Annonce
Assens

Endelig luft i budgettet efter hårde spareår: Byrådets ældste vil genindføre daghjem

Erik Klindt Andersen, Venstre, er byrådets ældste medlem på 80 år. Han genopstiller ikke ved valget i 2021. Arkivfoto: Assens Kommune.
Fyens Stiftstidende sætter fokus på, hvad politikerne i byrådet i Assens vil prioritere, når de i den kommende tid skal forhandle om næste års budget, hvor der - modsat andre år - ser ud til at være flere millioner kroner at dele ud af.

Efter flere år med voldsomme besparelser tager politikerne i Assens Byråd snart hul på forhandlinger omkring næste års budget, hvor der langt om længe ser ud til at være plus på kontoen.

Et forsigtigt skøn peger i retning af, at Assens Kommune får et løft på 65 millioner kroner til næste år.

Det er endnu usikkert, hvordan de 65 millioner kroner fordeler sig på anlæg og drift, og hvordan verden i det hele taget ser ud med corona-krise og andre faktorer. Og om kommunekassen skal polstres på nogen måde.

Annonce

I løbet af den kommende tid spørger vi de enkelte byrådsmedlemmer, hvilke områder de ønsker at prioritere i de kommende budgetforhandlinger.

Her svarer byrådets ældste, 80-årige Erik Klindt Andersen, fra Venstre.

Det er en ny situation med flere millioner at dele ud af. Hvad tænker du om det?

- Som i en privat husholdning og en virksomhed skal kommunen behandle midlerne med omtanke og forsigtighed. Jeg har mine prioriterer, og det har vi også i Social- og Sundhedsudvalget. Det bekymrer os allesammen, at vi skal forsøge at skabe en mere robust ungdom. Derfor går jeg meget ind for, at vi skal lave en forebyggelsesplan.

- Unge med problemer skal spottes tidligt, og det er et samarbejde med forældre, skoler og kommunen. Det har måske lidt med min dåbsattest at gøre, men jeg synes, at der skal være et langt større forældreansvar, hvor man binder forældre op på et samarbejde, hvis der er problemer med deres børn. I øjeblikket er det svært at bryde den sociale arv, og det gælder formentlig også i Assens.

Skal der flere SSP-konsulenter eller pædagoger til?

- Det er tit et ledelsesproblem på en skole, at en leder skal prioritere at spotte børnene, der har udfordringer med at tilpasse sig i klassen eller opfører sig underligt. De skal spottes tidligt, og der skal måske ansættes flere, der er involveret i det samarbejde. Der sker heller ikke noget ved, at vi får inspiration fra andre kommuner eller lande. Det kan ikke hjælpe, at der er mellen 10 og 15 procent af de unge, som kommer ud uden en grunduddannelse. Nogle af de svageste unge går over i rygning og misbrug og spilder deres ungdom på de lette ting.

Hvad skal man ellers satse på?

- Vi arbejder på at få skabt profilplejehjem, hvor de ældre har adgang til den frie natur, et godt miljø eller hvor der er sikkerhed for hjemmelavet mad. Det kan også være genoptræning. Vi skal samarbejde med vores forvaltning om idéer til, hvordan plejehjemmene kan blive mere attraktive. Vi vil også gerne have genetableret daghjemmene og dagcentrene, som blev afviklet for noget tid siden. Mange sidder ensomme i eget hjem, hvor flere foreninger og pårørende måske bliver inddraget med frivilligt arbejde.

Har I råd til alt det? Det meste koster jo en masse penge?

- Der skal laves noget for den sum, vi har fået. Vi skal ikke bruge de 65 millioner kroner omgående til alt mellem himmel og jord. Vi skal også have en buffer til uforudsete udgifter specielt indenfor social- og sundhedsområdet.

Luft efter hårde spareår

Assens Kommune har de seneste år gennemført besparelser på både 67,9 (i 2019-budgettet) og 34,5 millioner kroner (i 2020-budgettet).

Økonomien for 2021 ser på stående fod mere positiv ud.

Det skyldes blandt andet hjælp fra udligningsreformen samt en kommunal økonomi, der over den brede kam i øjeblikket viser gode takter, hvor man forventer et samlet overskud på 15 millioner kroner på trods af, at primært social- og sundhedsområdet er udfordret.

Overskuddet på 15 millioner kroner er blandt andet hentet i regnskabet for 2019, færre børn end forventet der skal passes, ubesatte stillinger, ubrugte puljer og positive corona-effekter i form af rejse- og administrationsudgifter, der er sparet under nedlukningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce