Annonce
Sydfyn

Endelig aftale godkendt: Søby Havn gør klar til historisk investering

I Søby kan man nu gå i gang med at bruge de penge, der tidligere er blevet tildelt til udvidelse af havnen. Vi viste tidligere et billede af havnen i Marstal, hvilket jo var helt forkert i denne sammenhæng. Arkivfoto: John Fredy
Betingelserne omkring statstilskuddet til havneudvidelsen i Søby er nu godkendt. I Søby er man mere end parat til at omsætte den historiske investering til en ny havn, siger projektleder Rico Boye Jensen.

Søby: Tegningerne til den nye havn i Søby er allerede parat, og de statslige midler til havneudvidelsen blev sat på finansloven for 2020. Men nu har EU-Komissionen og Transportministeriet godkendt den endelige aftale mellem staten og Søby Havn, som har modtaget statstilskuddet på 75 millioner kroner. Det fortæller projektleder i Søby Havn Rico Boye Jensen.

- Pengene var sådan set givet, men nu har vi dem i hånden, så nu kører vi. Og vi er meget tilfredse og glæder os til at komme i gang. Der er stadig lidt papirnusseri tilbage, men vi er klar til at indgå aftaler med de tekniske rådgivere på opgaven sidst på måneden, der skal lave tegninger og kravspecifikationer til den nye havn, siger han.

Projektlederen fortæller, at der frem til november måned skal laves boreprøver og undersøgelser af havbunden samt udbudsmateriale. Udbuddet løber ca. frem til april 2022, hvor man finder den totalentreprenør, der skal stå for byggeriet.

Annonce

- Og ret hurtigt derefter vil man kunne se maskiner på Søby Havn, det vil sige, at man vil gå i gang i løbet af sommeren 2022, siger Rico Boye Jensen.

'Omvendt udbud'

Aftalen om de 75 mio. kroner fra statstilskuddet skal godkendes af Ærø Kommune, der i samme ombæring skal bevilge 41 mio. kroner til projektet. Ud af den sum kommunen skal lægge, blev et lån på 20 mio. kroner til havneudvidelsen godkendt af Indenrigsministeriet tilbage i 2019.

I alt er der altså fundet investeringsmidler for 116 mio. kroner til havneudvidelsen. En investering, Rico Boye Jensen kalder historisk.

Han fortæller, at man laver en slags omvendt udbud på opgaven.

- Vi siger: Vi har 116 millioner kroner - hvad kan vi få for dem? Og vi ved allerede godt, hvilken trøje, vi får, selvom vi måske ikke kender blonderne på den endnu. Teknikerne skal lave skitsemateriale og kravsspecifikationer til den tegning, vi allerede har liggende, og så kan det være der kommer små ændringer. Men vi har tegnet den havn, vi gerne vil have, siger han.

Annonce

Voldsomt større havn

Af konkrete forandringer, der er undervejs, nævner Rico Boye Jensen blandt andet havneindsejlingen, der skal øges fra 40 meter til omkring 100 meter. Ligeledes bliver molehovederne rykket omkring 175 meter længere ud, så de vil i fremtiden være omkring 300 meter fra land. Dybden i havnen bliver også øget med et par meter fra de seks en halv, den måler i dag.

- Det bliver en voldsomt større havn, som selvfølgelig giver plads til større skibe, siger projektlederen.

- Havneudvidelsens primære mål er at sikre havnens virksomheder muligheder for at vokse med deres kunder. Man kan servicere større skibe, tage imod krydstogtskibe, hvis det igen bliver moderne og fremtidssikre gods til og fra Ærø.

Rico Boye Jensen forventer, at Søbys nye havn står færdig i sommeren 2024.

Udvidelse af Søby Havn

Sådan bliver den nye havn:

Den eksisterende østlige mole bevares i stedet for at blive erstattet af en ny.

I stedet for metalspuns bliver der lavet billigere stenmoler med pæle.

Den eksisterende lossekaj bevares unændret.

Havneindsejlingen øges fra 40 til 100 meter.

Molehovederne flyttes cirka 175 meter ud i havet (i dag er de 125 meter fra land, når havneudvidelsen er en realitet vil de være 300 meter fra land).

Skibes bremselænge bliver på 300 meter.

Skibes svajecirkel bliver på 200 meter.

Dybden i den centrale havn bliver på 8,5 meter.

Havneindsejlingen øges fra 40 til 100 meter.

Lystbådehavnen mister en eksisterende bro, men den kan erstattes af en minium 100 meter ekstra bro. Det vil sige, at lystbådehavnen kan udvides, men ikke lige så meget som i det oprindelige forslag.

-

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Odense

Mere asfalt med 130 km/t: Hastigheden på Fynske Motorvej får et ekstra nøk

Middelfart

Borgere kommer til PCR-test uden at bestille tid: - Det gør det mere bøvlet for os

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Navne

Rynkeby Foods henter erfaren salgsdirektør

Erhverv

Her er kommunens billigste hus: - Det er selvfølgelig et håndværkertilbud. Det giver næsten sig selv

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Sport

Se det bizarre uheld her: Danmark er i OL-finalen efter drama på cykelbanen

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Odense

Overfald på 13-årig blev filmet: Voldsvideo delt på sociale medier

Annonce