Annonce
Faaborg-Midtfyn

En ud af tre: Haastrup er med i finalen til "årets landsby"

Der er grundt til at flage i Haastrup - landsbyen har nemlig nået finalen i "årets landsby". Foto: Michael Krogh
Haastrup er oppe mod Bjergsted, Kalundborg Kommune, og Borris, Ringkøbing-Skjern Kommune. Vinderen kåres den 26. september.
Annonce

Haastrup: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise?

Sådan lyder temaet for "årets landsby 2020", og Haastrup fra Faaborg-Midtfyn har tilsyneladende gjort det så godt, at den nu er en af de tre finalister, som dyster om den flotte titel.


I bund og grund er kernen i Haastrup det sammenhold, vi har. ”Ingen uden alle” er på mange måder overskriften. Alle kan være med til det, vi laver.

Anstina Krogh, Haastrup.


Anstina Krogh - på vegne af udviklingsrådet - står bag Haastrups ansøgning, hvor der blandt andet bliver beskrevet, at der hos den lokale købmand blev oprettet en gruppe frivillige, der under nedlukningen kunne bringe varer ud til dem, der måtte have behov for det.

Anne og Kent Gregersen, Min Købmand i Haastrup, fik ved hjælp af et netværk af frivillige bude delt varer rundt til de lokale under coronakrisen. Arkivfoto: Bent Warncke

At formand og næstformand i Haastrup Friskoles bestyrelse stod for morgenpasning i SFO'en i deres egne hjem under coronakrisen, og at de blomster, som sædvanligvis pynter kirken under gudstjenesterne, blev uddelt til lokale i de uger, hvor kirken var lukket. Og meget, meget mere.

Fakta: Årets landsby

Årets Landsby  blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang.

Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Hvert år uddeles prisen Årets Landsby inden for et selvstændigt tema. Årets tema er: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere.

Sidste års tema var “Den bæredygtige landsby”, og vinderen var landsbyen Torup i Halsnæs Kommune.

Korinth, Faaborg-Midtfyn, er tidligere kåret som "årets landsby".

- I bund og grund er kernen i Haastrup det sammenhold, vi har. ”Ingen uden alle” er på mange måder overskriften. Alle kan være med til det, vi laver. Og så vil folk byen. Ligegyldigt om der skal ryddes op, males eller sættes op til fest, så møder folk bare op hver gang, siger Anstina Krogh.

Annonce

Imponerende handlekraft

Alle årets indkomne landsbyer har udvist en imponerende handlekraft og stort lokalt samfundssind, forklarer formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter.

Haastrups ansøgningsvideo: Peter Stovgaard-Hansen

– Vi har både læst om hjælpekorps, gratis madudbringning, frivillig børnepasning, kreative arrangementer og nye fællesskabsformer. Jeg er dybt imponeret og rørt over, hvor stærkt et samfundssind de enkelte lokalsamfund har udvist – både i forhold til at forebygge isolation og ensomhed under nedlukningen, men også i forhold til at udvikle praktiske sikkerhedsnet under alle landsbyens borgere, siger han og tilføjer:

– Årets tre finalister har udmærket sig i helt særlig grad, og det kommer til at blive en svær udvælgelsesproces. Heldigvis.

Annonce

Gode chancer for sejr

Anstina Krogh ser chancerne for, at Haastrup går hele vejen som rigtig gode.

Anstina Krogh vurderer, at Haastrups chancer er gode - selvom konkurrencen er hård. Arkivfoto

- Vi er oppe mod nogle gode byer. Men jeg skal have det klart og tydeligt at vide, at vi ikke har vundet, før jeg tror på det, siger hun.

Inden afgørelsen træffes, aflægger dommerkomitéen et besøg i hver af de tre landsbyer. I Haastrup bliver det den 6. september 9.30-12.30. Og en arbejdsgruppe i Haastrup er nu gået i tænkeboks for at lægge et godt program for dagen.

Årets kåringsfest løber af stablen den 26. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Odense

Ekspert i islamisk jura og imamer: - Magten ligger ikke hos de islamiske autoriteter og de religiøse råd

Annonce