Annonce
Odense

Endelig: Biolog fryder sig over, at landbrug og industri vil redde Odense Fjord - Jeg tror for alvor på det

Mogens Flindt var mandag med til et pressemøde, hvor et nyt samarbejde om Odense Fjords økologiske tilstand blev præsenteret. Han var tydeligt meget begejstret for samarbejdet. Foto: Morten Knudsen, Pegasus Reklame & Marketing
Mogens Flindt har det meste af sit arbejdsliv beskæftiget sig med vandmiljøet i Odense Fjord. Han tror nu på, at et nyt samarbejde mellem landbrug, industri og Odense Kommune gør det muligt at vende udviklingen - en gang for alle.

Odense: Mogens Flindt har ofte ligget i en våddragt på bunden af Odense Fjord. Lektoren fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet har nemlig længe interesseret sig for det kollaps, som skete en gang i 80'erne i fjordens økosystem.

Ålegræsset slap sit tag, og sammen med det forsvandt vigtigt dyreliv, samt fjordens evne til at rense sig selv.

Meget af det kan tilskrives fortidens mangel på forståelse for miljøet samt den fortsatte udledning af kvælstof i forskellig form.

Annonce

Den kedelige tendens vil Mogens Flindt have vendt, og det var derfor en glædens dag, da Torben Povlsen fra Centrovice ringede for at præsentere et nyt forslag om samarbejde.

- Jeg fryder mig over, at det er de virksomheder, der har størst indflydelse på vandmiljøet, som selv tager initiativ til at gøre noget ved det. Jeg tror for alvor på, at der kommer til at ske noget den her gang, siger lektoren

Vil have ålegræs tilbage

Når man beder Mogens Flindt om at pege på det største problem for Odense Fjord, er det manglen på ålegræs, der bliver nævnt først.

- Den mængde ålegræs, som jeg antager der har været førhen, har været nok til at absorbere halvdelen af den årlige kvælstofudledning i fjorden. Derfor er det et kæmpe problem, at det ikke er der mere. Desuden udgør ålegræsset et levested for fisk og smådyr. Derfor er det vigtigt, at det begynder at gro igen, siger han.

Mogens Flindt har tidligere været med til at plante ålegræs ud i danske fjorde - herunder også i Odense Fjord. Arkivfoto: Morten Pape

Mogens Flindt har sammen med Lindø Port of Odense prøvet af plante ålegræs i fjorden med "moderat succes," som han selv betegner det. Han er dog sikker på, at det bliver muligt at redde fjorden med det nyannoncerede samarbejde.

- Jeg forventer, at man vil kunne se ændringerne i yderfjorden allerede indenfor en kort årrække, og på lidt længere sigt bliver inderfjorden også sundere og sundere, fortæller han begejstret.


Jeg forventer at man vil kunne se ændringerne i yderfjorden allerede indenfor en kort årrække, og på lidt længere sigt bliver inderfjorden også sundere og sundere.

Mogens Flindt, Syddansk Universitet


Hvilke tiltag, der konkret skal laves i Odense Fjord for at gøre den sund igen, er i øjeblikket ved at blive besluttet. Foreløbigt glæder lektoren sig over den samarbejdsaftale, der er lavet med Danmarks Naturfredningsforening, Odense Kommune og flere erhverv ved fjorden.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce