Annonce
Middelfart

En tænkepause på Kulturøen om ro i larm og stilhed

Medieforsker Iben Have holder foredrag om ro på biblioteket i Middelfart. PR-foto

Middelfart: I vores travle, teknologisk verden er ro blevet en luksus. Nogle mener ligefrem, at ro er gået hen og blevet en mangelvare.

Den eftertragtede ro er temaet ved Oasecaféen på Kulturøen tirsdag 25. februar kl. 16-17, hvor Iben Have fra Aarhus Universitet holder foredrag. Hun er medieforsker ved Aarhus Universitet og forfatter til bogen "Ro" i den populære Tænkepause-serie.

Selvom ro er blevet noget, mange opsøger, er der også noget ved stilheden, som gør os utrygge, ifølge Iben Have. Stilheden minder os nemlig om døden. Heldigvis kan alt fra heavy metal til yoga minde os om, at vi er i live, og hjælpe os med at falde til ro. Iben Have vil fortælle om både roen og larmens beroligende væsen.

Biblioteket varmer op med en snak om "Ro" onsdag 19. februar kl. 11-12 i Læsecaféen på Kulturøen. Det er gratis at deltage, og man kan låne et eksemplar af bogen, som er på bare 60 sider, ved at henvende sig i skranken på 1. salen.

Der er også fri entré til Iben Haves foredrag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce