Annonce
Nyborg

Endelig: Det nye slot i Nyborg godkendt

Nogenlunde sådan kan det "nye" slot komme til at se ud. Endnu mangler Østfyns Museer at modtage de endelige modeller for slotsprojektet. Grafik: Cubo Arkitekter
Østfyns Museer har ventet ved postkassen i mange måneder, men nu har fredningsmyndighederne endelig godkendt planerne om at udbygge slottet med en ny udstillingsfløj, et højere vagttårn, ringmur og bro.

Nyborg: Efter mange måneders venten kan Østfyns Museer nu komme videre med den store plan for udbygning af Nyborg Slot.

Ideerne om et stor revitalisering af det gamle kongeslot blev første gang luftet i 2011.

Men ideen om en moderne tilbygning til middelalderborgen førte til en ophedet debat på landsplan, mens fredningsmyndighederne har behandlet sagen meget grundigt.

For nylig sagde museumsdirektør Erland Porsmose om slotsprojektet:

- Projektet har jo været udsat for en kolossal omhyggelig sagsbehandling i Slots- og Kulturstyrelsen. Ingen havde jo set det komme, at det skulle tage halvandet år at give byggeriet den endelige godkendelse.

Eksperterne har blandt andet arbejdet grundigt med, hvordan den moderne udstillingsfløj skal møde den oprindelige kongefløj, og hvordan en nyfortolkning af ringmuren skal bygges.

Nu er et revideret byggeprojekt altså godkendt, og derefter venter en sikkert lang proces med behandling af de klager, der måtte komme ind.

Erling Porsmose sagde i sidste måned, at slottet vil blive yderligere to år forsinket, fordi der lavet så meget om på de oprindelige byggeplaner, at byggeteknikerne skal ind over projektet en gang mere.

Museet regner nu med, at slottet kan genindvies i 2023.

Da projektet blev præsenteret for flere år siden af Nyborg Kommune, Kulturministeriet og de to hovedsponsorer AP Møllerfonden og Realdania, regnede man med at tage det nyfortolkede slot i brug i 2020.

Den samlede pris for projektet, der også omfatter en stor renovering af kongefløjen, ventes at blive 350 millioner kroner, som betales af Realdania, AP Møllerfonden, staten og Nyborg Kommune.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce