Annonce
Indland

En sejr for de udsatte

Erfaringerne fra Vollsmose-projektet er guld værd, mener boligminister Carsten Hansen.

Erfaringerne fra Vollsmose-projektet er guld værd, mener boligminister Carsten Hansen (S).

- Man kan over en femårig periode spare 900.000 kroner, hvis man forhindrer et ungt menneske i at ende i en kriminel løbebane. Hvad tænker du om det?

- At det ikke kan gøres op i penge. For hvert ungt menneske, vi giver en ordentlig fremtid, er det en sejr. Og det beløb, vi sparer, vil jo vokse, hvis den unge ellers ville have fortsat med kriminalitet. Så det er virkelig værd at satse på indsatser, der er baseret på viden og erfaring og ikke fordomme. Vi ved, at de her menneskeindsatser har en effekt og øger de unges chancer for at komme i uddannelse og arbejde.

- Projektet i Vollsmose har kostet 11 millioner kroner. Er det pengene værd i forhold til de besparelser, man får ud af det?

- Jeg vil gerne møde den politiker, der ikke mener, det kan svare sig at flytte en ung fra et kriminelt miljø og en uroskabende adfærd over til et trygt og godt liv. Hvis man mener det modsatte, skal man ikke være i politik. For mig som socialdemokrat er det afgørende, at vi har givet nogle menneske med nogle dårlig opvækstvilkår en chance til. De mennesker får jo også børn, som de kan overføre de gode værdier til. Og det er afgørende, at vi får fat på de unge, imens vi stadig kan flytte dem.

- Hvad kan du gøre som minister for at sikre, at der kommer flere af disse projekter?

- Det er vigtigt, at vi bygger videre på de redskaber, vi ved, der virker. Og her er mentorordningen et af dem. Det er noget af det, jeg vil bringe ind i forhandlingerne om den almene sektor i løbet af efteråret. Vi laver også samarbejdsaftaler med landets største kommuner omkring udviklingen af de af særligt udsatte områder. Her er udviklingen af mentorordninger også noget af det, jeg vil bringe på banen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce