelt misbrugte går til grunde på årelang venteliste

Især unge mellem 18 og 30 år kan ikke holde til at vente to til tre år på at komme i behandling, efter de først har fortalt om, hvordan de er blevet misbrugt seksuelt. Nogle af dem ender i misbrug.

Især unge mellem 18 og 30 år kan ikke holde til at vente to til tre år på at komme i behandling, efter de først har fortalt om, hvordan de er blevet misbrugt seksuelt. Nogle af dem ender i misbrug.

88 unge mellem 18 og 30 år står i øjeblikket på venteliste til at komme i behandling på Center for Seksuelt Misbrugte (CSM) i Odense.

Ventetiden er typisk på mellem to og to et halvt år - efter de unge har fortalt, at de er blevet seksuelt misbrugt. Og det er for lang tid for mange, der vælger at droppe ud af behandlingen.

- Vi tror ikke, det er fordi de på mirakuløs vis har fået det bedre, men vi kan ikke få kontakt med dem, når vi ringer eller skriver, at de kan komme til, fortæller leder af CSM i Odense, Camilla Carlsen Bechsgaard:

Dét ærgrer bestyrelsesformand Conny Stolberg-Rohr:

- Jeg synes, det er forfærdeligt. For når de kommer til den første samtale, har de en formodning om, at de bliver hjulpet. Og så går der to år - det føler nogen af dem som et svigt. Og hvordan kan man så have tillid til os? Det er smertefuldt, siger hun.

For en del af de unge ender oplevelsen skidt, vurderer Camilla Carlsen Bechsgaard:

- De svageste og dårligst fungerende ender i psykiatrien. De bliver selvskadende, får alkohol- og stofmisbrug, og deres vej tilbage til et normalt liv er lang. Havde vi kunnet fanget dem hurtigere, var de aldrig nået derud, siger hun.

- Og derfor har bestyrelsen også særlig fokus på at iværksætte nye behandlingstiltag, så ventelisten reduceres, supplerer Conny Stolberg-Rohr.

Annonce
Efter folk har fortalt, at de er blevet seksuelt misbrugt, skal de typisk vente to til to et halvt år på at komme i behandling. Det er for lang tid for mange, der vælger at droppe ud af behandlingen. Og det ærgrer bestyrelsesformand i Center for Seksuelt Misbrugte, Conny Stolberg-Rohr:- Jeg synes, det er forfærdeligt. For når de kommer til den første samtale, har de en formodning om, at de bliver hjulpet. Og så går der to år - det føler nogen af dem som et svigt, siger hun. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fylder i psykiatrien

Et af de steder, hvor en del seksuelt misbrugte kunne fanges, er på de psykiatriske afdelinger. Men bedømt på erfaringerne fra Center for Seksuelt Misbrugte sker det for sjældent:

- Mange af vores klienter beskriver, at de ikke har følt sig "grebet" af psykiatrien, heller ikke når de har været selvmordstruede. Der bliver ikke talt om overgreb eller arbejdet med det, kun om de akutte symptomer, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Den oplevelse havde Hanne for eksempel. Hun blev seksuelt misbrugt som barn og ønsker at være anonym, men hun var indlagt tre gange efter selvmordsforsøg. Hun havde ikke en god oplevelse:

- Jeg blev bare lappet sammen, og så var jeg ude af deres forretning igen. Men det var på psykiatrisk afdeling, de skulle have hjulpet mig - det var der, jeg bad om hjælp, siger hun.

Hun tror, der mangler viden om, hvad man skal gøre:

- En af gangene sagde en læge, at hvis jeg fortalte hende, hvad de skulle gøre ved mig videre, så kunne hun hjælpe andre i min situation. Men det, man har været udsat for, er ret voldsomt, så det har man ikke altid lyst til at dele med alt og alle. Tilmed var jeg syg og forstod ikke, hvad der skete oppe i mit hoved, så jeg synes ikke, jeg skulle fortælle dem, hvad de skulle gøre, siger hun.

Det har på grund af ferie ikke været muligt at få en relevant kommentar fra hverken Psykiatrisk afdeling på OUH eller fra Center for Selvmordsforskning.

Center for Seksuelt Misbrugte og bestyrelsesformand Conny Stolberg-Rohr er glad for, at man nu har fået en permanent bevilling. Samtidig ærgrer formanden sig over, at den lange ventetid på at komme i behandling får unge, der har oplevet seksuelt misbrug, til at gå til undervejs. De dårligst fungerende ender i psykiatrien, bliver selvskadende, får alkohol- og stofmisbrug, og deres vej tilbage til et normalt liv er lang. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

OB

Miraklets fædre nød gensynet

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce