Annonce
Odense

En venlig henstilling er nok: Byrådsflertal afviser rygeforbud ved byens boldbaner

Mens nogle andre kommuner sætter forbudsskilte op, nøjes et byrådsflertal i Odense med henstillinger og anbefalinger for at begrænse rygningen omkring de kommunale boldbaner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
I jagten på en røgfri by vil politikerne nu henstille til, at der ikke ryges ved de kommunale boldbaner. Men noget egentligt rygeforbud er der ikke flertal for, og det frustrerer især Radikale Venstre, der ellers er klar med en løftet forbudsfinger.
Odense: Det skal stadig være muligt og helt efter reglerne at tænde en cigaret ved de kommunale boldbaner, spejderhytter, tennisbaner, petanquebaner og tilsvarende foreningsanlæg.
Det står klart, efter mange måneders diskussion onsdag - på det første fysiske byrådsmøde efter corona-nedlukningen - kulminerede med et politisk nej til at forbyde røgen på de kommunale arealer og i stedet nøjes med venlige henstillinger om at lade cigaretterne blive i lommen.
- Dialog er vejen frem, og vi skal lytte til vores samarbejdspartnere, understregede Kasper Ejlertsen. Han er socialdemokratisk formand for Sundhedsudvalget og henviste med sine ord til, at både SIKO - Samvirkende Idrætsklubber i Odense og DBU Fyn har været del af debatten og frabedt sig et egentligt rygeforbud.
Annonce
Det er blandt andet sket med argumenter om, at et forbud vil efterlade foreningernes frivillige med en stor og en svær opgave i at få rygeforbuddet overholdt.

Løft nu pegefingeren

Den kritik erklærede Søren Windell fra Det Konservative Folkeparti sig på byrådsmødet helt enig i.
- Hvordan skal et forbud kunne håndhæves? Skal der være et rygepoliti, og hvordan skal en overtrædelse sanktioneres? Rygning er usundt, men det er der meget andet, der også er, og det er et personligt valg, om man vil ryge. Det kan lovligt både købes og nydes, mindede Windell om.

Det besluttede byrådet også

  1. Som de primære ejere af Fjernvarme Fyn - i hvert fald lidt endnu - sagde byrådspolitikerne onsdag god for en kommunal lånegaranti, så forsyningsselskabets planer om at droppe kullet i 2022 kan realiseres. Med en investering på to milliarder kroner over de næste 10 år bliver kullet erstattet af blandt andet varmepumper, elkedler, biomasse og midlertidigt også naturgas, og den beslutning vil kunne aflæses i det nationale CO2-regnskab: Med kuludfasningen reduceres Danmarks CO2-udledning med knap en procent.
  2. Efter en tidligere præventionsklinik er blevet sparet væk, er byrådet nu enige om igen at etablere en klinik for seksuel sundhed i Jernbanegade i centrum og en satellit i Vollsmose. Det sker i et samarbejde med Region Syddanmark og Aids-Fondet, og klinikken skal levere rådgivning om blandt andet seksuelt overførte sygdomme, graviditet, abort, seksuel sundhed og kropsforståelse. Man vil også kunne blive undersøgt for kønssygdomme, få foretaget gynækologiske undersøgelser og blive testet for graviditet, ligesom der vil blive udleveret gratis prævention til unge. Samlet set koster det Odense Kommune 1,5 millioner kroner om året.
Men det overbeviste ikke Radikale Venstres børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen, der med et ændringsforslag fortsatte sin hidtidige kamp for et totalt rygeforbud på de kommunale arealer.
- Venlige henstillinger og høflige anbefalinger er ikke nok. Jeg vil gerne løfte min pegefinger, for det er dokumenteret, at synlig rygning får flere til at tænde en cigaret, og at den dårlige indflydelse især rammer børn og unge. Derfor er det afgørende, at vi tager skridtet videre, påpegede hun.
- Så nu håber jeg, der er andre, der melder sig ind i debatten med lidt mere mod.
Annonce

Røgfri by i 2030

Men kun SF's Brian Dybro støttede det radikale forslag, og dermed bliver følgende retningslinjer nu en realitet:
Der henstilles til, at der ikke ryges på boldbane-arealerne i Odense Kommune. Kampagneplakater sendes til alle boldklubber. Det anbefales, at der ikke sælges tobak i cafeteriaer og kiosker i forbindelse med klubberne, ligesom det anbefales, at rygning udenfor klubhuset begrænses. Og så skal de enkelte klubber udarbejde en rygepolitik.
Retningslinjerne og henstillingerne er et af flere skridt på vejen mod indfrielsen af den politisk vedtagne ambition om, at ingen børn og unge skal ryge i 2025, og at Odense som by skal være fri for røg i 2030.
De seneste måneders digitale byrådsmøder var onsdag for første gang efter corona-nedlukningen skiftet ud med et fysisk et af slagsen. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Det betyder, at de cirka 17 procent daglige rygere, der i dag har adresse i Odense, skal nå ned på kun to procent.
- Men uden et totalt rygeforbud tvivler jeg på, vi når vores mål, konstaterede Susanne Crawley Larsen i byrådssalen.
Ud over de nye røgfrie henstillinger er der også sat initiativer i gang som for eksempel forebyggelse, rygestopkurser, røgfrie skoler og legepladser og en række partnerskaber med blandt andre byens virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Odense

Ny passage: Kom tørskoet fra letbanen til Rosengårdcentret

GOG

EM-helt privat: Mathias Gidsels kæreste var utilfreds

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Middelfart For abonnenter

Alt var egentlig klar til at gå i jorden: Men nu er det maritime center igen i vanskeligheder

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Kinesere og amerikanere henter europæisk træ: Danmarks største savværk har ikke udsigt til lavere træ-priser foreløbigt

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Middelfart

Ny turistchef på plads: Forlader Strynø og flytter til Middelfart

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Annonce