Annonce
Assens

Endelig lykkedes det at blive statsborger: Tredje gang var lykkens gang for Yeni og Barbara

Den 6. marts måtte Barbara Søndergaard og Yeni Yulianti Østerbye gå skuffede hjem fra Assens Rådhus, da deres grundlovsceremoni blev aflyst i sidste øjeblik på grund af nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
To gange er Assens Kommunes grundlovsceremoni blevet aflyst. Men fredag blev 13 personer danske statsborgere, heriblandt Barbara Søndergaard og Yeni Yulianti Østerbye, som næsten ikke turde håbe på, at det ville lykkes.
Annonce

Assens: Barbara Søndergaard og Yeni Yulianti Østerbye havde halvvejs regnet med, at deres grundlovsceremoni på Assens Rådhus fredag middag ville blive aflyst. Det er nemlig sket to gange før på grund af Covid-19.

Men for Yeni og Barbara, som kommer fra henholdsvis England og Skotland, blev tredje gang lykkens gang, og de kan nu kalde sig danske statsborgere.

- Det er dejligt, konstaterer Barbara Søndergaard, som har boet i landet i 36 år, og uddyber:

- Det er en proces, der har stået på i mange år. I 2009-10 har jeg taget dansk på niveau 1, 2, 3 og 4, så jeg kunne tage integrationstesten i 2016. Jeg tror ikke, der er mange danskere, der kan sætte sig ind i, at det kan tage så lang tid, og det er ikke bare tid, det er også en mental proces.

I ugen op til grundlovsceremonien har Barbara Søndergaard sendt flere e-mails til Assens Rådhus for at sikre sig, at ceremonien blev til noget denne gang.

Den 6. marts 2020 var det meningen, at Assens Kommune skulle have holdt sin første grundlovsceremoni, også kaldet håndtryksceremonien. Men under en time før, den skulle have fundet sted, udsendte Sundhedsstyrelsen en anbefaling om, at man skulle aflyse større arrangementer og undgå kindkys og håndtryk.

Derfor blev ceremonien aflyst i sidste øjeblik, og siden blev endnu en planlagt ceremoni aflyst.

Annonce

Positivt og livsbekræftende

Fredag den 25. september bød borgmester Søren Steen Andersen (V) velkommen til 13 nye danske statsborgere, heriblandt Barbara Søndergaard og Yeni Yulianti Østerbye. Det skete uden håndtryk, men med en blanding af lettelse og stor højtidelighed, lyder det fra borgmesteren.

- Du kunne mærke, at der blev draget nogle lettelsens suk. Det var en forløsning for flere, det kunne man høre, og der var nogle, som gerne ville have taget billeder ved Dannebrog sammen med borgmesteren, fordi det betød meget for dem, fortæller Søren Steen Andersen.

- Det var positivt. En dejlig og livsbekræftende seance, mener han.

Assens Kommune bød efter den formelle del af ceremonien, hvor de nye statsborgere og borgmesteren skulle skrive under på de officielle papirer om statsborgerskab, på kage og cava.


Jeg var faktisk mere spændt end første gang, fordi det er blevet aflyst to gange

Yeni Yulianti Østerbye


Yeni Yulianti Østerbye fortæller, at hun føler en ny form for ro, efter hun endelig har fået lov til at skrive under på de officielle papirer på Assens Rådhus.

- Jeg var faktisk mere spændt end første gang, fordi det er blevet aflyst to gange, fortæller Yeni.

Hun bor i Skallebølle med sin mand og deres to børn og kom til Danmark for 15 år siden.

- Endelig er jeg dansker. Det betyder rigtig meget for mig og min familie, lyder det.

Annonce

Genkendt på Tobaksgaarden

Yeni Yulianti Østerbye og hendes familie skal fejre hendes statsborgerskab i en lille lukket kreds søndag, hvor de skal spise god mad derhjemme.

Barbara Søndergaard tog direkte fra ceremonien på rådhuset fredag til Tobaksgaardens café for at spise brunch.

Her blev hun genkendt af servitricen.

- Første gang, i marts, var vi her også, både før og efter ceremonien (som blev aflyst, red.), så hun kunne godt huske mig og min historie, og vi fik flag på bordet med det samme, uden at vi skulle spørge om det, fortæller Barbara Søndergaard glad.

Assens Kommune har planlagt at holde to grundlovsceremonier om året.

Grundlovsceremonien

Personer, som ønsker dansk statsborgerskab, skal medvirke i en grundlovsceremoni.

Ved ceremonien skal personen ifølge Udlændinge og Integrationsministeriet "udvise respekt for danske værdier og optræde respektfuldt over for repræsentanter fra myndighederne". Det indebærer at give et håndtryk til en repræsentant fra kommunen - hvilket for øjeblikket er suspenderet pga. coronasituationen.

Nye statsborgere skal desuden skrive under på at ville overholde Danmarks Riges Grundlov samt respektere grundlæggende danske værdier og retsprincipper, herunder det danske demokrati.

Assens Kommune holdt sin første grundlovsceremoni 25. september, hvor 13 nye danske statsborgere blev budt velkommen. Foto: Vivi Hansen/Assens Kommune
Søren Steen Andersen bød de nye statsborgere velkomne. Nogle har boet i Danmark i op til 50 år. Foto: Vivi Hansen/Assens Kommune
Oprindeligt var det meningen, at en grundlovsceremoni skulle inkludere et obligatorisk håndtryk, men på grund af corona, var det suspenderet 25. sepetember. Foto: Vivi Hansen/Assens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Regeringen vil udvide hjælpepakker efter nye restriktioner

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce