Annonce
Odense

Endelig tilbage på job: Gradvis genåbning af Odense Værkstederne

50 borgere vendte mandag tilbage til deres beskæftigelsestilbud på Rytterkasernen, der plejer at have 190 daglige udviklingshæmmede medarbejdere. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Efter næsten fuld nedlukning kan en del udviklingshæmmede borgere igen komme i beskæftigelse på Odense Værkstederne. Der bliver dog tale om en gradvis genåbning af de beskyttede værksteder, hvor folk der bor alene eller har andre særbehov bliver prioriteret.
Annonce

400 medarbejdere på Odense Værkstederne, der beskæftiger udviklingshæmmede borgere, har under coronakrisen ikke kunnet gå på arbejde på grund af den øgede smittefare.

Langt de fleste borgere er siden midten af marts blevet bedt om at blive hjemme i stedet for at komme på arbejde på eksempelvis Rytterkasernens kreative værksted, i cafeen eller andet. Nogle enkelte medarbejdere, der leverer til industrien, har arbejdet helt normalt, og nogle få har været i såkaldt nødbeskæftigelse siden påske, fordi de har særbevillinger.

Nu er det imidlertid blevet tid til en gradvis genåbning af de beskyttede værksteder, efter Sundhedsstyrelsen i sidste uge udsendte retningslinjer for, hvordan det kan foregå, og i denne uge har omkring 50 medarbejdere fået lov at komme ind på Rytterkasernen på næsten vanlig vis.

Borgerne, der arbejder på Odense Værkstederne, bliver betragtet som særligt udsatte, og derfor følger man retningslinjerne om to meters afstand og særlig forsigtighed, og det er blandt andet derfor, at der ikke er plads til så mange borgere på værkstederne, hvor der til daglig kommer omkring 280 borgere.

Alligevel glæder det leder af Odense Værkstederne, Kristian Viskum, at man så småt er kommet i gang igen:

- Det har været en fornøjelse at få nogle af medarbejderne tilbage. De er glade og siger, at de har savnet os. De vil også gerne kramme, men det duer jo ikke. Her i begyndelsen bruger vi tid på de nye retningslinjer og hygiejne, og det har medarbejderne taget godt imod. De er gode til det, siger han.

Annonce

Arbejde giver mening

Til at begynde med er det udviklingshæmmede borgere, der enten bor hjemme hos deres forældre eller alene, der har fået tilbuddet om at komme tilbage på arbejde. Borgere, der bor i botilbud og dermed har pædagogisk støtte i hverdagen, vil komme i anden række, forklarer Kristian Viskum.

Det er dog ikke nogen let situation for udviklingshæmmede at undvære et beskæftigelsestilbud, siger han:

- Ligesom for alle os andre, så giver arbejde vores udviklingshæmmede borgere indhold i tilværelsen. At komme væk fra sit hjem og lave noget med andre giver værdi, og vores medarbejdere i værkstederne har jo ikke kunnet arbejde hjemmefra, som mange andre. De har skullet udfylde en masse timer i hverdagen, uden at få de input som de plejer, siger Kristian Viskum.

Der vil nu gå 14 dage, hvor der ikke bliver åbnet yderligere, så man får tid til at høste erfaringer fra første åbning, forklarer Kristian Viskum.

- Medmindre der kommer helt andre retningslinjer. Det kan vi selvfølgelig ikke vide, tilføjer han.

Kristian Viskum ved ikke, hvornår Odense Værkstedernes knap 400 borgere alle kan være tilbage i deres beskæftigelsestilbud, men et bud er, at alle værkstedsaktiviteter kører igen fra midten af august.

- Hvis den gode udvikling fortsætter som nu, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce