Annonce
Nordfyn

En sjældenhed på Nordfyn: Ny uddannelse til unge

Den 12. august kan Per Nielsen byde de første elever indenfor til den nye Forberedende Grunduddannelse på skolerne i Otterup og Søndersø. Foto: Betty Rasmussen
Til august begynder de første hold på Forberedende Grunduddannelse i Otterup og i Søndersø. Uddannelsen afløser de nuværende produktionshøjskoler.

Otterup/Søndersø: Det sker ikke tit, at der åbner en ny ungdomsuddannelse på Nordfyn. Men det gør der til august.

Forberedende Grunduddannelse på Nordfyn er en del af FGU-Fyn, og den åbner på de nu snart tidligere produktionshøjskoler i Otterup og Søndersø som én uddannelsesinstitution, men på to adresser.

FGU er for unge under 25 år, der har afsluttet 9. klasse, men ikke har gennemført en anden ungdomsuddannelse. Og ud over de unge, der hidtil har gået på en produktionshøjskole, overtager FGU også nogle elever fra VUC (Voksen Uddannelsescenter).

Den Forberedende Grunduddannelse er delt op i tre spor, som de unge kan vælge imellem: Almen Grunduddannelse, Produktions-grunduddannelse og Erhvervs-grunduddannelse.

På den Almene Grunduddannelse bliver en tredjedel af tiden brugt på praktisk arbejde og resten på teori, mens det på de to andre spor er lige omvendt. Almen Grunduddannelse er for de elever, der egentlig godt kan lide at gå i skole, men har brug for at få fyldt mere på i skolefag som dansk og matematik, før de fortsætter i en anden uddannelse.

Produktions-grunduddannelsen er til den unge, der lærer bedst ved først at arbejde praktisk på et værksted og derefter få teori fyldt på. Og endelig er Erhvervs-grunduddannelsen for de unge, der helst vil have et erhvervsarbejde. De kommer i praktik på en arbejdsplads og får kortere skoleophold med undervisning, der er relevant for arbejdet.

De unge bliver visiteret til Forberedende Grunduddannelse gennem Ungeposten, der holder til på Vesterled 7 i Søndersø. De kan som hovedregel gå på FGU i to år og får i den tid et beløb, der svarer til SU.

Annonce

Forberedende Grunduddannelse

Den nordfynske afdeling af Forberedende Grunduddannelse er organiseret som én afdeling på to adresser i Otterup og i Søndersø.

Sammen med FGU-afdelingerne i Assens, Kerteminde, Nyborg og Odense udgør den FGU-Fyn med Gitte Lykkehus som leder.

Uddannelsen har en bestyrelse med repræsentanter for de deltagende kommuner. Det nordfynske medlem af bestyrelsen er borgmester Morten Andersen.

Hver af afdelingerne har forskellige fagspecialer, og hvis en ung fra Nordfyn ikke kan finde sit foretrukne fagspeciale i Otterup eller Søndersø, er der mulighed for at komme ind på en af de andre afdelinger.

En del af et fællesskab

På Nordfyn skal Per Nielsen stå i spidsen for den nye uddannelse. Han er i dag leder på Otterup Produktionshøjskole og har været med lige siden starten for 27 år siden.

- Undervisningen kommer til at foregå i halvårsforløb, hvor de unge er sammen på et hold, så de bliver en del af et fællesskab. For når man har det godt sammen, lærer man bedre, forklarer Per Nielsen.

Han regner med, at de unge vil opleve en skole, der i højere grad end i dag giver dem mulighed for at udvikle sig fagligt og socialt.

Også for underviserne vil den nye uddannelse betyde en stor omvæltning i forhold til produktionshøjskolerne.

- Alle lærere får et kæmpe kompetenceløft. De bliver organiseret i teams, der skal planlægge et samlet undervisningsforløb, siger den nye FGU-leder, der tager imod de nye elever 12. august.

Den nuværende leder på Søndersø Produktionshøjskole, Dorte Lundorff, skal stå i spidsen for FGU i Nyborg.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce