Annonce
Faaborg-Midtfyn

En virksomhed, hvor bæredygtigheden både peger frem - og tilbage

Direktør Alexander Mygind Andersen​ (tv) og bestyrelsesformand Kurt Mikael Andersen (th), iført de jakker, de har specialudviklet til Heathrow Lufthavn i London. Foto: Michael Bager
Der er sket meget i de cirka 85 år, regntøjsvirksomheden Viking Rubber har eksisteret. For det første fordi regntøj er en svær underdrivelse, og for det andet fordi familievirksomheden er fulgt med tiden. Bæredygtighed er nemlig kodeordet - uden egentlig helt at være det. Erhverv+ mødte direktør og bestyrelsesformand, far og søn, på hovedkontoret i Faaborg.
Annonce

Faaborg: Bestyrelsesformand og medejer af Viking Rubber, Kurt Andersen, er begyndt at tage toget, når han skal fra hjemmet i Niedersachsen syd for Hamborg og til Danmark og kontoret i Faaborg.

Det har han ikke altid gjort, men han vil også gerne gøre sit for klimaet, og det er, som han siger "jo en af de ting, man selv kan gøre."

- Indtil videre er jeg meget begejstret. Det er indenfor de sidste par måneder, jeg er begyndt på det, men jeg synes godt nok, det fungerer fint for mig. Og du kan sidde og arbejde i toget i stedet for at fare ud i en lufthavn, hvor du skal være i en time før, og flyve derfra og rundt. Når jeg rejser internt i Tyskland, forsøger jeg som regel at køre med tog.

- Jeg har alle fordelene ved at være tæt på en storby. På 20 minutter er du inde i byen, hvor det offentlige fungerer rigtig godt. Jeg bliver somme tider overrasket over, at jeg kan køre 24 timer i Hamborg, om det er småfærger, busser, tog eller s-tog for 30 kroner, siger Kurt Andersen, der i 35 år har været i spidsen for familievirksomheden Viking Rubber.

Direktørtitlen er dog for nylig blevet skiftet ud med en medejertitel og en bestyrelsesformandspost, mens sønnen Alexander har overtaget direktørtjansen.

Certificeringer

 • SA 8000 er den mest anerkendte internationale standard for social ansvarlighed. Standarden bygger på FN`s børnekonvention, menneskerettighedskonventionen og en række resolutioner fra International Labour Organisation. SA8000 er bygget op omkring otte kriterier, som virksomhederne skal leve op til på forskellige områder. Udover disse kriterier stilles der også nogle formelle krav til virksomhedens ledelse og de interne ledelsessystemer, krav til underleverandørerne og til den interne og eksterne kommunikation.
  De otte kriterier er:
  -Børnearbejde
  -Tvangsarbejde
  -Sundhed og sikkerhed
  -Organisationsfrihed
  -Diskrimination
  -Disciplinære metoder
  -Arbejdstid
  -Aflønning
 • ISO 14001 er en international standard for miljøledelse. ISO 14001 blev lanceret i 1996 og er senest blevet revideret i 2015. Standarden er den dominerende miljøledelsesstandard i verden. Et miljøledelsessystem efter ISO 14001 har udgangspunkt i virksomheden, dens processer og aktiviteter, fordeler ansvar og kompetence og beskriver miljøopgaver i hverdagen. De enkelte elementer i miljøledelsessystemet, der skal opfyldes, for at blive certificeret, er:
  - Miljøpolitik
  - Planlægning
  - Iværksættelse og drift
  - Kontrol og korrigerende handlinger
  - Ledelsens gennemgang

Kilder: Sa-intl.org og Mst.dk

Annonce

Brunsviger og verdensmål

I dag har de begge taget plads i deres showroom på hovedkontoret i Faaborg, hvor den lille kantine ved siden af vidner om en virksomhed, der er godt forankret i den fynske muld med en kæmpe opslagstavle og udklip af avisartikler fra de fynske dagblade gennem tiden og resterne af en fødselsdagsbrunsviger på det store spisebord.

Og hvor fortiden er ridset op på den ene opslagstavle, viser en anden tavle fremtiden. Her hænger nemlig en plakat med FN's 17 verdensmål inklusive alle delmålene.

Det er også blevet 2020 for den over 80 år gamle virksomhed. Men bæredygtighed er i virkeligheden slet ikke nyt for tekstilvirksomheden Viking Rubber, for bæredygtighed er mange ting, fortæller både far og søn.

Bæredygtighed er for eksempel en SA8000-certificering; en anerkendt international standard for social ansvarlighed, som bygger på FN`s børnekonvention, menneskerettighedskonventionen og en række resolutioner fra International Labour Organisation.

Bæredygtighed er også ISO14001-certificeringen, som er en international standard for miljøledelse, der tager udgangspunkt i virksomheden, dens processer og aktiviteter og fordeler ansvar, kompetence og beskriver miljøopgaver i hverdagen.

