Annonce
Fyn

En uge i forskningens tegn

Hos Syddansk Universitet viser erfaringerne fra de andre år, at det især er børnefamilier, der møder talstærkt op til Forskningens Døgn. I år vil der blandt andet være et bamsehospital til de mindste. Arkivfoto: Lasse Hansen
Den 24. april begynder Forskningens Døgn. Det overordnede formål er at sætte fokus på, hvor stor en betydning forskning har i vores dagligdag. På Syddansk Universitet er holdningen, at de har en forpligtelse til at invitere helt almindelige danskere ind.

Forskning er ikke kun lange forelæsninger i auditorier. Det er det overordnede budskab, når den nationale videnskabsfestival løber af stablen den 24. til 30. april. Her slås dørene til de hellige gemakker nemlig op hos både universiteter, kulturinstitutioner, virksomheder og formidlingscentre.

- Det overordnede formål er at vise den helt almindelige skatteborger, hvad der foregår på universitetet. Forskning kan godt blive en fjern og lidt abstrakt størrelse med nogen, der sidder bag lukkede døre, forklarer Mimo Antabi, der er tovholder på Forskningens Døgn på SDU.

Syddansk Universitet i Odense har samlet sine arrangementer til en enkelt dag. Det sker lørdag den 27. april på campus i det sydlige Odense. Mimo Antabi understreger, at forskning berører os alle, og derfor inviterer de indenfor. Forskning og videnskab gennemsyrer vores hverdag, men er sjældent synligt for det blotte øje. Der forskes i alt fra medicinsk behandling af sygdomme, til verdens tilstand nu og for millioner af år siden, til udviklingen af robotteknologi og industri.

- Vi giver folk en mulighed for at se og opleve nogle ting, der normalt er lukkede for offentligheden. Syddansk Universitet er en kæmpe arbejdsplads, og vi mener også, vi har en forpligtelse til at inddrage borgerne i, hvad der foregår herude, fortæller han.

Annonce

Forskningens Døgn

  • Forskningens Døgn er en landsdækkende videnskabsfestival.
  • Forskningens døgn blev første gang afholdt i 2005, men har siden vokset sig større.
  • Hvert år er der mere end 700 events og 70.000 besøgende.
  • Uddannelses- og Forskningsministeriet er initiativtager for festivalen, men det er de enkelte universiteter og underarrangører, der planlægger og faciliterer de forskellige events.
  • Festivalen er gratis og alle er velkomne. I år afholdes den fra den 24. til 30. april
  • Nogle af arrangementerne kræver dog tilmelding af hensyn til pladserne. Se det fulde program samt mere om de enkelte arrangementer på www.forsk.dk

Færrest studerende

Forskningens Døgn tiltrækker et bredt udsnit af befolkningen. Og faktisk er det de studerende, der har deres daglige gang på universitetets lange gange, der er færrest af til Forskningens Døgn.

- Der kommer selvfølgelig nogle studerende, og det er jo skønt, at de gider kigge herud, selvom de har fri. Men det er i høj grad et arrangement, der afspejler en bred skare af befolkningen, siger Mimo Antabi.

Det er især børnefamilierne, der dukker op til Forskningens Døgn og bruger lørdagen på at lave noget anderledes, der involverer læring. At målgruppen går helt ned til seks-årsalderen har Syddansk Universitet derfor også tænkt ind i arrangementerne. Med ganske få undtagelser, varer ingen af arrangementerne mere end 45 minutter.

Ligeledes vil arrangementerne bestå af underholdning, debat og workshops. I modsætning til tidligere år, vil der i år ikke være foredrag. Erfaringen viste, at der ikke var stor tilslutning til den type arrangementer.

- Jeg tror, der er rigtig mange tilbud, man kan benytte sig af på sådan en lørdag, så vi skal kunne give folk noget ekstra, lyder det fra Mimo Antabi.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Juleåbent hos Stokkebye Vingård

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce