Annonce
Kultur

En yngre mands forsvar for den ældre

Mange ældre føler sig sat uden for samfundet, mener forfatter Torben Munksgaard, der har skrevet romanen "Johns Saga" om en ældre mand, der gør oprør og tager sagen i egen stok. Foto: Lærke Posselt/Lindhardt og Ringhof

Romanen "Johns Saga" af forfatter Torben Munksgaard handler om en ældre mand, som gør oprør. Det er både munter og rørende læsning og forfatterens bidrag til en bro over generationskløften.

John på 75 år er en stille, men også brysk og charmerende mand, som har levet et stilfærdigt liv med kone og tre børn. En dag går hans elskede Vera pludselig i stå midt i blomstervandingen, og snart er John alene. Den ene søn har han ikke mere kontakt til, datteren er lidt stakkels og vant til, at alt skal dreje sig om hende, og den ældste søn har så travlt, at han forbliver stående, når han besøger sin far.

Der er selvfølgelig børnebørnene. Det ene kigger forbi engang imellem og "fortæller sandheder om livet og bruger ord så lange, at de kan nå hele vejen uden om problemet". Om et andet barnebarn fortæller John blandt andet:

"Morfar, siger han og giver mig et leddeløst kram, hvorefter han trasker ind i stuen, hvor han anbringer sig i en lænestol, som formentlig har været hans ringe trone det meste af dagen."

John synes, at alt det, han sætter pris på, har mistet værdi, og en dag beslutter han sig for at indlede et alderdomsoprør. "Johns Saga" er både alvor og satire og tager sin læser med ind i Johns fortid, nutid og tanker og følelsesliv.

Du er 42 år. Er det ikke ungt, når man skal skrive om alderdom?

- Mine hovedpersoner er ofte ældre end mig selv. For 11 år siden skrev jeg om en 50-årig mand. Nu nærmer jeg mig min indre pensionist. Jeg kan godt lide at identificere mig med mennesker - også yngre.

Hvad inspirerede dig til "Johns Saga"?

- To ting. Den første er, at i takt med, at de unge bliver købedygtigere - de har penge som aldrig før, går de kommercielle markeder målrettet efter dem, og det betyder, at vi globalt har fået en ungdomsfikseret kultur. Det kan ungdommen ikke gøre for, men jeg er bekymret over den samfundsudvikling og optaget af, hvordan det må føles at blive gammel og hægtet af. Unge bruger for eksempel ord, selv min generation aldrig har hørt før, og det fik mig til at tænke på, hvordan det må føles, når man er 75 år. Mange ældre oplever, at deres værdier ikke bliver værdsat af den yngre generation. Generationskløfterne vokser, og det hænger også samme med, at alting går så hurtigt i dag på grund af den teknologiske udvikling.

- For det andet er jeg inspireret af de islandske sagaer, der har skæbnetro og æresbegreber, vi ikke har i dag, og hvor døden er nærværende - sådan som den også er det for John. Og så er sagaerne tragikomiske. Der er flere mere eller mindre skjulte referencer til sagaerne i romanen - der skal jo også være noget for phd'erne i litteraturvidenskaben, siger Torben Munksgaard, men tilfører leende:

- Nej, den tilføjelse var for sjov!

Hvad har været det vigtigste for dig?

- Jeg er ude efter os alle sammen, fordi vi tillader, at der graves kløfter mellem generationerne. Det er Johns generation, som har skabt den verden, vi lever i. Og hvis vi mister forståelsen for den generation, mister vi også forståelsen for vores rødder og vores værdigrundlag. Måske er Johns vrede ikke helt retfærdig, men jeg har ønsket at tydeliggøre hans motiver, så vi forstår ham. Vi skal have respekt for slægten og behandle de ældre ordentligt. Deres værdier er lige så vigtige som vores.

Torbens Munksgaard: "Johns Saga", 192 sider, netop udkommet på Lindhardt og Ringhof

Torben Munksgaard

Født 1975 i Haderslev.Bor i dag på Nørrebro i København sammen med sin kæreste. Har en datter fra et tidligere forhold.

Uddannet som BA i filosofi og siden cand.it. Har i en årrække arbejdet i tv-branchen som producent, tilrettelægger og manuskriptforfatter. Har også arbejdet som projektleder og kommunikationsmedarbejder i virksomheder og organisationer. Senest i Kræftens Bekæmpelse.

Har siden 2014 været forfatter på fuld tid.

Debuterede som romanforfatter i 2007 med "Retrograd". Siden har han udgivet "Den perfekte mand, en selvbiografi" (2009), "Sort hund" (2012), "I virkeligheden" (2014) og "Muren" (2017).

Modtog i 2013 Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium.

Uddrag fra bogen

"Jeg er ikke ung mere. Jeg er selverkendt ned til mindste detalje og helt og aldeles tappet for fnis og opspærrede øjne, der vil chokeres.""Der er noget minimalt ved mit liv, men også noget magisk. Sådan er det modsat ungdommen, der er ekstrem og banal. De råber og skriger og rejser og googler og skriver "mig" med stort, og til sidst er der kun en tom festivalplads fyldt med skrald tilbage. Umagisk. Upoetisk. Der er noget magisk ved at være så gammel, at man kan huske dengang, hvor der var sporvogne i København."

"Direktøren i fjernsynet siger, at de unge er fremtiden, og den højgravide vært nikker ivrigt. TV-Avisen og Aftenshowet og Go' morgen Danmark, og hvad det ellers hedder, ligner efterhånden hele barselsstuer, fordi man så nødigt rekrutterer modne mennesker som tv-værter af frygt for, at de skulle sige noget klogt eller på anden vis skræmme den købedygtige kerneseer væk med sin livserfaring."

""Han er fuld," er der en, der siger. Nej, ikke fuld, tænker jeg. Bare gammel. Men med en ungdom som jer er det lidt ligesom at være fuld hele tiden. "Bare ignorer ham," er der en anden, der siger. Og så ignorerer de mig. Sådan som de altid har gjort. Deres bedste forsvar mod verden, historien, døden, livet. Ignorance."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce