Annonce
Kultur

En rablende historie om bedemænd med tilbøjeligheder

Maren Uthaugs "En lykkelig slutning" er en usædvanlig slægtsroman om en familie af bedemænd. Pr-foto: Thomas A.

I tiden omkring 2017 gik Maren Uthaug ofte til begravelser. I løbet af et år var hun med til at begrave sin mor, sin far, sin stedfar, en god ven og kærestens bedsteforældre. Syv begravelser blev det til, og hun tog sig i at gå og nynne ”Altid frejdig når du går”.

De mange begravelser inspirerede hende til at skrive romanen ”En lykkelig slutning”, hvor vi i ubrudt linje følger syv generationer af bedemænd. Fra den skibbrudne Christian, der på en lille stillehavsø hjælper med at slå spædbørn ihjel, for at øen ikke skal blive overbefolket, til hans søn, der kommer hjem til Danmark og specialiserer sig i overtro og gengangere og grundlægger det bedemandsimperium, der slutter med Nicolas, som udvikler nekrofile lyster.

- Mens jeg zigzaggede fra den ene begravelse til den anden, blev jeg optaget af de ritualer, der er knyttet til. Vi gør det samme hele tiden. Jeg spurgte mig selv, hvorfor er kisten hvid? Hvorfor putter vi jord på? Hvorfor skal flaget på halv? Hvorfor gør vi alle de her ting nærmest pr. automatik? Jeg blev næsten irriteret og begyndte at læse om, hvordan ritualerne var opstået. Nogle er kristne, nogle er hedenske, og nogle handler om, at vi engang var bange for genfærd. Et stort sammensurium af ting, vi har skrabet til os, når vi skal begrave folk. Og jeg blev meget optaget af det, fortæller Maren Uthaug om afsættet til at skrive romanen.

Annonce

3 om Uthaug og romanen

1. Blå bog: Maren Uthaug, samisk baggrund, født 1972 i Norge. Kom til Danmark som 10-årig.

Bor på Frederiksberg i København. Har tre døtre på 11, 14 og 17 år.

Debuterede som forfatter i 2013 med ”Og sådan blev det”. I 2017 udkom hun med ”Hvor der er fugle”, som modtog DR Romanprisen. Begge bøger blev anmeldt til fem stjerner i Fyens Stiftstidende.

Er også blogger og har en fast tegneseriestribe i Politiken.

2. Boguddrag – hovedpersonens tanker om sin seksuelle tilbøjelighed: "Det er acceptabelt at fjerne hornhinder, lever, hjerte, og hvad vi ellers kan genbruge. Vi skærer i kroppen fra maven og op og rir den til igen med ujævne sting, før den bliver brændt eller lagt i jorden. Men mennesker, der bare har lyst til at røre ved den døde, bryder loven. Jeg synes ikke, det giver mening. Er det ikke også sådan, at vi i vores kultur betragter den døde krop som et afsjælet legeme? Det er en tom skal, der engang har huset en sjæl. Det er jo blandt andet også derfor, vi ikke kvier os ved at brænde vores døde. De er der jo ikke mere, siger vi. Og så er det, jeg tænker, at hvis den døde bare er en tom skal, hvad er det så, mit begær forbryder sig mod?"

3. Magisk realisme: Litterær genre kendetegnet ved indføjning af myter og magi i en realistisk gengivet verden. Kendes blandt andet fra Isabel Allendes ”Åndernes Hus”, hvor en af hovedpersonerne har grønt hår og en anden taler med ånder. Maren Uhaugs roman har træk af magisk realisme. Blandt andet giver hun begrebet ”at se rødt” en ny fortolkning, da hendes slægt af bedemænd er kendetegnet ved, at de får en rød ring i øjnene, når de er i deres følelsers vold.

En fabulerende tour

”En lykkelig slutning”, som i disse dage høster flotte anmeldelser, er endt som en fabulerende tour gennem særligt den del af danmarkshistorien, som har haft dødelig udgang. Vi er med gennem de store epidemier med al den overtro, religion og de ritualer, vi har pakket døden ind i, og vi er med bedemændene hjemme i deres private liv med sorger og kærlighed.

De syv generationer af bedemænd er alle driftige og velfungerende forretningsmænd, der stifter familier og står op hver morgen og går på arbejde, men de har også hver deres særheder, evner og drifter.

Men ligefrem nekrofili – altså lysten til seksuel omgang med døde?

- Nu er det jo en slægtshistorie, og alle bedemændene har hver især et særligt og mere eller mindre heldigt forhold til døden. Det var oplagt også at tage det seksuelle med, for det er jo også et aspekt, siger Maren Uthaug og kalder det ”helt vildt svært” at sætte sig ind i netop den nekrofile lyst.

- Der findes utroligt lidt reel research på området. Som regel bliver nekrofile gjort til freaks og monstre. Jeg fandt kun én bog om emnet med ordentlig research. Det skyldes jo, at det er et område, som det er svært at undersøge. Det er forbudt, så ingen melder sig og fortæller, at de er nekrofile. Man skal så at sige gribe folk i akten, for offeret kan jo ikke melde overgrebet, konstaterer Maren Uthaug, der i øvrigt ikke har været synderligt interesseret i den makabre del, men mere i, hvad det gør ved et menneske at have en drift, som er forbudt og forkert.

- Min overordnede bagtanke med alt det her er det velkendte psykologiske fænomen, at man kan arve ubehandlede traumer fra generation til generation, og i den her familie har de et lidt for stort fokus på døden og de døde, og det får konsekvenser for Nicolas - og også hans to børn.

Eventyrlighed

Der er noget rablende, fabulerende og magisk over din roman, som gør, at den får mig til at tænke på latinamerikansk litteratur. Hvordan vil du selv beskrive din bog?

- Der var en boghandler, som ikke havde læst den, som spurgte mig, hvad det var for en slags roman, hvordan han skulle beskrive den for kunderne, og til ham sagde jeg, at han skulle forestille sig en nordisk Isabel Allende-fortælling (chilensk forfatter, red.) med tryk på nordisk. Den har noget eventyrlighed over sig, for der sker ting, man ikke helt kan forklare, men som bare er der. Jeg kan ikke sammenligne mig med Allende, men jeg har givet mig selv lov til ikke at skulle være så realistisk hele tiden, siger Maren Uthaug.

Hvordan har du det med døden?

- Jeg er glad for livet, men jeg har et nøgternt forhold til døden. Jeg tror ikke, at den er farlig eller gør ondt. Vejen derhen kan være ubehagelig, men når livet er slut, så slukker lyset bare. Det gode ved ikke at være troende er, at når jeg ikke tror på himlen, så behøver jeg heller ikke tro på helvede, og det er en stor befrielse. Så jeg har ikke så meget at være bange for. Samtidig er jeg afventende, for jeg ved jo ikke noget. Skulle Sankt Peter stå der alligevel, så giver jeg mig.

Maren Uthaug: ”En lykkelig slutning”, 384 sider, Lindhardt og Ringhof, er udkommet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Redningskrans: Rigmand undersøger mulighed for at redde Bazar Fyn

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Odense

Bazar Fyns butikker håber forgæves på redning: Intet tyder på, at bazaren kan fortsætte

Annonce