Viking Rubber har begge.

Annonce

Dyrere end gennemsnittet

- Vi har i en del år været certificeret på vores fabrik i Vietnam, så vi gør det så bæredygtigt, som det er muligt indenfor de rammer, vi har, fortæller Kurt Andersen.

- Der er ikke mange, der har de certificeringer. Det er også en af tingene, der gør, at vi er dyrere end andre, for vi har brugt de penge og den tid, der skal til, og vi håber naturligvis på, at det i sidste ende måske ovenikøbet kan betale sig, siger han.

Det er nemlig ikke billigt at lave det regn- og arbejstøj, Viking Rubber producerer. Derfor er deres produkter også dyrere end gennemsnittet, og derfor har de tidligere i for eksempel offentlige udbud tabt på prisen. Så især for arvtageren og direktøren Alexander Andersen ligger der stadig en stor opgave i at få kommunikeret til potentielle kunder, at det i sidste ende kan betale sig at købe hos dem.

- Med det fokus, der er på bæredygtighed, synes jeg, vi har et virkelig godt produkt, og jeg synes også, vi har et ansvar for at fortælle, hvorfor vores produkt i virkeligheden er bedre. Kunderne forstår, at de skal betale mere for en vare, der holder. Men hele baggrunden forstår de ikke, så der har vi en stor opgave, fortæller Alexander Andersen.

Kurt Mikael Andersen, som i dag har overladt direktørposten til sin søn, overtog virksomheden fra sin far, da han var blot 23 år gammel. Han er stadig bestyrelsesformand i Viking Rubber. Foto: Michael Bager
Annonce

Minus pension

Det er på fabrikken i Vietnam, at hele produktionen ligger, og de over 300 medarbejdere har deres hverdag.

Også her er der et bæredygtighedsaspekt, som de i Viking Rubber også altid har arbejdet med - bare uden at kalde det bæredygtigt. De har nemlig altid lagt stor vægt på, at medarbejderne skal have det godt.

Men at komme som arbejdsgiver med sin danske arbejdskultur og bringe den til Vietnam, har ikke været helt gnidningsfrit.

- Vi skal passe på, vi ikke bare kommer med vores vestlige bedreviden og så sige, "I skal gøre sådan og sådan", for hvis kulturen er en anden, er det kun over tid, man kan ændre det bæredygtigt. Jeg synes for eksempel, det var en blændende idé at lave en pension for dem, fortæller Kurt Andersen.

Men dét skulle de vietnamesiske medarbejdere overhovedet ikke bede om.

- Det forstod de slet ikke, de skal bruge penge nu og her. Så nu har vi lavet en ordning, hvor de efter 24 måneders ansættelse får udbetalt nogle penge. Jo længere de bliver, jo flere penge får de. Men det der med, at det først er om 15 eller 20 år, det kan de slet ikke overskue. Og det kan man også godt forstå. Men det er lykkedes meget godt at holde på dem, og de har det godt, de har det godt med hinanden, siger han.

Direktør Alexander Mygind Andersen på 31 er klar til at føre familievirksomheden videre på de samme værdier som under hans far; blandt andet at der aldrig må slækkes på kvaliteten - også selvom det koster. Foto: Michael Bager
Annonce

Kinesisk nytår

For det med at holde på dem kan også være en udfordring.

Når der hvert år er kinesisk nytår, tager man typisk hjem til sin familie, som bor på langt væk fra by og fabrikker. Og her er det meget normalt, at man slet ikke kommer tilbage til arbejdspladsen igen, fortæller Alexander Andersen.

- I vores branche, altså tekstilbranchen, er det meget almindeligt, at mellem 25 til 50 procent ikke kommer tilbage på en normal vietnamesisk virksomhed. Og det er jo et kæmpe problem, når du planlægger og har så og så stor en produktion. Vi har gjort, hvad vi kunne for, at vores medarbejdere skal have det så godt, at de vil komme tilbage og har prøvet med alle mulige tiltag. Vi er også lykkedes med at sikre medarbejderne socialt med forsikringer og mad i deres pauser og sørge for, de får "medical", altså en læge de kan gå til.

- Det har gjort, at vi gennemsnitligt har fem procent, der ikke kommer tilbage. Det synes vi egentlig er ret godt, for det må betyde, at vi er lykkedes med det. Men vi skal også hele tiden lægge os i selen for at finde på nye ting, siger Kurt Andersen.

- Vi har jo indført syv minutters frivillig gymnastik to gange om dagen, fordi de sidder så meget ned så lang tid ad gangen. Så sætter de høj musik på og knalder bare af til det. Det er det samme, de gør hver gang, det er simpelthen sjovt. Det er sgu fantastisk, supplerer Alexander Andersen.

