Annonce
Debat

En veteranpolitik, der sætter den enkelte i centrum

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce

I denne uge for 10 år siden blev Danmarks første veteranpolitik fremlagt. Den daværende VK-regering havde i lang tid arbejdet for dette vigtige politiske nybrud som en naturlig udløber af det øgede ansvar, som Danmark havde påtaget sig internationalt i de to forudgående årtier.

Venstre mente dengang, at det var nødvendigt med en veteranpolitik, der satte rammerne for, hvordan samfundet bedst anerkender og - om nødvendigt - støtter veteranerne. Det mener vi stadig, og veteranpolitikken fra dengang er i høj grad stadig aktuel og relevant i forhold til det videre arbejde med området.

Der er løbet meget vand i åen siden 2010, og selv om vi ikke er i mål, er vi nået milevidt på veteranområdet sammenlignet med dengang. Meget af det kan spores tilbage til udspillet.


Vi fik sat fokus på, at mange veteraner vender stærkere hjem, end da de tog ud.


Vi oprettede bl.a. et veterancenter, styrkede adgangen til psykologer og socialrådgivere, sikrede bedre muligheder for genoptræning og styrkede den opsøgende indsats over for veteraner og deres familier. Og ikke mindst fik vi sat fokus på, at mange veteraner vender stærkere hjem, end da de tog ud.

Vi har i dag en helt anden tilgang til, hvordan vi forbereder vores soldater på udsendelse i internationale operationer, hvordan vi tager hånd om de pårørende, og hvordan vi sikrer en koordineret og respektfuld behandling af soldater, der vender hjem med fysiske og/eller psykiske ar.

Udvikling på veteranområdet gav anledning til, at V-regeringen i 2016 foretog et servicetjek af veteranpolitikken. Det førte til, at vi lavede en ny og tidssvarende veteranpolitik, der fokuserede på de meget forskelligartede behov og ønsker, veteraner har. For Venstre var det væsentligt at sætte mennesket før systemet, og vi var også dengang villige til at investere i vores tidligere udsendte, samtidig med at vi nytænkte indsatsen.

I forsvarsforliget for 2018-2023 afsatte vi derfor ca. 1,8 mia. kr. til veteranområdet i forligsperioden til en række forskellige initiativer inden for den ramme, som veteranpolitikken tegnede. Det har gjort en kæmpe forskel – men skal ikke blokere for, at vi lærer og gør tingene endnu bedre.

I Venstre er vi optagede af at gøre det, der virker, og det, som giver veteranerne med behov en bedre tilværelse og en god hverdag.

Der er ingen tvivl om, at Danmark er blevet bedre til at anerkende og støtte vores tidligere udsendte. Det skal vi blive ved med – med den enkelte i centrum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Kerteminde For abonnenter

Lego-ejer har hyret 50 lokale håndværkere til restaurering af Skovsbo Gods: Udføres som i gamle dage

Annonce