Annonce
Odense

Endelig! Nu er Odenses bymidte bundet sammen igen: - Tak til alle borgerne, der har levet med ombygningen

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og Jesper Nygård, direktør i Realdania, hjalp hinanden med at binde bånd mellem Overgade og Vestergade, mens to draq queens agerede konferencier for de mange fremmødte på pladsen mellem de to gader. Foto: Jon Bøge Gehlert
Det største byomdannelsesprojekt i Odenses historie kulminerede tirsdag, da smørhullet mellem Vestergade og Overgade officielt blev åbnet. Næsten en milliard kroner er pumpet ind i projektet. Et spektakulært projekt, mener Realdania.

Odense: Det begyndte med en vejspærring en juni-nat, og en juli-eftermiddag blev der bogstavelig talt bundet sløjfe på syv års massiv omdannelse af Odenses bymidte.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og Realdanias direktør, Jesper Nygård, mødtes på en scene mellem Overgade og Vestergade og bandt i fællesskab - efter lidt fumleri - sløjfe på et rødt bånd, som var trukket hele vejen fra Overgade i den ene ende og Vestergade i den anden.

- Det her er et af de mest spektakulære byomdannelsesprojekter i nyere tid, sagde Jesper Nygård fra scenen.

Annonce
Vue over den nye plads mellem Overgade og Vestergade. Billedet er taget over Overgade i retning mod Vestergade. Foto: Peter Krogh Frausing

- Tak til alle borgerne, der har levet med ombygningen i de syv år. Jeg var her for syv år siden, og nu er jeg her igen for at være med til at åbne byen. Odense bliver igen bundet sammen.

Tidligere borgmester Anker Boye (S) placerede en vejspærring på den gamle Thomas B. Thriges Gade natten mellem 27. og 28. juni i 2014 og satte dermed en stopper for fire årtier med buldrende trafik i fire spor tværs gennem byen. Samtidig blev der sat gang i det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.


I dag handler om en by, der åbner op, og en by, der vågner efter næsten et årtis anstrengelser.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S)


En by der vågner

Nu er den gamle motorgade bygget om til ukendelighed, og lejligheder, Odeon, det nye H.C. Andersens Hus, et hotel, små byrum og en del af letbanestrækningen dækker arealet for den tidligere vej, og bilerne er sendt ned under jorden i den store Odense P-kælder.

- Nu har vi fået en bymidte til mennesker - ikke til biler, der skal suse igennem. I dag handler om en by, der åbner op, og en by, der vågner efter næsten et årtis anstrengelser, sagde Peter Rahbæk Juel fra scenen.

På den nye, store plads, der er opstået i smørhullet mellem Overgade og Vestergade, stimlede folk sammen og slog sig ned ved de til lejligheden opstillede borde-bænke-sæt, og Albani-vognens ølhaner løb lystigt. De børnefamilier, turister og ældre, som ikke slog sig ned, strømmede - som det har været savnet - mellem Overgade og Vestergade.

Hele den ene side af pladsen - som i øvrigt ikke har noget navn, men blot hedder Overgade - er flankeret af byens nye Føtex Food, som åbnede for cirka en måned siden. Butikschef Nicolai Stærke glædede sig over den øgede tilgængelighed, som Føtex Food nu får.

- Den første måned har vi haft den kundetilstrømning, vi regnede med, sagde han, men tilføjede, at omsætningen ikke har været helt oppe at ringe.

- Åbningen kommer os helt sikkert til gode.

Annonce

En ny central plads

Nicolai Stærke var overbevist om, at man i Salling Group, Føtex’ ejer, valgte helt rigtigt ved at være den første detailforretning, der er rykket ind i nybyggeriet på den lukkede Thomas B. Thriges Gade.

Café Mauritz har meldt sig som lejer lige overfor Føtex Food og åbner til efteråret, og det glædede Nicolai Stærke sig også over.

Butikschef Nicolai Stærke glæder sig til øget tilgængelighed til Føtex Food, der åbnede for lige godt en måned siden. Foto: Jesper Mads Eriksen

- Det er med til at gøre området til en rigtig plads, og jeg tror faktisk, at den sammen med Albani Torv kan udvikle sig til en af byens helt centrale pladser.

Føtex Food kommer selv til at bidrage til plads-stemningen ved at opstille borde-bænke-sæt til dem, der har lyst til at slå sig ned med kaffe, kage eller sandwich, men det bliver ikke i stort omfang. Butikschefen har været et tilfreds vidne til, at flere og flere af lejlighederne i de nye boligkarréer får beboere, der vil have Føtex Food som det oplagte sted at lægge dagligvarehandlen.

- Der er faktisk allerede børn af nogle af de nye beboere, som har fået job hos os, fortalte Nicolai Stærke.

Annonce

Kommunen kan bare ringe

Hele projektet med at omdanne Thomas B. Thriges Gade har kostet 972 millioner kroner, hvor Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 millioner. De resterende 462 millioner skal hentes ind ved at sælge byggeretter og afhænde p-kælderen.

Og Realdania har fået fuld valuta for pengene, mente direktør Jesper Nygård.

- Med det her projekt har vi vist, hvordan man i et stort samarbejde kan lave en meget stor transformation af en by. Det har været rigtigt at fjerne Thomas B. Thriges Gade, men det gør man jo ikke bare ved at knipse med fingrene. Det har været en meget lang og meget kompleks proces, som er endt med et fremragende resultat.

Jesper Nygård tøvede ikke med at rangere byomdannelsen midt i Odense højt blandt Realdanias mange engagementer.

- Det her er et stort projekt, som er vanvittigt kompliceret. Det er et meget centralt projekt både for os og for dansk byplanlægning i det hele taget, sagde han og tilføjede:

- Realdania er til stede i hele Danmark, og hvornår vi er til stede i Odense igen, kan jeg ikke love - men er der gode projekter i Odense, kender kommunen både min mail og mit telefonnummer.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Kerteminde For abonnenter

Påkørte person på invalidscooter og stak af: Det fortrød han få øjeblikke senere

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Navne

Begravelser og bisættelser tirsdag den 21. og onsdag den 22. september

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Erhverv For abonnenter

Fynbus-direktør: - Derfor sætter vi kamera på kontrollørerne

Assens

Byrådskandidat om budgetaftale: Anstændig hjemmepleje kan skabes for 200 kroner om året pr. borger

Annonce