Har man kørt langs Johan Rantzaus Vej i Faaborg, har man måske set dukken her hænge på siden af bygningen i Viking Rubbers hovedkvarter. Den hænger der simpelthen for at teste arbejdstøjet i vind og vejr. Foto: Michael Bager
Annonce

Mangler gennemsigtighed

Og så er der jo den helt aktuelle form for bæredygtighed. Den, der handler om klimaet og de 17 verdensmål.

- Jeg ved ikke, om jeg er meget kontroversiel, hvad sådan noget angår, men jeg har et problem med manglen på for eksempel certificeringer på det her. Der mangler kontrol og gennemsigtighed, siger Alexander Andersen.

- Det, man gør i dag, er, at man henvender sig til dem, der har noget økologisk bomuld, så køber man noget af det og sætter i produkterne og ved ikke rigtigt, hvad der er sket i processen, men det er bæredygtigt, og "så opfylder vi nogle af de her verdensmål." Men på den måde har man jo ikke gjort verden til et bedre sted. Man har bare beskrevet, at man arbejder med de her ting, men det er i virkeligheden det samme, som man hele tiden har gjort.

- For os handler det om at producere korrekt og have et bæredygtigt forbrug. De to ting hænger sammen. Det skal bare kunne kommunikeres bedre, for så ved jeg, vi gør verden til et bedre sted. Det er ikke fordi, vi ikke gør det i dag, men vi skal gøre det endnu mere. Vi skal virkelig have en strategi for at komme hen til, hvor forbruget bliver bæredygtigt. Hvor vi tænker i - og det er hele vejen rundt - hvordan det er lavet. Og af hvem, slår Alexander Andersen fast, som også gerne på et tidspunkt vil have en mere cirkulær måde at lave tingene på.

Men som det er nu, kan man ikke, med de tekstiler Viking Rubber bruger, genanvende dem. Det kommer, siger de begge, men det ligger endnu ude i fremtiden.

En af de jakker, Viking Rubber har specialudviklet til Heathrow Lufthavn. Viking Rubber arbejder også sammen med Gatwick Lufthavn i London, hvor de også leverer arbejdstøj. Foto: Michael Bager
Annonce

Nye strategier

Forskellen på far og søn, som de sidder i showroomet i Faaborg, kunne også synes som fortiden, der møder fremtiden.

Den ene, Kurt, sidder afslappet lænet tilbage, mens Alexander sidder lænet frem med albuerne på bordet. Den ene har et langt arbejdsliv bag sig, mens den anden har et langt arbejdsliv foran sig - og så er der måske også forskellen på, hvordan de to gør tingene.

- Min søn ville nok sige, at jeg har gjort det 'med hovedet under armen og så deruda', griner Kurt Andersen.

- Som virksomhed når man også kun til et vist punkt, og så kan du ikke mere med dén metode. Det er jo her, de unge mennesker kommer ind i billedet med strategier og planer og så videre, siger han og kigger over på sønnen.

- For mig er det i virkeligheden også lidt fluffy, men jeg er nødt til at beskæftige mig med det, for jeg kan ikke overskue forretningen, for jeg har ikke 35 års erfaring. Ham, jeg efterfølger, har det hele siddende inde på nethinden. Han kan stadig huske, hvad varenummeret på en eller anden gammel metervare, som vi brugte til hæren engang, er.

- Så min strategi er at have de rigtige mennesker omkring mig. Vi har fået udvidet bestyrelsen, jeg har en mentor, og jeg prøver at bruge nogle personer, som jeg kan hjælpe mig. Når jeg så har det helt på plads, skulle jeg gerne have en strategi, der tegner, hvor vi skal hen, siger Alexander Andersen.

- Det var jo også nemmere for mig. Det var slet ikke så komplekst, det, jeg overtog. Der var en fabrik, hvor vi lavede noget relativt simpelt tøj. Vi var ikke i andre lande, så det var til at overskue, og man havde alle medarbejderne lige indenfor rækkevidde. I dag har vi datterselskab i Tyskland, vi er i Chile og med 360 medarbejdere i Vietnam er vi lidt mere komplekse, foklarer Kurt Andersen.

- Det var mig, der lavede reglerne, og så kan man jo også nemmere huske, hvordan alle tingene er sat sammen, og hvordan det kører. Jeg skal også lige synke en gang i mellem, for vi har jo været vant til tantebestyrelse og sådan nogle ting, og det skal laves om, og det kan jeg sagtens se idéen i. Det er den rigtige udvikling, selvfølgelig er det dét, fordi det kan ikke blive ved med at køre på rygradsbeslutninger, siger Kurt Andersen, bestyrelsesformanden og den tidligere direktør, som senere samme dag endnu engang vil sætte sig i et tog tilbage til Niedersachsen.

Fotografen fik både Alexander Mygind Andersen​ og Kurt Andersen til at hoppe i arbejdstøjet. Det havde de heldigvis intet imod. Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager
Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

112

Lige nu: Peter Madsen erkender sig skyldig i flugt og trusler

Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Annonce