Annonce
Debat

En tid, hvor #mefirst er i fremgang

Synspunkt: Samfundet skal modernisere, effektivisere, fjerne problemer for at forbliver et fungerende samfund. Alle går ind for et bedre klima, mindre støj, effektiv trafik, rimelig gode asylcentre, bedre boliger for psykisk syge, osv. Private mennesker, embedsmænd og politikere vil så gerne gennemføre forbedringer. Men alle forslag støder på et problem: Der er altid en gruppe mennesker, der protesterer, fordi de kommer lidt i klemme. Protester kan være relevante. Derfor skal de behandles forsvarligt.

Prostestanterne har mange muligheder. De kan påpege overtrædelse af regler: Samfundet er kompliceret og har mange regler. Politikere og embedsmænd tror (eller opfører sig som om de tror), at samfundet kan detail-styres. Vi har så mange regler, at de kan modarbejde hinanden.

Protestanterne kan altid finde et hår i suppen. Man kan finde en vandsalamander. Den har ikke været set i 10 år, men pludselig er der én. Hvis et marsvin får lyst til at svømme ind i Nyborg gamle færgehavn, kan den føle et ubehag, hvis en lystsejler starter sin påhængsmotor. Det har lammet moderniseringen af havnen i 10 år - selv om der ikke er menesker, der ved, om marsvin har lyst til at svømme i havnen (og at støjen tilsyneladende ikke generer delfinen i Svendborg Havn.)

Annonce

Protestanterne kan klage: Samfundet vil gerne optræde retfærdigt, så der findes klagenævn. Det er gratis at klage. Klagen vil forsinke projektets gennemførelse i et antal måneder eller år.

Protestanterne kan klage over klagenævnets afgørelse. Samfundet har ofte indført overklagenævn for at sikre, at indvendingerne bliver forsvarligt behandlet. Det vil medføre en ny forsinkelse i flere år, for overklagenævn har så mange fine medlemmer, at de arbejder langsomt.

Hvis de saglige argumenter er skrøbelige, kan man altid skabe en shitstorm. De sociale medier er brugbare. Pressen er altid et villigt værktøj. Alle protester er velkomne - det sikrer salget. En shitstorm er effektiv, for politikere vil jo så gerne genvælges.

Desværre skaber kampen for retfærdighed en ny uretfærdighed.


Samfundet har skabt regler for at kunne styre udviklingen. Der er så mange regler, at de tilsammen kan være destruktive. Samfundet har skabt klagemulighederne, der i god mening lammer gennemførslen af beslutninger. Samfundet har magtmidler, men kan ikke lide at bruge dem. Ingen har lyst til at gennemføre beslutninger, der ledsages af protester.

Samfundet har ved hjælp af overregulering lammet beslutningsprocessen.

Desværre skaber kampen for retfærdighed en ny uretfærdighed. Den årelange forsinkelse er uretfærdig. Menneskers liv sættes på pause. Sagsbehandlingen er kostbart, pengene kan ikke bruges til at skabe samfundsnyttige ting.

Jeg synes, vi i kampen for retfærdige beslutninger skaber uretfærdighed ved at forsinke udviklingen og spilde en frygtelig masse penge på papirnusseri. Det enkelte individ må tåle et vist ubehag af hensyn til helheden. Og helst uden at brokke sig. Uden solidaritet har vi ikke et samfund. Det en svær balance, specielt i en tid, hvor “#mefirst” er i fremgang.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Naboer til motorvej er endt i tvist med Vejdirektoratet: - Vi er villige til at gå i retten for det her

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Bogense Hotel lukker efter corona-udbrud: - Vi kunne slet ikke overskue, hvad det kunne udvikle sig til

Odense For abonnenter

Åbnede for seks år siden: Nu skal indfaldsvej i Odense bygges om for millioner

Livsstil

Zoo-direktør i Odense tror på dyret i mennesket og ikke mennesket i dyret: - Hvis jeg ikke søgte jobbet, ville jeg ikke kunne leve med mig selv

Sydfyn For abonnenter

Chokerede vidner: 17-årig dreng sparket og trampet i hovedet

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Hvad skulle jeg ellers gøre? Da Alan blev født lungesyg, købte Kenneth en tankstation til hans familie

Navne For abonnenter

Leif Maibom fylder 70: Revykonge havde fornøjelige 12 år i Faaborg

Odense

Butiksejere raser over betalingsparkering: - Kommunen har trådt på os i årevis

DF: Danmarks Radio skal skæres voldsomt og blive meget bedre

Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand - lokale har givet over en kvart million: - Det er næsten ikke til at tro

Kerteminde For abonnenter

'Grønnely-metoden' får hug fra flere sider: De løber en 'vanvittig' risiko, der kræver 'røv i bukserne' hos kommunen

OB

Bashkim Kadrii: Det er det, jeg har efterlyst

Annonce