Annonce
Assens

En rigtig læsehest i Haarby

Det er ikke kun bøger, der interesserer Ove Falkesgaard. Denne fine gamle undervisningsplanche har også fundet vej til hans samling.

Cirka 100 bøger om året bliver det til - og sådan har det været i 50 år

HAARBY: Hos Gyldendal skryder de med, at boghandleren er flyttet hjem til dig.

Men sådan er det ikke hjemme hos Ove Falkes­gaard. Hos ham er det bøgerne, der er flyttet ind. Nærmere bestemt flere end 15.000 af slagsen.

- Se nu denne her bog - Holger Drachmanns oversættelse af Byrons "Don Juan", det er da en fin bog, siger Ove Falkesgaard, der ligger på knæ ved siden af en stor egetræsreol.

Reolen har for længst opgivet at huse alle bøgerne, så der ligger en pæn stak på det gråmalede trægulv neden for.

Ove Falkesgaard har altid læst meget.

- Det bliver vel til omkring 100 bøger om året, og så er der alle dem jeg bare kigger i, siger han med et smil, mens hånden stryger det grå hår tilbage.

Det er for en stor dels vedkommende faglitteratur, øjnene løber ned over. Selv kalder han det "førdøjet" faglitteratur.

- Se eksempelvis her, siger han og bladrer i et eksemplar af Naturen Verden.

-Her er der en, der har læst en masse om et emne, og så kondenseret det ned til en artikel. Jeg har samtlige numre af Natruren Verden, der i øvrigt hed Fra Naturens Værksted fra 1912 og 1917, frem til i dag.

Hans samling voksede for alvor, da han begyndte at besøge loppemarkeder.

- Sådan en 15 til 20 besøg på loppemarkeder om året får hurtigt samlingen til at vokse, fastslår Ove Falkesgaard, der har en forkærlighed for Lions Club-loppemarkeder.

- Der kommer tingene som regel fra pænere hjem, og når det drejer sig om bøger, så har de, der står og sælger, som regel ikke forstand på tingene.

Annonce

Hjemmefødning

Der er ikke mange ledige kvadratcentimeter i det hyggelige rødstenshus på Skovhaverne. Også udhuset er fyldt til bristepunktet. Men det kniber ikke Ove Falkesgaard at finde rundt. Fra bogstakken ved egetræsreolen er der nemlig kun et par meter til soveværelset, hvor han blev født for 69 år siden.

Han har dog ikke boet alle årene i huset på Skovhaverne.

Efter at have færdiggjort uddannelsen som geolog fik Ove Falkesgaard arbejde på et gymnasium i Holbæk.

- Det var svært at komme til at arbejde på et af institutterne, og da der var mangel på lærere, så endte jeg som gymnasielærer på Stenhus Gymnasium, fortæller han.

Men hverken Stenhus eller Holbæk viste sig at være lykken.

- Sjællænderne gik meget i deres haver, men de snakkede ikke sammen over hækken, husker han.

Antikvariat

En afstikker til Zambia for Danida blev en oplevelse. Afrika udflugten varede i tre år, og Ove Falkesgaard var ikke færdig med Afrika, da han og familien i 1984 besluttede sig for at vende hjem til Vestfyn, hvor de tilbagekøbte hans barndomshjem. I dag bor Ove Falkesgaard alene i huset. På et tidspunkt var der flyttet så mange bøger ind, at pladsen var ved at slippe op. Så han etablerede et antikvariat i Glamsbjerg.

- Man kan ikke sige, at den store interesse for bøger har smittet af på salget af brugte bøger. Folk vil have nyt og perfekt, analyserer han.

Derfor er det ikke utænkeligt, at han skiller sig af med antikvariatet, for at vende tilbage til Afrika.

- Da jeg arbejde i Zambia, gjorde jeg en opdagelse, som kan bruges til at fange myg, fortæller han.

Myggefælden, en solovn og et par ting mere, kunne Ove Falkesgaard godt tænke sig at prøve af "on location" i Zambia.

Men inden han kommer så langt, skal han lige have læst "Bag Indiens lukkede døre" færdig. Bogen er skrevet af en journalist, der rejste til Indien for at undersøge om fakirer og hellige mænd var rene taskenspillere eller virkelig havde overnaturlige evner.

- Den kan jeg varmt anbefale som julelæsning, siger han.

Den er skrevet af Paul Brunton og udkom på Gyldendal i 1937.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];