Annonce
Indland

Endelig afgørelse: Højesteret frifinder 40-årig læge i Svendborgsagen

Højesteret i København har nu sat endeligt punktum i Svendborgsagen, hvor en 40-årig læge først blev frifundet i byretten, men senere dømt for forsømmelse og skødesløshed i landsretten for sit virke i forbindelse med en 66-årig patients død. Foto: Tariq Mikkel Khan/Scanpix

Onsdag satte Højesteret det sidste retslige punktum i Svendborgsagen. Den 40-årige læge, som først blev frifundet i byretten og senere fundet skyldig i landsretten er nu endeligt frifundet i en sag, der har fået store dele af den danske lægestand på barrikaderne.

Annonce

Opdateret kl. 14.39

Et flertal i Højesteret omstøder onsdag landsrettens dom og frifinder den 40-årige læge i den såkaldte Svendborgsag.

Højesteret har vurderet sagens omstændigheder og finder ikke, at lægen har udvist en grad af uagtsomhed, der kunne betegnes som grovere forsømmelse eller skødesløshed i sit virke som læge ved behandlingen af en 66-årig mand, der senere døde.

Flertallet lagde især vægt på, at lægen gav en sygeplejerske besked om at måle blodsukker på patienten, at lægen kunne forvente, at sygeplejersken gav hende besked, hvis der måltes påfaldende værdier ved undersøgelsen, og at hun kunne forvente, at patienten tillige ville få målt sit blodsukker i forbindelse med den sædvanlige morgenmedicin cirka 4 timer senere.

Den nu frikendte læge takker i en kommentar til Ugeskriftet.dk for støtten fra kolleger og udtrykker lettelse over, at sagen nu er ovre:

- Forløbet har været langtrukkent og anstrengende, og i den henseende går mine tanker især til de pårørende. Afslutningen af retsforløbet er længe ventet, siger hun og fortsætter:

- Tak til mine kollegaer for den massive støtte. Mit håb er, at vores fælles fokus på de principielle problemstillinger, vores krav om at skabe et mere lærende sundhedsvæsen og vores vilje til at stå fast, sammen, kan bane vejen for, at forandringerne realiseres, siger lægen, der ikke ønsker at kommentere sagen yderligere over for avisen Danmark.

Annonce

Diabetes-patient døde

Sagen handler om fejl begået i forbindelse med indlæggelsen og behandlingen af en 66-årig sydfynsk mand om sommeren den 2013. Patienten blev hentet i ambulance natten til den 5. august og indlagt via Fælles Akutmodtagelse på Svendborg Sygehus. Han havde mavesmerter, og den 40-årige læge, der var forvagt, konstaterede, at den 66-årige led af sukkersyge.

Hun bad herefter med en mundtlig besked en sygeplejerske måle mandens blodsukker. Lægens ordination på målingen blev dog ikke skrevet i journalen. Målingen blev ikke udført, og ingen andre opdagede i de følgende timer sukkersygen, fordi ingen - bortset fra en kirurg, som alene orienterede sig efter kirurgiske forhold - læste den 66-åriges patientjournal. Den 66-årige døde 1. september 2013.

Retten i Svendborg frifandt i april 2017 både den 40-årige læge og den læge, der var bagvagt. I august omstøder landsretten dommen i forhold til den 40-årige læge, som nu findes skyldig i forsømmelse og skødesløshed efter autorisationslovens paragraf 75 og idømmes en bøde på 5000 kroner.

Landsretten understreger dog, at lægen ikke er skyldig i patientens død, men alene i ikke at have sikret sig, at den mundtlige besked til sygeplejersken om måling af blodsukker blev fulgt udført.

Annonce

Skabte usikkerhed for læger

Venstres sundhedsminister Ellen Trane Nørby kom i slutningen af januar landets sundhedspersonale i møde med et udspil med otte initiativer, som skal genoprette tilliden til Styrelsen for Patientsikkerhed og sikre sundhedspersonalets retssikkerhed.

Lægeforeningen kaldte udspillet en god start, men foreningens formand Andreas Rudkjøbing udtalte ved Højesteretssagens start i sidste uge, at foreningen ville kræve ændringer i brugen af paragraffen om skødesløshed, hvis Højesteret stadfæstede dommen fra landsretten.

- Dommen i landsretten skabte en utrolig usikkerhed om, hvad der skal dokumenteres og hvornår, og om man i virkeligheden går rundt i risiko for at få en bødestraf som her for grov uagtsomhed ved sådan set at lave helt almindeligt lægearbejde med de forhold og rammer, vi har fået stillet til rådighed.

Den stærkt kritiserede styrelse har spillet en markant rolle i både Svendborgsagen og sagen fra OUH, hvor Retten i Odense frifandt en overlæge for forsømmelse i forbindelse med en patients død af en overdosis metadon, som en sygeplejerske er blevet straffet for at have givet uden lægens vidende.

Styrelsen har længe været lagt for had, fordi den ifølge læger, sygeplejersker og tandlæger har for stort fokus på at jagte og straffe enkeltpersoner uden at tage højde for arbejdsbetingelserne i den travle hverdag på blandt andet sygehusene. Omkring hver tredje af landets 30.000 læger har skrevet under på et mistillidsvotum til styrelsen - et initiativ taget af OUH-overlægen Kristian Rørbæk Madsen, der senere fik besøg af styrelsens direktør på en døgnvagt på intensivafdelingen.

Annonce

Læger følger dommen

Svendborgsagen er blevet fulgt tæt af sundhedspersonale landet over, og deres bekymring blev opsummeret i et tweet fra læge Anne-Sofie Lynnerup fra Aalborg Universitetshospital, der tirsdag skrev følgende på Twitter under hashtagget #detkuhaværetmig:

- I morgen falder der dom i Svendborgsagen. Og for mange læger falder der dermed dom i deres fremtidige virke som læge. Tør man blive i et system, hvor man kan dømmes som kriminel for at udføre sit arbejde efter bedste evne i de givne rammer?

Hashtagget spredte sig med lynets hast på de sociale medier, efter Ærø-lægen Iza Alfredsen i september skrev debatindlægget "Den dømte læge kunne have været mig", hvor hun i sympati med og i forsvar for den dømte Svendborg-læge indrømmede fejl - og blev startskuddet til, at læger landet over gjorde det samme.

For familien til den afdøde 66-årige har sagen været hård at følge. Men de pårørende glæder sig over, at sagen ser ud til at føre til forbedringer med blandt andet mere præcise procedurer.

- Vi har stor respekt for det arbejde, al sundhedspersonale udfører, og #detkuhaværetmig har jo også afdækket et enormt arbejdspres, uhensigtsmæssige arbejdstider og foruroligende forskellige opfattelser af for- og bagvagtens rolle, som vi alle har glæde af bliver afklaret og forbedret, udtalte datteren Gertrud Stine Clausen for nylig i et stort interview.

Familien mener også, der er en barsk læring at hente for diabetespatienter:

- Vi må altså konstatere, at hvis så mange læger mener, at #detkuhaværetmig, så skal diabetespatienter virkelig være påpasselige, når de bliver indlagt i forbindelse med anden sygdom end diabetes.

Den 40-årige læge fortalte i landsretten, at hun har været sygemeldt, og at hun i dag beskæftiger sig med forskningsopgaver og ikke forventer at forsætte som klinisk læge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce