Annonce
Erhverv

En realitet: Gældstynget reservedelsvirksomhed solgt til jysk kæmpekoncern

SBS Automotive-direktør Mads Bonde (tv.) får ny arbejdsgiver. Det er nu så godt som en realitet, at reservedelsvirksomheden på Kuopiovej i Svendborg bliver solgt til Borg Automotive, som ligger i Silkeborg og er en del af det danske industrikonglomerat Schouw & Co A/S. Fotoet her januar i år, hvor en anden SBS-virksomhed, SBS Friction, blev overdraget til den nye ejer, italienske Brembo. Som blev budt velkommen til Svendborg af borgmester Bo Hansen (S). Foto: Katrine Becher Damkjær
SBS Automotives aktionærer har nikket ja til et et salg, og forventningen er, at den svendborgensiske reservedelsvirksomhed dermed er på jyske hænder omkring 1. juli.

Svendborg: Det skulle være ganske vist: SBS Automotive A/S på Kuopiovej i Svendborg kommer på jyske hænder.

Som vi tidligere har berettet, blev det meldt ud først i maj, at SBS Automotive og Borg Automotive var enige om et salg, og for at det kunne føres ud i livet, skulle aktionærerne sige ja.

Det er nu sket. Ifølge en selskabsmeddelelse har aktionærerne nikket på en ekstraordinær generalforsamling, og SBS Automotive-direktør Mads Bonde oplyser, at der kun er et enkelt lille aber dabei.

Annonce

- Vi mangler godkendelser fra de forskellige europæiske landes konkurrencemyndigheder, men der er ingen steder, hvor vi får så dominerende en position, at det skulle blive et problem. Så jeg vil betragte det som en formsag, siger Mads Bonde.

Ophørsudsalg

Manøvren er en del af det, der godt kan kaldes et ophørsudsalg, og årsagen skal findes i 2005.

Dengang besluttede SBS Group, at det var en god idé at gå ind i markedet for partikelfiltre til lastbiler, personbiler og busser, og derfor blev koncernen Notox købt.

Beslutningen blev fatal. Da eventyret sluttede med en nedlukning af Notox i 2016, havde SBS Group en gæld på 720 millioner kroner, og når man slæber på sådan en, er det ikke let at drive forretning.

Så for et halvt år siden solgte SBS Group Svendborg-bremsefabrikken SBS Friction med omkring 100 medarbejdere til italienske Brembo, og ny ryger altså også autoreservedelsvirksomheden SBS Automotive, som har 130 ansatte fordelt på Frankrig, Rusland og jyske Støvring. Dermed er der ingen drift tilbage i SBS Group, som dog stadig har en lille afdeling, som ligger på Kuopiovej i Svendborg og leverer HR-, it- og regnskabsydelser til bremsefabrikken og reservedelsvirksomheden, som altså begge er solgt.

Annonce

Prisen ikke fastsat

Og så er der for resten ingen garanti for, at salget vil forgylde aktionærerne.

Parterne har således aftalt, at der først vil blive beregnet en salgspris, når SBS Automotive har aflagt regnskab for 2022, og at den vil blive fundet ved at gange ebitda - resultatet af den primære drift - med fem.

Forventningen er, at det vil give et resultat i omegnen af 200-250 millioner kroner, som så vil være salgsprisen, og her hører det med, at der skal indfris en restgæld på 200 omkring millioner kroner fra Notox-eventyret.

Ergo vil der, hvis ellers beregningerne holder stik, være mellem 0 og 50 millioner kroner til aktionærerne, har Mads Bonde oplyst.

Bonde selv fortsætter som direktør til udgangen af september 2022, og så oplyser han i øvrigt, at han forventer, at salget til Borg Automotive vil være endeligt effektueret 1. juli i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Odense For abonnenter

Hjertelæge har prædiket førstehjælp i mange år: - Folk har bare en forestilling om, at hjertestop ikke rammer dem.

Annonce